Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Lennmor

Lär av storasyster Victoria, Madeleine

Prinsessan Madeleine.Foto: SVEN LINDWALL
Prins Daniel, kronprinsessan Victoria med prins Oscar, prinsessan Madeleine med prinsessan Leonore.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Madeleine, prins Nicolas och Chris O`Neill.Foto: STELLA PICTURES

Snart är det februari – och bara en månad kvar till att prinsessan Madeleine ska föda sitt tredje barn.

Klockan tickar och vi vet ännu inte var hon ska föda.

Varför är det så jobbigt för Madeleine och Chris att berätta?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Beslutet om var den kungliga födseln ska ske är säkert redan taget. Men av någon anledning dröjer prinsessan Madeleine och Chris O’Neill med att berätta var det ska bli.

Specifikt sjukhus brukar aldrig offentliggöras på förhand, men nog måste Madeleine berätta i vilket land en blivande medlem av den svenska kungafamiljen ska födas?

Hovet ska, såvitt jag förstår, vänta med det här beskedet så länge det bara går.

Mitt tips är att hon väljer att föda i London, som ju har blivit hennes hem. Men jag tror att hon våndas över att meddela detta.

Vad prinsessan Madeleine än företar sig, får hon nämligen kritik från oss här hemma. 

Väljer hon London kommer det att gnällas över att hon inte prioriterar Sverige och är för fin för att komma hem. 

Föder hon i Stockholm så finns det säkert gnällspikar som tycker att hon utnyttjar den svenska sjukvården.

 

LÄS ÄVEN: Kungafamiljens plan för Madeleines förlossning

 

Madeleine fick ta emot sur kritik för att hon inte deltog under Nobelbanketten och många höjde frågande på ögonbrynen när hon inte representerade kungahuset under det isländska statsbesöket förra veckan. Särskilt eftersom storasyster Victoria låg hemma och var sjuk.

På något sorgligt sätt har Madeleine kommit på kollisionskurs med Sverige och svenskarna. En krönikörskollega på en annan tidning kallade nyligen Madeleine för ”en svensk Marie Antoinette”, en scandal beauty-prinsessa som aldrig kan göra något rätt.

Till viss del kan jag hålla med om det här. 

När antalet officiella framträdanden räknades ihop för 2016 var Madeleine den som jobbade minst. Pinsamma 18 dagar noterades i hovets officiella kalender förra året. 2016 hade hon 24 arbetsdagar.

– Jag vill verkligen satsa de här småbarnsåren på mina barn, har hon sagt till Expressen och jag kan köpa den förklaringen.

Det är elakt att kalla Madeleine för ”latast i kungahuset”. Det är inte bara barn och Netflix-tittande som upptar hennes tid i London, utan förberedelsearbete ingår förstås inför de uppdrag hon väl tar sig an. Hon arbetar också delvis för Childhood och skriver faktiskt på en barnbok. 

Men det måste vara någonting som har hänt Madeleine här hemma i Sverige. Det måste finnas någonting som gnager och skaver eftersom prinsessan inte vill bo här, jobba för apanaget eller knappt verkar vilja tillhöra kungahuset? Var är pliktkänslan?

Prinsessan Madeleine med maken Chris O'Neill och barnen Nicolas och Leonore.Foto: INSIGHT MEDIA/STELLA PICTURES

 

LÄS ÄVEN: Karin Lennmor: Borde inte Victoria och Madeleine hjälpa Sofia

 

Jag tycker Madeleine borde lära av storasyster Victoria, som ju lyckas kombinera rollen som småbarnsmamma alldeles ypperligt med de ganska många representationsplikter kronprinsessrollen innebär.

Lär av din storasyster, Madeleine! Fundera på att flytta hem till Stockholm permanent. Det finns ingen som tror på det här att ni måste bo i London för Chris jobbs skull. Han kan arbeta precis varsomhelst ifrån.

Jag unnar dig både apanage och att du har fri dispositionsrätt på lägenheten i Hovstallet (det vill säga att du inte behöver betala hyra). 

Men var lite mer prinsessa för oss! Gilla rollen! Och ta ansvar för den!

Kom igen, Madeleine, vi gillar ju dig!

Borde prinsessan Madeleine flytta hem till Sverige?