Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Lennmor

Skaffa dig fler uppdrag, prinsessan Madeleine!

Prinsessan Madeleine verkar trivas bra med familjen i Florida, skriver Karin Lennmor. Foto: ANNA-LENA AHLSTRÖM / KUNGAHUSET
Prinsessan Madeleine kommer inte på årets Nobelfest. Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES
Drottning Silvia tillsammans med dottern Madeleine på Childhood-galan i New York i oktober. Foto: AGENCE / BESTIMAGE USA / IBL
Madeleine flyttade till Florida med sin Chris i augusti.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Vilken besvikelse! Prinsessan Madeleine lämnar walk-over och kommer inte till Nobelfesten detta år heller!

I tider när ”Sveriges finaste fest” redan tappat lite av sin glans, skulle vi verkligen behöva dig, Madeleine!

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag har en magkänsla och har haft den enda sedan Madeleine och hennes familj ganska brådstörtat flyttade till Florida i augusti.

Är hon på väg att lämna oss för alltid, fasa ut, låta hela det här med prinsesskapet rinna ut i sanden?

Det har hänt förr: prinsessor som gift sig, bytt liv, till en början upprätthåller de lite officiella plikter – men sen blir det knäpptyst…

Vi vill ju inte att detta ska hända med Madeleine, jag är ganska övertygad om att många av landets rojalister vill ha henne kvar som en glansprinsessa. En glamorös ung kvinna som hinner både med sin stora och växande familj, men som också har uppdrag för Sverige; här hemma eller i utlandet.

Man kan konstatera att prinsessan Madeleine verkar tillfreds och lycklig över sitt nya liv i Florida. När hon var i New York på den stora Childhood-galan och FN-möten för drygt en månad sedan sa hon till Expressen:

– Vi har kommit i ordning och barnen är glada i sina nya skolor. Men det är tråkigt att det är så långt hemifrån… man får ringa och det finns tack och lov FaceTime.

Drottning Silvia tillsammans med dottern Madeleine på Childhood-galan i New York i oktober. Foto: AGENCE / BESTIMAGE USA / AGENCE / BESTIMAGE USA/IBL BEST IMAGE

– Det är klart jag saknar familjen och vännerna, men det är ett spännande äventyr just nu.

Det har varit mycket flyttande för Madeleine under de fem år långa äktenskapet med Chris: New York, London, lite Stockholm och så tillbaka till USA och Florida.

Det känns också som om det finns en uppgörelse mellan Madeleine och Chris. Just nu är det hans tur att ta plats. Chris, som är amerikansk medborgare och tillbringat många år i USA, var nog pådrivande i flyttbeslutet. Kanske spelade också Brexit i Storbritannien och hans möjligheter att jobba där in i bilden?

Madeleine och Chris har landat i sin relation, i familjelivet och som yrkesmänniskor. Som tripp trapp trull-föräldrar till Leonore, Nicolas och Adrienne. 

Tre barn på fem år, det är bra jobbat! Och vem vet, det kanske blir fler framöver? Madeleine vill ha en stor familj!

– Vi drömmer om fyra barn, sa prinsessan till oss på Expressen häromåret.

Madeleine är också noga med att vara en närvarande, engagerad mamma, någonting hon själv ibland saknade som barn. Nu, i soliga Florida, har hon all tid i världen. Och ibland tar hon förstås mormor till hjälp! Som under resan till New York i oktober! Prinsessan Adrienne var förkyld och hade influensa. Och fick följa med mamma från Florida.

– Vad gör man när barnen är sjuka – jo, då ringer man mamma och säger HJÄLP, berättade prinsessan Madeleine för Expressen.

Drottningen kastade sig över Atlanten som en räddande ängel och hann träffa både sin dotter och sitt yngsta barnbarn. De hade inte setts sen i somras.

– Hon hade vuxit jättemycket, sa drottningen.

Och Madeleine kunde slutföra sitt uppdrag, Adrienne fick träffa mormor Silvia och allt var frid och fröjd.

Med sådan backup och säkerligen med flera barnsköterskor hemma i det nya huset i Florida – varför utökar inte prinsessan Madeleine sina engagemang?

Madeleine flyttade till Florida med sin Chris i augusti.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL IBL BILDBYRÅ

 

Såklart vill hon ha tid att vara mamma, förmodligen planeras ännu fler barn. Men Madeleine måste också hitta arbetsuppgifter och engagemang som känns viktiga och naturliga för henne.

Childhood – som faktiskt fyller 20 år nästa år – är ju både prinsessans och drottningens hjärtebarn. Men ett enda engagemang, räcker det? Vad finns mer?

Vår miljö naturligtvis. Det har ju storasyster Victoria redan insett.

Att arbeta med miljöfrågor är så klockrent för de kungliga, här finns inget kontroversiellt eller politiskt, varenda människa måste väl hålla med om att vår miljö är viktigast av allt.

Likadant är det med både humanitära och feministiska frågor. Självklart kan en prinsessa jobba för kvinnans rättigheter och i viktiga kvinnofrågor, det är inte heller politiskt utan helt allmängiltigt. 

Madeleine har gott om tid att fundera hemma i Florida.

Men Nobelfesten blir lite tristare i år. Jag hoppas och håller tummarna för att Madeleine och hennes familj kommer hem till jul i alla fall. 

Det är ju inte bara helger… utan mamma Silvias 75-årsdag också!