Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Lennmor

Så väljer kungafamiljen alla sina barnflickor

Prinsessan Estelle och sin barnvakt Katie Millington från Australien. Foto: SVEN LINDWALL
Prinsessan Estelle och Prins Oscar med prins Daniel och den australiensiska nannyn Phillippa. Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Drömjobb, en skjuts i karriären… eller ansvarsfyllt och lite ångestskapande?

Att vara barnflicka till småprinsessorna och småprinsarna i vårt kungahus har nog både plus och minus.

Man kan nästan själv få lite ångest att tänka på detta enormt ansvarsfyllda jobb, att ta hand om Sveriges mest påpassade barn, vara ansvarig för minsta skrubbsår på Estelles eller Oscars knän…

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Så här skulle en platsannons för det attraktiva jobbet kunna se ut:

Är du superlojal, diskret, är beredd på oregelbundna arbetstider och många utlandsresor? Ett absolut krav är att du pratar flytande engelska. Du får inte skriva eller blogga om ditt jobb på Facebook eller i andra sociala medier. Egen bostad ingår. Lön cirka 6 000 kronor i veckan.

Häromveckan, på Victoriadagen, fanns prins Oscars nya barnflicka Philippa på plats. Victoria och Daniel tycks ha fått smak för australiska nannys. Precis som företräderskan Katie Millington kommer Philippa från Australien. För Victoria är det viktigt att barnen snabbt lär sig engelska, innan ens skolan börjat.

Philippa gick omkring och höll lille tultande Oscar i handen och när värmen blev för jobbig, drog de sig tillbaka in i Sollidens svala slott för en tupplur.

Prinsessan Estelle börjar ju skolan i höst och har inte längre behov av en egen barnflicka. 

När Estelle föddes fick en verklig trotjänarinna hoppa in. Elisabeth Zimmermann, som faktiskt ju redan var Victorias barnflicka ute på Drottningholm en gång i tiden. Ibland har Elisabeth också fungerat som ”jour-nanny” åt prinsessan Madeleines barn, när familjen varit hemma i Sverige.

 

LÄS MER: Fler krönikor av Karin Lennmor 

 

Numera är Elisabeth en bit över 70 år men hon bistår fortfarande med råd och tips om lämpliga kungliga barnflickor. Häromåret rekommenderade hon Adelina Persson som arbetade tillsammans med Isabella Welch. Adelina var dessutom handplockad från Elisabeths egen församling i pingstkyrkan.

De här barnflicke-tjejerna blev ganska kortlivade med kungasmåttingarna innan de seglade vidare i livet. Hoppas Philippa stannar lite länge, det har nämligen alltid varit viktigt med kontinuitet i kungafamiljen.

Tänk på Nenne Björnberg, kungens och Hagasessornas älskade nanny. Hon blev som en medlem i familjen och på ålderns höst tog hon också hand om Victoria, Carl Philip och Madeleine när kungaparet var bortresta. Hon anställdes redan 1938 och fanns nära de kungliga i över 50 år! Smeknamnet Nenne fick hon eftersom barnen ständigt tyckte hon sa ”nä nä” åt allt bus som var roligt!

Tillbaka till prins Oscars nya barnflicka Philippa. Man får utgå ifrån att hon är kompetent, prövad och noga utvald.

Oftast anställs barnflickorna på rekommendationer, men det sägs att kronprinsessan Victoria även sökt efter barnflickor på den kända internationella nanny-agenturen Eden Nannies Maternity i London.

Ibland går jobbet i släkten! När kungabarnen var små hade de en barnflicka som hette Åse Blomqvist. Och hennes egen dotter Louise jobbade faktiskt åt prinsessan Madeleine i London häromåret.

Eftersom Madeleine och Chris precis i dagarna flyttat till Florida med barnen, får man anta att de också letar efter en ny nanny åt Leonore och Nicolas. Och Madeleine är ju ännu så länge själv hemma mesta delen av tiden med minstingen Adrienne.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia är kungafamiljens undantag. De har faktiskt ingen fast anställd barnflicka på Villa Solbacken. Istället förlitar de sig på ”jour-nannys” eller välkända barnvakter som rings in när prinsparet behöver jobba eller gå ut en kväll på tu man hand.