Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Karin Lennmor

Varför är det så speciellt med bröllopskyssar?

KYSSEN. Expressen-fotografen Jonny Graans klassiska kyssbild från kungen och drottning Silvias bröllop 1976.
Foto: JONNY GRAAN
KYSSTVÅ. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel kysser varandra 34 år efter kungaparets historiska ögonblick i Storkyrkans ingång.
Foto: JAN DÜSING

Inget bröllop utan kyssar!

På tisdag den 19 juni firar både kungaparet och kronprinsessparet sina bröllopsdagar. 

Kungen och drottningen har varit gifta i 42 år, Victoria och Daniel i åtta år…

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det magiska bröllopsdatumet 19 juni är de förresten inte ensamma om. Visste ni att prins Oscar (sedermera Oscar I) och hans Josephine också gifte sig i Storkyrkan den 19 juni 1823?

Och prins Karl (sedermera Karl XV) och Lovisa av Nederländerna vigdes samma dag 1850.

Jag minns både kungaparets och kronprinsessparets bröllop som om det var i går, och jag minns kyssarna – höjdpunkterna vi alla väntat på. 

Kyssen som kungen så ömsint gav sin blivande fru 1976 – den bilden har faktiskt blivit historisk! 

Varför är det så speciellt med bröllopskyssar, särskilt kungliga sådana?

Det var Expressens fotograf Jonny Graan som tog den klassiska bilden på kungaparet. Den publicerades i Expressens bröllopstidning som kom ut dagen därpå. Den tidningen sålde i en upplaga som ännu i dag inte är slagen: Nästan en miljon exemplar! 

Jonny berättade att han lyckats få plats i ett lägenhetsfönster mitt emot Storkyrkan i Gamla stan i Stockholm tillsammans med en tysk fotograf. 

KYSSTVÅ. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel kysser varandra 34 år efter kungaparets historiska ögonblick i Storkyrkans ingång.
Foto: JAN DÜSING

Hans gammeldags Leica Flex-kamera var uppställd på ett stativ i ett av fönstren, riktad mot kyrkans ingång och vapenhus. 

Alla förmodade ju att den kungliga kyssen skulle komma efter vigseln.

I väntan gick Jonny fram till kameran strax innan vigseln skulle börja, tittade ner i sökaren och ser hur kungen och Silvia Sommerlath står precis vid ingången till kyrkan, på väg in, samlar sig. 

Kungen är nervös, han håller Silvias underarm ganska hårt. Och i en kort sekund när han tror att ingen ser dem kysser han henne! 

Jonny trycker av två bilder – han är den enda fotograf som fångar det magiska ögonblicket. Bilden blir historisk och unik.

Jag minns också kyssen efter vigseln mellan Victoria och Daniel 2010. Den sker nästan på samma ställe, i Storkyrkans ingång, men efter vigselceremonin. De nygifta har precis kommit ur kyrkan. Det finns fotografer både framför och bakom brudparet Victoria och Daniel. 

Till historien hör att Daniel först försökte förvandla den där kyssen till enbart en kram. Men så gör de ett nytt försök och det blir en lång och innerlig kyss. BRAVO ropade folket på gatan!

Det är inte bara bröllopsdatumet som kungaparet och kronprinsessparet har gemensamt. Samma kyrka och samma brudkrona, kamédiademet, delar de också.

Och kyssarna – det är väl bara ”kärleks-sigillet” för de två lyckliga äktenskapen.

Daniel försökte först förvandla kyssen till en kram.
Foto: JAN DÜSING

Kungen och drottningen har nu varit gifta i 42 år och Victoria och Daniel i åtta år. Oromantiskt nog kallas deras bröllopsdagar i år för mässingsbröllop respektive gummibröllop.

Ens bröllop är naturligtvis en av de största dagarna i livet. Lycklig men också nervös.

Drottning Silvia har berättat i en intervju att hennes starkaste minne från bröllopet handlade om hur hon skulle komma ihåg sin blivande makes namn!

– Det var det enda jag kunde tänka på, hans namn, Carl Gustaf Folke Hubertus. Jag pratade inte så bra svenska då, och jag bara tänkte hur jag skulle memorera alla hans vackra namn. Men det gick ju bra!


LÄS OCKSÅ: Karin Lennmor: Silvia är den som får kungen att orka – år efter år 


Kronprinsessan Victoria har flera gånger återkommit till styrkan i kärleken till Daniel.

– Om tio år hoppas jag har vi har en familj, sa hon då, 2010.

Och att det lyckades över förväntan vet vi ju i dag, åtta år senare.

Många år av lycka och kärlek tillsammans för både kungaparet och kronprinsessparet. Men hur firar de då sina bröllopsdagar?

– Det blir ett privat firande, blir svaret alltid från hovet när man frågar.

Den 19 juni är nästan alltid startskottet på sommaren, nära midsommar. Och för kungaparets del väljer de ofta att ensamma åka ner till sommarparadiset Solliden på Öland.


LÄS OCKSÅ: Karin Lennmor: Välkommen in i den nya tiden, Adrienne! 


Enda undantaget var väl 2001 när de firade silverbröllop med en hejdundrande fest för Europas alla kungligheter, ett party som varade i flera dagar på både Drottningholms slott och på Gripsholm.

Vad gäller presenter på bröllopsdagen, tror jag våra kungligheter är ganska modesta. 

Furst Albert av Monaco skröt en gång över vilken fantastisk shoppare han var – att han alltid köpte sin fru Charlene ett smycke på bröllopsdagen, att han rusade in till juveleraren och snabbt rafsade åt sig något dyrbart…

Så tror jag varken kungen eller prins Daniel gör.

En liten uppskattande kärleksfull gest räcker.

Häromåret råkade en god vän till mig stöta på kungaparet på deras bröllopsdag, på promenad ut på det öländska Alvaret.

Plötsligt böjer sig kungen ned och plockar upp en av Alvarets karga blommor, kanske en orkidé, som han med ömhet ger sin fru.

Det säger väl allt.


LÄS MER: Fler krönikor av Karin Lennmor