Karin Lennmor

Silvia är den som får kungen att orka – år efter år

Foto: MONTAGE:PELLE T NILSSON/STELLA PICTU
Drottningen gör sin kung lugn och avslappnad. Säkrare på sig själv, menar Karin Lennmor.
Foto: SVEN LINDWALL
Kungen har suttit på tronen längst av alla i Sverige någonsin.
Foto: JOERG SARBACH / AP
På rekorddagen sitter kungen och Silvia på ett flygplan på väg hem från Japan.
Foto: SVEN LINDWALL
Att ge varandra eget utrymme, är kanske en av äktenskapets hemligheter, tror Karin Lennmor.
Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTU
Familjen Bernadotte 2017.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / KUNGAHUSET
1 / 7

Drottning Silvia betyder allt för vår kung.

Dagens rekord – som den svenske monark som suttit på tronen längst – kan han tacka sin älskade för.

Det är hon som får honom att palla trycket.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

På måndag fyller kung Carl Gustaf 72 år! Grattis i förskott – men ännu viktigare är torsdagens jubileum då han blir den svenske monark som suttit längst tid på tronen … av ALLA kungar Sverige någonsin haft! 

Lite häftigt, eller hur?

Carl XVI Gustaf knäcker nu det nära 700 år gamla rekordet, som tidigare innehades av 1300-tals kungen Magnus Eriksson. 44 år och 223 dagar på tronen. Inte illa!

Många dagar, men kungen kommer förhoppningsvis att sitta länge än… Bernadotterna brukar ju bli gamla och inte ha för vana att abdikera.

72-årsdagen i nästa vecka firas som vanligt med uppvaktning på Stockholms slott, men i dag, DEN STORA DAGEN, sitter kungen på ett flygplan på väg hem från Japan, en helt vanlig arbetsdag. Kanske lite antiklimax?

Han blev kung tidigt, Carl Gustaf, bara 27 år gammal. Jag tillhör ju dem som minns de dramatiska dagarna i september 1973 när gamle kungen låg för döden på Helsingborgs lasarett. Republikanerna vädrade morgonluft i och med tronskiftet och en så ung ny kung. Olof Palme sa: ”Vi är bara ett pennstreck från republik”. Nåja, så blev det ju inte och vår unge kung lyckades – mot alla odds - skapa en egen identitet.

– Jag är jag och ingen gammal arkeolog, sa han då i en intervju. Jag måste hitta min egen väg.

Fast i början var det inte så kul. Det finns en historia om när kungen skulle vinka till folket från ett fönster på Stockholms slott för första gången, strax efter Gustaf VI Adolfs död. Han ville inte, var osäker och stretade emot. Men prinsessan Christina, som stod bredvid in lillebror, slet upp fönstret så häftigt att glasrutan sprack! 

Två och ett halvt år efter att Carl Gustaf blivit kung, satt han i soffan i Prinsessan Sibyllas våning på Slottet tillsammans med sin tillkommande Silvia Renate Sommerlath. Och det var nog då de riktigt goda tiderna började för det nya unga kungahuset…

Det var Silvia som knäppte upp den stele unge kungen. Precis som jag tycker Sofia gjort med prins Carl Philip i dag.

Drottningen gör sin kung lugn och avslappnad. Säkrare på sig själv. Det är hon som år efter år får honom att orka. Numera, efter snart 42 års äktenskap, unnar de sig ganska mycket ”egentid”. De älskar att vara på Stenhammars slott på helgerna. Eller bara slinka in på pizza på någon krog i Stockholm en vardagskväll.


LÄS MER: KARIN LENNMOR: I kriser är en monark förenande


Att ge varandra eget utrymme, är kanske en av äktenskapets hemligheter.

– Jag brukar skämtsamt säga att gudskelov bor vi så stort på Drottningholm och vi har förmånen att ha två badrum och då sliter man inte så mycket på varandra, sa kungen på en presskonferens häromåret.

Silvia har uttryckt sig lite annorlunda om hur man får ett äktenskap att fungera bra:

– Att man är bästa vänner och känner varandra så bra. Och att man respekterar varandra.

Spontan! Så kan man faktiskt beskriva kungen. På gott och ont, förstås.

På minussidan minns vi när kungen hyllade diktatorn, sultanen av Brunei och kritiserade den norska säljakten. Och på plussidan kommer vi naturligtvis ihåg det hyllade ”tsunamitalet” 2005 där kungen berättade om hur han själv kände det att växa upp utan sin pappa. Han kan ju bjuda på känslor, bara han vill!

Och titta bara när kungen är på något större idrottsevenemang som OS eller VM. Då vrålar och skriker han av upphetsning och engagemang, vår värsta Sverige-supporter. Härligt!

Grattis till kungarekordet, kungen.

Men längst i världen har han inte suttit! Tätplaceringarna i Europa innehas av två kvinnor, engelska drottning Elizabeth och danska drottning Margrethe. Såklart.