Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Lennmor

Så har prinsessan Sofia fått kungafamiljen att tänka om

Prinsessan Sofia. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
En sommarhälsning från Solliden från hela den samlade kungafamiljen.Foto: JONAS EKSTRÖMER / KUNGAHUSET.SE

Jag får glädjerysningar! 

För mig som gillar kungligheter och dessutom arbetar med att skriva om allt kring hovet, känner jag av en klar svängning i kungafamiljen. Det har hänt nåt! 

Och jag misstänker att en viss person ligger bakom denna förändring … fått familjen att tänka om.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Helt plötsligt gödslas det med bilder, information, filmer och Instagram från kungahuset! Borta är tiden när vi bara fick nöja oss med stela, tillrättalagda och uppsträckta bilder från olika kungliga evenemang och bemärkelsedagar.

Bara de senaste månaderna har vi sett gulliga lucia-bilder på barnen hemifrån Victoria, krambilder på prins Carl Philip med lille Alexander, en filmad hälsning från växthuset på Haga där det julpysslades och sjöngs för fulla muggar och Instagram-bilder på lilla Adrienne i vagnen. Nu senast fick vi en härlig filmhälsning från de snöiga skidbackarna i norska Trysil, där kronprinsessan firat sista delen av sin långa julledighet med Daniel, Estelle och Oscar. 

Lägg dessutom till kungliga möten i tv-program i både SVT och TV4, där fjolåret sammanfattats, varvat med avslappnade intervjuer och tjuvtittar in i det allra heligaste – som kungafamiljens privata arbetsrum.

För oss rojalister är det förstås bara att slicka i sig! Men vad beror den här plötsliga öppenheten på?

Tiden naturligtvis och det faktum att de tre kungabarnen med familjer är unga moderna människor som ser det fullständigt naturligt att delta i och vara aktiva på sociala medier. Sharing is caring.

Men jag tror också att en person varit särskilt påtryckande, och det är prinsessan Sofia!

Redan när hon kom in i kungahuset, var hon betydligt bekvämare med sociala medier än resten av familjen. 

Kronprinsessan med familj önskade god jul från växthuset på Haga. Foto: KUNGAHUSET

Trots att Sofia bara varit familjemedlem i några år har hon redan blivit en naturlig och självklar del av familjen. Om Sofia har en åsikt, så lyssnar man på den. Inte minst kungen.

Ett annat exempel är den kungliga kosthållningen. 

Sofia är vegetarian och hon har påverkat resten av familjen att också äta vegetariskt. Inte varje dag kanske, men det är ett steg på vägen. Till exempel fanns flera vegetariska rätter på årets julbord tack vare Sofia. Otänkbart för bara nåt decennium sedan då man frossade i spädgrisar och plumpudding med njurtalg (hu!).

Drottning Silvia berättade också i en intervju härförleden att hon och kungen själva äter vegetariskt någon gång i veckan. Bra jobbat, Sofia! Väldigt mycket i tiden!

Och likadant är det så klart med de sociala medierna och med den nya öppenheten i kungafamiljen. Prinsessan Sofia har garanterat ett finger med i spelet.

Jag som jobbat och skrivit om kungafamiljen i över 30 år, kan ju berätta att de tycker… så där om oss journalister. Ett nödvändigt ont…

Så mycket bättre att de själva nu till viss del kan styra över vilka bilder som publiceras, vilka uppdrag som får ett extra sken och hur mycket barnen ska synas.

Sofia och tiden har bidragit till detta. Men en liten kredd ska också ges till hovets pressavdelning, som numera inte består av societetsdamer, utan av 4 - 5 väldigt kompetenta medarbetare med presschefen Margareta Thorgren i spetsen. Så sent som förra året sökte man en digital redaktör till Slottet, en kommunikatör med hög kompetens.

Vem vet, i framtiden kanske medlemmarna ur den kungliga familjen också lägger upp privata Twitterkonton, där viktiga, men opolitiska och icke-kontroversiella frågor som miljöarbeten, mobbning och friskvård också kan ventileras. Att vi får ta del av deras privata funderingar om ditt och datt.

Kungahuset informations-twittrar redan, men Sofia kanske kan påverka hela familjen till egna konton och inlägg. Spännande

LÄS MER: Madeleines pris för livet med Chris