Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Lennmor

Välkommen in i den nya tiden, Adrienne!

På fredagen döptes prinsessan Adrienne i Drottningholms Slottskyrka. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Ännu ett litet kungligt barn är döpt, prinsessan Adrienne. 

Det är högtidligt och roligt med barndop, och lite extra glans förstås när det handlar om en ny prinsessa… Hon är den femtonde medlemmen av kungafamiljen, i ett kungahus som bara växer och växer.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Detta juni-dop gick lugnt och städat till, inte en skymt av bus och spex bland kusinerna som vi sett på de senaste kungliga dopen. Nästan litet snopet, dop är ju barnens högtid.

Hur kommer prinsessan Adriennes liv att se ut? Bara det att hon är tredjebarnet i familjen är förstås en fördel. Numera kallas ett tredje barn för ”status-barn” och Adrienne kommer garanterat att bli omhuldad och älskad av föräldrarna, men också av sina storasyskon Leonore och Nicolas. Att vara tredje barnet i en syskonskara anses positivt, man får mycket uppmärksamhet och blir kanske lite extra bortskämd?

Just nu bor Madeleine och Chris i Stockholm med barnen, och så har det varit hela vintern, med undantag för en kortare semestertripp till Florida. Men hur blir framtiden?

Många av oss önskar att familjen flyttar hem till Sverige permanent igen. Lägenheten på Hovstallet är rymlig och central.

Både Leonore och Nicolas går halvtid i svenska förskolor just för att behålla anknytningen till vårt land.

Uppgifter tyder på att familjen ska lämna sin stora lägenhet i centrala London och att de letar efter något nytt och ännu större i prestigeområdena Kensington och Chelsea.

Chris har tidigare sagt att han behöver bo i London på grund av sina affärsuppdrag. Men i en tv-intervju med Madeleine ganska nyligen kände jag en liten, liten antydan om hur mycket hon saknade sina väninnor, naturen och ja, Sverige.

Beslutet om permanent bostad kommer prinsessan Madeleine inte behöva ta förrän det blir dags för barnens skolgång. Här sägs nämligen att svenska prinsar och prinsessor ska få svensk utbildning. Sånt kan lösas via Svenska Skolan i London, tiden får utvisa det…

Prinsessan döptes till Adrienne Josephine Alice.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYR?N

Nu väntar en lång och härlig sommar. Den kommer Adrienne att tillbringa härhemma, på Solliden på Öland. Moster Victorias födelsedag ska ju firas och Ölands-semester har numera blivit tradition för Madeleine och Chris. De delar hus med Carl Philip och Sofia, bor i rymliga Kavaljersflygel ett stenkast från själva Solliens slott. Det är viktigt att alla kusinerna får träffas och dessa sommarveckor uppskattas av hela familjen.

Men tillbaka till Adrienne och hennes framtid! 

Leonore, Nicolas och Adrienne blir alla tre mer världsmedborgare än svenskar. 

Med all sannolikhet kommer Adrienne att yrkesarbeta och tjäna egna pengar som vuxen. Kanske med finanser, marknadsföring, PR eller liknande, det känns lagom högklassigt. 

Just att ha en egen inkomst tror jag är ledordet för morgondagens kungligheter. 

Titta bara på vårt moderna prinspar Carl Philip och Sofia! De tänker redan så. Prins Carl Philip har goda inkomster som designer, Sofia jobbar med sin hjälporganisation Project Playground och enligt nya uppgifter som Expressen tagit fram, har hon dessutom ett eget företag på sidan om. Det heter SKB (står för Sofia Kristina Bernadotte). Bolaget sysslar med investeringar i framför allt hälsobranschen. Prinsessans pappa och lillasyster sitter i styrelsen och hittills har det gått bra, enligt första årsredovisningen gjorde Sofia en vinst på 150 000 kronor.

Jag hoppas Adrienne i framtiden får ett liv utan att vara inlåst i en gyllene bur, ett liv hon själv kan råda över. Det håller jag tummarna för att hennes föräldrar hjälper henne till.

Så välkommen in i den nya tiden, prinsessan Adrienne!