Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Karin Lennmor

Vad har hänt med prinsessan Madeleine?

Louise Bratt Tidmarsh på tidningen Mama fick en exklusiv intervju med prinsessan Madeleine – Kungligheten berättar öppenhjärtigt om sina graviditeter och familjelivet.
Prinsessan Madeleine förvånar som en ny, öppnare, mognare och gladare prinsessa, skriver Expressens kungliga krönikör Karin Lennmor.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Madeleine berättar detaljer om familjelivet i Florida i en öppenhjärtig intervju med tidningen mama.
Foto: ANNA-LENA AHLSTRÖM / KUNGAHUSET

Vad är det som hänt med prinsessan Madeleine?

Hon förvånar som en ny, öppnare, mognare och gladare prinsessa!

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I en lång, exklusiv intervju med tidningen mama bjussar vår prinsessa på massor av detaljer om det privata familjelivet i Florida men också mycket privata tankar om allt från amning, ”baby-bubblor” till skolgång…

Denna nya strategi, att öppna sig och ventilera tankar och känslor – ja, det kommer att gå hem och Madeleine kommer att få många pluspoäng framöver.

Vi brukar ju uppfatta Madeleine som den skygga, blyga, tysta prinsessan, men nu visar sig en helt annan person. En 37-årig trebarnsmamma som hunnit få distans både till sig själv och till livet.

Hur många kungligheter brukar berätta – ganska intimt – om sina förlossningar och om smärtlindring? Hon berättar också om – hoppsan – hur hon höggravid var öppen 3 centimeter på prins Carl Philip och prinsessan Sofias bröllop. Hon hade faktiskt redan BB-väskan packad!

Är det åren i USA, både New York och nu Florida, som sakta förändrat Madeleine? Kändisar i Amerika har en annan inställning till pressen och Hollywood-stjärnorna brukar inte känna sig jagade, utan använder snarare medierna till att få ut de som de tycker är väsentligt och värdefullt.

Intervjun med prinsessan Madeleine hos Mama är 44 sidor lång och publiceras digitalt i en pdf på onsdagsmorgonen.
Foto: Mama

I våras pratade Madeleine med Expressens reporter på liknande sätt, berömde sin mamma Silvia, berättade hur mormor ofta hjälpte till med barnen, pratade om längtan hem ibland och om hur mycket hon använde Skype och Facetime.

På sitt Instagram-konto har Madeleine också blommat ut. Hon har bjudit oss på många fina, nytagna bilder av barnen och av aktiviteter hon och ungarna gör i Florida. 

Och nu senast, när monsterorkanen Dorian drog över Bahamas, då instagrammade Madeleine och uppmanade oss skänka pengar till Röda korset och Unicef. Detta trots att stormen hotade även henne och familjens hus i Florida, att hon hade fullt upp med både personlig oro och evakueringsplaner.

Att hamna i rampljuset och bli omskriven på liksom ”egna meriter”, och inte bara för man är kunglig, stärker nog också självförtroendet. Jag tänker förstås på Madeleine barnboksdebut i våras. Boken ”Stella och hemligheten” säljer som smör i solsken och prinsessan var väldigt aktiv i lanseringen härhemma. Snart kommer hon tillbaka för att prata mer om Stella – på Bokmässan i Göteborg om bara nån vecka.

Jag funderar på vad som ligger bakom den här kungliga förändringen. Kan det vara så att någon närstående tipsat Madeleine, typ ”Våga vara dig själv lite mer, det tjänar du på!”

Kan det vara så att det är en viss storasyster som pushat och givit Madeleine självförtroendet?

Hursomhelst är jag glad över vår nya prinsessa.

ANNONS Intervjun med prinsessan Madeleine hos Mama är 44 sidor lång och publiceras digitalt i en pdf på onsdagsmorgonen. (EXTERN LÄNK)