Karin Lennmor

Strongt Madeleine – trots gliringarna

Prinsessan Madeleine lämnade prisutdelningen och åkte hem till Hovstallet.
Foto: SVEN LINDWALL

Hon kom i alla fall! Trots alla halvspydiga gliringar, tidningsskriverier och kommentarer, dök prinsessan Madeleine upp på årets Nobelprisutdelning. 

Fast det blev ju ”bara” halvdagsarbete. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Direkt efter prisutdelningen blev Madeleine hemskjutsad till vila hemma på Hovstallet där också barnen Leonore och Nicolas väntade på mamma.

Jag tycker det var strongt av Madeleine att åtminstone komma till Konserthuset. Hon är snart i sjätte månaden av sin graviditet, ryggen kan värka av stillasittande, för att inte tala om hur otroligt trött man kan bli av en lång middagssittning! Jag har förståelse för detta.

Samtidigt kan man fundera över den enkla frågan – kan en kunglighet överhuvudtaget vara sjukledig? Ligga kvar i sängen en morgon för man känner sig lite krasslig?

2004 hade Madeleine också otur, då var hon sjuk i feber och snuva den 10 december. Det blev det lite panik när man tvingades ändra om i bordsplaceringen… och först inte hittade någon lämplig bordsdam mellan Björn von Sydow och det årets kemipristagare Avram Hershko.


LÄS MER: Getingbetyg – här är Nobelklänningarna 2017 


Till sist hoppade norska ambassadörsfrun in som en räddande ängel. 

Kan man utebli från Nobelfesten, kan man skolka från representationsuppdrag bara för man inte orkar.

Drottning Silvia är den plikttrognaste av alla i kungafamiljen.

Det har hänt att hon ställer in uppdrag på grund av sjukdom, men inte ofta. Enda gången drottning Silvia uteblivit från Nobelfesten var 1980, jag tror hon hade influensa.


LÄS MER: Agnes Wolds kritik efter kungens ord på Nobelfesten 


Drottningen har i likhet med sin dotter Madeleine problem med sin rygg, och vissa år har man också kunnat se en liten extrakudde på hennes middagsstol i Blå hallen. Men hon har inte uteblivit på grund av värken.

Kronprinsessan Victoria har bara ”skolkat” från Nobelfesten en gång, men då handlade det inte om sjukdom, utan om att hon och Fredrik Reinfeldt reste till Sydafrika för att delta i Nelson Mandels minnesceremoni. Det året blev lite snärjigt – prinsessan Madeleine var också bort helt och hållet, på prisutdelning och bankett. Hon väntade Leonore då.


LÄS MER: Nobelfesten 2017 – här är menyn 


Förra året deltog inte prinsessan Christina, hon är ju svårt sjuk i cancer och frånvaron var helt väntad. Glädjande nog var hon med i år – och såg söt och strålande ut!

Chris O'Neill fick ensam representera den delen av familjen i år, och han såg inte alltför glad ut över det. Och prinsessan Sofia tog över Madeleines plats vid honnörsbordet. 

Förresten påminner jag mig om att Sofia också var gravid på 2015 års Nobelfest. Men hon gick på partyt ändå och representerade den kungliga familjen med den äran.