Karin Lennmor

Skälet som kan få Victoria att backa – från rollen som drottning

Kung Carl Gustaf beslutade tidigare i år att prinsessan Madeleines och prins Carl Philips barn inte längre ska tillhöra kungahuset.
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har fått allt fler uppdrag – håller de på att skolas in i rollen som drottningpar, undrar Expressens Karin Lennmor.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vi har ett kungahus i stor förändring och plötsligt känner jag att kronprinsessan Victoria är närmare kronan än någonsin. 

Det som vi aldrig trodde kunde hända – att kungen abdikerar till förmån för sin dotter – kanske ligger närmare i tiden än vi trott. 

En mängd tecken pekar på det.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det har verkligen blåst förändringens vindar i kungahuset i höst. Den 7 oktober uteslöts prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn ur kungahuset, men naturligtvis inte ur den kungliga familjen. Trenden är också tydlig – både Carl Philip och Sofia har faktiskt fått mindre att göra, medan Victoria och Daniel får allt fler uppdrag. 

Håller kronprinsessparet sakta, sakta på att skolas in i att ta över efter kungen och drottningen?

Kungen och kronprinsessan åkte tillsammans till Japan nyligen.
Foto: DPPA / DPPA/SIPA USA SIPA USA

Har kungen en hemlig plan för sin abdikation och pensionering? 

Det vore inte så konstigt, så här ser det ut i många europeiska kungahus just nu. Drottning Elizabeth funderar på sin egen pension, och även drottning Margrethe planerar att låta sonen, kronprins Frederik, ta över det danska rodret.

I veckan är kungaparet på statsbesök i Indien. Hade kungen själv fått välja, hade han säkerligen skickat dit sin dotter och svärson i stället. Men statsbesök är statsbesök och då måste regenten själv resa! Trots att långa flygresor och representation naturligtvis sliter – glöm inte att kungaparet faktiskt är 73 och 75 år.

Kronprinsessan Victoria är hemma och ”tar hand om landet” när kungen är borta. Det känns på något sätt som om de delat upp det, far och dotter. Häromveckan förvånade Victoria genom att helt oombedd dyka upp på UD:s informationsmöte för kungaparet inför Indien-resan. Inte för att hon skulle resa, men för att hon ville vara uppdaterad.

Tiderna har förändrats och i dag uppfostras inte kungliga barn av barnflickor, skriver Karin Lennmor.
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

Det är en nyordning på gång i kungahuset. Dels delar kungen och Victoria mer på uppdragen nu, men de arbetar också gärna sida vid sida, deltar gemensamt i konseljer och åkte till den japanske kejsarens kröning tillsammans.

Victoria och Daniel har en helt ny och modernare stil än gamla regenter. De är engagerade och intresserade av samhällsproblemen. Gängkriminalitet, bilbränder och organiserad brottslighet brukar ju knappast vara kungliga hjärtefrågor, men Victoria och Daniel har både besökt problemområden i Malmö och bjudit in polisen till inofficiella möten hemma på Haga slott.

Victoria är så rätt i tiden. Och sådan kommer hon också att bli som drottning – en drottning som inte väjer för de svåra frågorna.

Kungen är 73 år och har alltid envist upprepat att han inte tänker lämna sin post. Men är det verkligen sant? Victoria är definitiv klar och redo att ta över som drottning. Jag tror också hon gillar läget. Nyligen kommenterade hon nyordningen:

– Jag känner mig trygg med det jag har runtomkring mig, sa hon. Det är inte så konstigt egentligen.

Dessutom har hon också lovat att utveckla sina tankar lite, fast vid ett annat tillfälle. 

Det finns faktiskt egentligen bara ett krux. Barnen. Estelle och Oscar. Hur fasen ska man lyckas kombinera att vara statschef men samtidigt en närvarande och engagerad förälder?

Victoria och Daniel är måna om att Oscar och Estelle ska få en ”vanlig” uppväxt.
Foto: Foto: H.K.H. Kronprinsessan / Foto: H.K.H. Kronprinsessan / The Royal Court of

Estelle och Oscar betyder naturligtvis mest och är viktigast för Victoria och Daniel.

Tiderna har ju dessutom förändrats, i dag uppfostras och sköts inte små kungliga barn av barnsköterskor. Victoria och Daniel bemödar sig verkligen att låta Estelle och Oscar leva ett vanligt liv, i vanlig skola och förskola. De låter barnen göra ”vanliga” saker som att gå på fotbollsmatcher, köpa pizza och handla smågodis på Ica. 

Victoria själv minns sin barndom med väldigt frånvarande – men kärleksfulla – föräldrar. 

Vill hon undvika att bli en sådan mamma själv?

I så fall kommer hon att backa från att ta över drottningrollen för tidigt.

Gifte sig med prins Daniel i juni 2010.

Är kronprinsessan Victoria redo att ta över tronen?