Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Lennmor

Skandalerna genom åren – Chris fick en uppsträckning

Det hade kunnat vara värre. Skandalerna uteblev nästan helt på årets Nobelfest.

Kanske beroende på att festen var lite avslagen i sig själv.

Det enda som fick gäster och möjligtvis kungligheterna att resa lite på ögonbrynen var popgitarristen David Evans, mer känd som The Edge, från bandet U2.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

David var inbjuden gäst, såsom nära vän till en av pristagarna. Gott och väl – men han gjorde ett grovt etikettsbrott, han bar stickad mössa nerdragen över öronen till sin frack. Hoppsan!

Värre saker har hänt under de 117 år som Festernas fest hållits. Alltid inträffar lite solkigheter i kulisserna: Folk blir berusade, gäster börjar gräla.

Och så #metoo förstås … det som togs med en axelryckning eller skratt för 100 år sedan, skulle kunna få stora konsekvenser i dag.

1920 fick den norske författaren Knut Hamsun litteraturpriset. Han var pank, lite alkoholiserad och när han fick veta att han vunnit en större prissumma, började han festa – två veckor innan Nobelbanketten. Hamsun var i rätt risigt skick när han kom till Stockholm. På banketten mötte han Selma Lagerlöf … och började tafsa på henne och pilla på hennes korsett! Selma var en amper dam och säkert röt hon till, men mer blev det inte av detta.

1920 fick den norske författaren Knut Hamsun litteraturpriset.Foto: KULTUR

Det skvallras ofta om kungligheter och om hur de betett sig. Men faktum är att Nobelpristagarna själva stått för de flesta fadäserna.

1911 fick Marie Curie kemipriset. Hon hade haft en kärleksaffär med sin kollega Paul Langevin – vilket hans försmådda hustru för att jäklas gav offentlighet åt. Det blev skandal och Vetenskapsakademin uppmanande Marie att inte komma till Stockholm. Men hon kom ändå!

1921 gick litteraturpriset till Anatole France – som dök upp på prisutdelningen så asberusad att han somnade på podiet.

1989 gjorde litteraturpristagaren Camilo José Cela skandal, inte ens kungaparet visste hur de skulle bete sig och försökte hålla god min. Cela valde nämligen att ta med sig sin unga älskarinna Maria Castano på festen. Hans fru Rosario fick sitta hemma, trots att hon i flera intervjuer berättat hur glad hon var över att få åka till Stockholm, och vilken Nobelklänning hon köpt.

Camilo José Cela valde att ta med sig sin unga älskarinna Maria Castano på festen.Foto: MARTIN CEJIE / DN

Mest omskrivna blir naturligtvis skandaler när kungafamiljen är inblandad. 1976, på drottning Silvias allra första nobelmiddag, hade hon fysikpristagaren Burton Richter till bordet. Hans bordsskick var inget vidare – för vid förrätten stoppade han sin sked i drottningens djupa tallrik för att smaka av.

Drottningen satt bara tyst med knäppta händer i knäet och stirrade förskräckt …

Kronprinsessan Victoria har bara varit i ”skandalernas rampljus” en gång – 2014 bar hon Serafimerorden så den nuddade hennes bara hud vid axeln och ryggen. Hon fick skäll av salig Magdalena Ribbing eftersom ordnar absolut inte får nudda naken hud. 

Urringningar har alltid blivit Nobelfestens snackisar. 2002 bar prinsessan Madeleine den så kallade ”Baywatch-klänningen”, en snygg röd aftonklänning i design av Pär Engsheden – men huuu … alldeles för urringad.

Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX / SCANPIX CODE 50030 SCANPIX SWEDEN

Och minns ni Friggebo-blåsan? 1992 dök hon upp i en chockerande urringning som inte lämnade mycket över till fantasin. Frågan är bara om den väckt så mycket uppståndelse i dag 2018?

Även Madeleines make Chris O'Neill har stuckit ut på Nobelfesten – eller snarare tvärtom.

I år fanns varken han eller prinsessan Madeleine på festen. Men 2012 tackade han ja till festen, men hoppade av i sista stund under förevändningen att ett jobbuppdrag var viktigare. Och så får inte gå till, särskilt inte som man är gift med en prinsessa. Efter vad jag hörde fick Chris en ganska rejäl uppsträckning efter detta.

Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

 

 

Andra kända Nobelskandaler vi minns

• Klassikern: 1990 fotograferades kungen när han tjuvrökte efter Nobelmiddagen (ajabaja).

 

• Mobiltelefonen: Minns ni 2003 när Göran Persson bröt mot denna etikettsregel och satt i ett ganska långt mobilsamtal, hans bordsdam kronprinsessan Victoria besvärat skruvade på sig.

 

• Färgvärstingen: 2011, när Annie Lööf dök upp i en fasansfull grön-rosa galablåsa.

 

• Drullputten: 2007 hade Fredrik Reinfeldt prinsessan Madeleine till bordet. Istället för att använda servett, slickade han av sig på fingrarna! Och tre år senare råkade han dessutom visa magen på samma party! Frackskjortan hade åkt upp …