Utseendemässigt är Sofia och Meghan lika som bär och ser nästan ut som systrar, skriver Karin Lennmor. Foto: Montage (ANDERS WIKLUND/TT och TRIP FUCHS/NATIONAL GEOGRAPHIC/ STELLA PICTURES)Utseendemässigt är Sofia och Meghan lika som bär och ser nästan ut som systrar, skriver Karin Lennmor. Foto: Montage (ANDERS WIKLUND/TT och TRIP FUCHS/NATIONAL GEOGRAPHIC/ STELLA PICTURES)
Utseendemässigt är Sofia och Meghan lika som bär och ser nästan ut som systrar, skriver Karin Lennmor. Foto: Montage (ANDERS WIKLUND/TT och TRIP FUCHS/NATIONAL GEOGRAPHIC/ STELLA PICTURES)
Meghan Markle. Foto: TRIP FUCHS/NATIONAL GEOGRAPHIC/ STELLA PICTURES BACKGRID UKMeghan Markle. Foto: TRIP FUCHS/NATIONAL GEOGRAPHIC/ STELLA PICTURES BACKGRID UK
Meghan Markle. Foto: TRIP FUCHS/NATIONAL GEOGRAPHIC/ STELLA PICTURES BACKGRID UK
Prinsessan Sofia. Foto: ANDERS WIKLUND/TT NYHETSBYRÅNPrinsessan Sofia. Foto: ANDERS WIKLUND/TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Sofia. Foto: ANDERS WIKLUND/TT NYHETSBYRÅN
Karin Lennmor

Sofia och Meghan är lika som bär

Publicerad

Meghan Markle går nu igenom den kungliga resa som vår egen prinsessan Sofia gjorde för några år sedan.

Och likheterna mellan de två är enorma.

Men det finns en sak som de brittiska tidningarna ännu inte listat ut.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det börjar närma sig årets stora kungliga bröllop...

Bara en dryg månad kvar tills engelska prins Harry gifter sig med den amerikanska skådespelaren Meghan Markle i Windsor Castle.

Brittiska tidningar har i månader försökt hitta likheter mellan Meghan och blivande svägerskan Kate, prins Williams fru.

Men jag tycker faktiskt att Meghan Markle och vår svenska prinsessa Sofia har ännu fler beröringspunkter. 

Utseendemässigt är de lika som bär och ser nästan ut som systrar. Båda har skaffat sig nya prinsesslika klädstilar. Kortkorta kjolar, linnen och avklippta shorts är utbytta mot skräddarsydda kappor, strikta kavajer och knytblusar.

Men Meghan Markle har fortfarande lite att lära. På sin förlovning dök hon nämligen upp utan nylonstrumpor – ett verkligt ”no-no” i kungliga kretsar!

 

Båda tjejerna har tagit klivet från ett ganska utsvävande liv, in i de traditionella, konservativa, monarkierna. 

De har också båda fått känna på det här med att vara ”det svarta fåret”. Sen Meghan Markle blev tillsammans med prins Harry för två år sedan har det skrivits spaltkilometer om henne i serien ”Suits”, att hon visat upp sig i avancerade sexscener i tv-serien och att hon själv har ett kraschat äktenskap bakom sig. 

Låter det smått bekant?

Sofia Hellqvist hade ju en liknande, om än lite ”snällare” karriär bakom sig. Hon medverkade i ”Paradise Hotel” och lät en manlig deltagare massera hennes rumpa, hon hade levt ett glassigt liv i New York och ställt upp på avklädda bilder i herrtidningen Slitz.

Fast till Sofias försvar ska sägas att producenterna av ”Paradise Hotel” inte var nöjda med hennes medverkan. Hon var för hygglig och bussig och spelade ett rent spel i den intrikata dokusåpan.

Meghan och Sofia är nästan jämngamla, Meghan är 36 år och Sofia 33 år.

De är båda stora djurvänner. Sofia är ju matte till lilla Siri, borderterriern som blivit som en familjemedlem. Och Meghan, hon har två adopterade hundar, Bogart och Guy.

Vår prinsessas och den blivande hertiginnans kärlekshistorier har också likheter. Både Harry och Carl Philip var eftertraktade ungkarlar, när de mötte sina flickvänner. Och i början av båda relationerna, nämndes flickorna bara i förbifarten av de svenska och brittiska hoven.

Prinsessan Sofia har haft en enormt positiv inverkan på prins Carl Philip, gjort honom lugnare, självsäkrare och mer avslappnad. Det är likadant med Meghan. Förr var Harry känd som en hetlevrad, partyglad ”vildhjärna”, nu är han betydligt mer resonabel och till och med hygglig i sina relationer med den brittiska pressen.

Både Sofia och Meghan har utsatts för näthat, här i Sverige vädjade hovet om respekt och Carl Philip har faktiskt kallat det hela för ”en svår tid”. Under de senaste åren har vårt svenska prinspar börjat arbeta aktivt mot näthat.

Meghan Markles har visat samma intresse för frågan. Men hennes favoritämne är annars kvinnors rättigheter – bara för någon månad sedan kritiserade hon ett diskmedelsföretag helt öppet på grund dess sexistiska reklam.

 

Båda dessa tjejer med sina lite ovanliga bakgrunder, vill arbeta med välgörenhet. Båda kopplar av med yoga.

Olikhet då? Det finns inte så många. Men vår Sofia är vegetarian och gillar tofu-puffar, medan Meghans älsklingsrätt är ugnsrostad kyckling.

Och så tatueringarna förstås... att prinsessan Sofia åtminstone har en, det vet vi. Ni vet, stjärnan i nacken, precis där ryggen börjar. Den syntes ju till och med på hennes bröllop.

Men hur de brittiska tidningarna än försökt luska, har de inte lyckats finna att Meghan Markle har en endaste...

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag