Tricket för att bli en populär och respekterad kunglighet handlar om att lyckas balansera det folkliga med det majestätiska. Foto: / OLLE SPORRONG EXP
Tricket för att bli en populär och respekterad kunglighet handlar om att lyckas balansera det folkliga med det majestätiska. Foto: / OLLE SPORRONG EXP
Karin Lennmor

Victoria går på toaletten – och kungen ligger på soffan

Publicerad

Det finns en naiv syn på kungligheter, att de egentligen inte är verkliga, utan mer som dockor eller fantasifigurer. 

Men jag lovar er. Kronprinsessan Victoria går på toaletten och drottning Silvia kan bli magsjuk.

De är inga övermänniskor.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Låt mig, som skrivit om kungligheter i 36 år, ge Sveriges kungafamilj ett råd: Tricket för att bli en populär och respekterad kunglighet handlar om att lyckas balansera det folkliga med det majestätiska.

Titta bara på drottningarnas drottning, Margrethe i Danmark. 

Danskarna kan ena sekunden se henne hasta fram på Ströget i Köpenhamn, ibland med ciggen i mun. Och i den andra stunden är hon så vansinnigt majestätisk, högrest, finklädd med gnistrande juveler, reserverad och oåtkomlig.

Fascinationen av kungligheter handlar om just det här. Pendlandet mellan ytterligheterna.

Men det handlar också för kungligheterna om att våga visa den här mänskliga sidan.

Som sjukdomar till exempel. Kungligheter blir förstås sjuka precis som vi andra. Och ur detta tråkiga kan det också i bästa fall komma ut något gott, även om det låter krasst. Kungligheterna kan sätta fokus på sjukdomar som man tidigare inte pratade om i offentligheten.

 

LÄS MER: Läskiga dramat bakom Victorias 40-årspresent

 

När prinsessan Diana av England berättade att hon led av bulimi var det knappt några britter som kände till sjukdomen – men att hon berättade om det gjorde att det sattes ljus på frågan.

Och vår egen kronprinsessa Victoria. I mitten av 90-talet berättade hovet öppet om hennes anorexi. 

Vad hände? Sedan dess har ämnet ätstörningar lyfts och blivit något som vi i Sverige kan prata om. Och Victoria själv har flera gånger synts på seminarier om ätstörningar och pratat om den professionella hjälp hon fick.

Nu i somras berättade danska hovet om prins Henriks demens. Bra det också. Och förhoppningsvis försvinner mycket av skammen och hysch-hyschet runt vissa sjukdomar, när även de kungliga ger sjukdomarna ett ansikte.

Jag har jobbat med samtliga presschefer vid hovet utom den första, Jan Mårtensson. Vid ett tillfälle frågade jag en av presscheferna om vad kungen gör när han kommer hem efter en arbetsdag på Slottet.

Svaret överraskade mig då.

– Han lägger sig på soffan och läser Expressen, löd svaret.

Jag blev lite häpen och glad, trots att jag inte ens jobbade på den här tidningen då. 

Det betyder ju att kungen är precis som vi andra, vanlig...

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på skogsutflykt tillsammans med prinsessan Estelle och prins Oscar.Foto: H GARLOV / KUNGAHUSET

När kungabarnen var små åkte de alltid till Vivo-butiken Engströms Livs på andra sidan Drottningholmsbron och köpte chips och läsk till fredagsmyset precis som tusentals andra unga tonåringar gör runt Sverige. Engströms Livs blev till och med kunglig hovleverantör, och är det än i dag.

Prins Daniel åker tunnelbana och går på pizzeria med prinsessan Estelle.

Kungasmåttingarna går numera på vanliga förskolor, och de kommer precis som sina föräldrar att gå i vanliga skolor och inte på några slutna internat där bara överklassen samlas.

De festar ungefär som vi också. Men där finns faktiskt en liten skillnad: Vårt kungahus har en förkärlek för maskerader.

Det har förekommit rokokomaskerader och ”Tusen och en natt”-teman. Men roligaste partyt var nog Kalle Anka-maskeraden som prinsessan Christinas make, Tord Magnuson, ordnade för ett antal år sedan. Jag har sett bilder från den festen. Fullständigt oslagbara. 

Bara föreställ er kungen och drottningen utklädda till välkända Disney-figurer. Jag säger inget mer...

 

LÄS MER: Nu kan kungen jaga i prinsens knäpptysta jacka

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag