Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Karin Lennmor

Victoria går på toaletten – och kungen ligger på soffan

Tricket för att bli en populär och respekterad kunglighet handlar om att lyckas balansera det folkliga med det majestätiska. Foto: / OLLE SPORRONG EXP

Det finns en naiv syn på kungligheter, att de egentligen inte är verkliga, utan mer som dockor eller fantasifigurer. 

Men jag lovar er. Kronprinsessan Victoria går på toaletten och drottning Silvia kan bli magsjuk.

De är inga övermänniskor.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Låt mig, som skrivit om kungligheter i 36 år, ge Sveriges kungafamilj ett råd: Tricket för att bli en populär och respekterad kunglighet handlar om att lyckas balansera det folkliga med det majestätiska.

Titta bara på drottningarnas drottning, Margrethe i Danmark. 

Danskarna kan ena sekunden se henne hasta fram på Ströget i Köpenhamn, ibland med ciggen i mun. Och i den andra stunden är hon så vansinnigt majestätisk, högrest, finklädd med gnistrande juveler, reserverad och oåtkomlig.

Fascinationen av kungligheter handlar om just det här. Pendlandet mellan ytterligheterna.

Men det handlar också för kungligheterna om att våga visa den här mänskliga sidan.

Som sjukdomar till exempel. Kungligheter blir förstås sjuka precis som vi andra. Och ur detta tråkiga kan det också i bästa fall komma ut något gott, även om det låter krasst. Kungligheterna kan sätta fokus på sjukdomar som man tidigare inte pratade om i offentligheten.

 

LÄS MER: Läskiga dramat bakom Victorias 40-årspresent

 

När prinsessan Diana av England berättade att hon led av bulimi var det knappt några britter som kände till sjukdomen – men att hon berättade om det gjorde att det sattes ljus på frågan.

Och vår egen kronprinsessa Victoria. I mitten av 90-talet berättade hovet öppet om hennes anorexi. 

Vad hände? Sedan dess har ämnet ätstörningar lyfts och blivit något som vi i Sverige kan prata om. Och Victoria själv har flera gånger synts på seminarier om ätstörningar och pratat om den professionella hjälp hon fick.

Nu i somras berättade danska hovet om prins Henriks demens. Bra det också. Och förhoppningsvis försvinner mycket av skammen och hysch-hyschet runt vissa sjukdomar, när även de kungliga ger sjukdomarna ett ansikte.

Jag har jobbat med samtliga presschefer vid hovet utom den första, Jan Mårtensson. Vid ett tillfälle frågade jag en av presscheferna om vad kungen gör när han kommer hem efter en arbetsdag på Slottet.

Svaret överraskade mig då.

– Han lägger sig på soffan och läser Expressen, löd svaret.

Jag blev lite häpen och glad, trots att jag inte ens jobbade på den här tidningen då. 

Det betyder ju att kungen är precis som vi andra, vanlig...

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på skogsutflykt tillsammans med prinsessan Estelle och prins Oscar. Foto: H GARLOV / KUNGAHUSET

När kungabarnen var små åkte de alltid till Vivo-butiken Engströms Livs på andra sidan Drottningholmsbron och köpte chips och läsk till fredagsmyset precis som tusentals andra unga tonåringar gör runt Sverige. Engströms Livs blev till och med kunglig hovleverantör, och är det än i dag.

Prins Daniel åker tunnelbana och går på pizzeria med prinsessan Estelle.

Kungasmåttingarna går numera på vanliga förskolor, och de kommer precis som sina föräldrar att gå i vanliga skolor och inte på några slutna internat där bara överklassen samlas.

De festar ungefär som vi också. Men där finns faktiskt en liten skillnad: Vårt kungahus har en förkärlek för maskerader.

Det har förekommit rokokomaskerader och ”Tusen och en natt”-teman. Men roligaste partyt var nog Kalle Anka-maskeraden som prinsessan Christinas make, Tord Magnuson, ordnade för ett antal år sedan. Jag har sett bilder från den festen. Fullständigt oslagbara. 

Bara föreställ er kungen och drottningen utklädda till välkända Disney-figurer. Jag säger inget mer...

 

LÄS MER: Nu kan kungen jaga i prinsens knäpptysta jacka

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!