Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Karin Lennmor

Var är Estelle, Oscar och resten av gänget?

Prinsessan Estelle på sin sexårsdag den 23 februari. Foto: Erika Gerdemark/ Kungahuset
Torsdagen den 19 april fyllde prins Alexander två år. Foto: Kungahuset.se
Prins Oscar fyllde två år 2 mars 2018. Foto: Erika Gerdemark/Kungahuset
Prinsessan Leonore fyllde fyra år i februari. Foto: Erika Gerdemark/ Kungahuset
Den 15 juni 2017 fyllde prins Nicolas två år. Foto: KUNGAHUSET

Hallå, alla kungliga småttingar!

Var är ni? Kom ut i vårsolen! 

Det önskar jag mig i alla fall. Men deras liv lunkar ju på, precis som vanligt, förstås.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det kan väl inte bara vara jag som saknar alla gulliga kungliga småbarn… Estelle, Oscar, Leonore, Gabriel och resten av gänget? Har det inte varit ovanligt tyst på den kungliga barnfronten denna vårvinter?

I veckan kom ju bedårande födelsedagsbilder på prins Alexander som bara fick en att bli ännu mer nyfiken: Vad gör de egentligen? Svaret är enkelt – det lunkar på som vanligt.

Prinsessan Estelle går sista terminen på Montessoriförskolan som hon började på 2016. Skolan ligger lummigt och avskilt – dock måste Estelle åka bil till ”dagis” från Haga slott varje dag. Ibland skjutsar pappa, men ibland blir det Säpo. 

 

LÄS MER: Prins Alexander fyller två år – här är nya bilderna 

 

Det här är en toppförskola med bara 30 barn inskrivna, men däremot jättestor personalstyrka: 3 pedagoger, 4 assistenter, 2 barnskötare samt en kock. Förskolan drivs som en privat ekonomisk förening, och det betyder också att det krävs extra mycket engagemang av föräldrarna. Så ibland får kronprinsessan Victoria och Daniel snällt ställa upp på allt ifrån städdagar och gårdsröjning till barnloppisar. 

Prins Oscar fyllde två år 2 mars 2018. Foto: Foto: Erika Gerdemark, Kungahuse

Flera av Victorias väninnor har också sina barn på denna exklusiva förskola, en trygghet för Estelle så klart. Hon hade ju flera kompisar här redan från starten.

Estelle har redan tagit sina första steg i ”drottning-skolan” och i höst är det riktig skolstart! Prinsessan börjar i sexårsverksamheten och naturligtvis ska det bli väldigt spännande att se i vilken skola som Victoria och Daniel planerar att sätta henne. Det ryktas redan om Campus Manilla ute på Djurgården, också en skola där många av kronprinsessparets vänner satt sina barn i. Och prestigefyllda Christinaskolan på Lidingö. Där 4 000 barn står i kö just nu… Eller blir Victoria nostalgisk och placerar Estelle i sin egen barndomsskola, idylliska Smedslättskolan i Bromma?

Torsdagen den 19 april fyllde prins Alexander två år. Foto: photo@royalcourt.se

I höstas meddelade hovet att även tvåårskillarna prinsarna Oscar, Alexander och Nicolas också har börjat på förskola. Prinsessan Leonore går sedan tidigare på ett ”societetsdagis”, en förskola med Montessori-pedagogik på Östermalm, ganska nära familjens hem på Hovstallet. Det är möjligt att lillebror prins Nicolas lite då och då går på samma förskola nu när barnen är hemma i Stockholm en längre tid, som denna vår. Prinsessan Madeleine själv varvar mammaledigheten med mindre uppdrag, häromveckan deltog hon i ett Childhood-möte. 

 

LÄS MER: Sofias och Carl Philips lyxiga detalj i huset – för barnen 

 

Till den förskola som prinsessan Madeleine valt till sina barn är det också väldigt långa köer. Det har blivit populärt att ha sina barn här, men det finns också minus, enligt föräldrar jag pratat med. Lokalerna är ganska mörka och ligger i en källare, och gården släpper inte heller in så mycket ljus. Skönt att Leonore och Nicolas kan vara hemma hos mamma och lillasyster Adrienne mellan varven! Jag gladde mig åt de söta Instagram-bilderna som prinsessan Madeleine lade ut från besöket hos hästarna på Hovstallet med alla barnen!

Prinsessan Leonore fyllde fyra år i februari. Foto: Erika Gerdemark Kungahuset

Men Leonore har också plats på en skola i London, så klart tycker Madeleine och Chris att det är viktigt att ungarna skaffar sig kompisar både härhemma i Sverige och i England.

Prinsessan Sofia är också just nu mammaledig med lille prins Gabriel, snart 7 månader. Ibland sticker Sofia emellan med uppdrag, så sent som denna vecka delade hon ut pris på Fotografiska museet. Ofta får storebror Alexander också vara hemma på Villa Solbacken med mamma eller pappa, men även han är numera inskriven i en förskola.