Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Lennmor

Så blir nya Victoriadagen – överraskningar utlovas

Allt om: Successionsordningen • Slotten • Pengarna.
Kronprinsessan Victoria på invigningen av Ölands nya vattenverk på fredagen.Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Victoriadagen blir lite extra speciell i år – när kronprinsessan fyller 42. 

Det utlovas nämligen nyheter och överraskningar.

Och kanske är det faktiskt dags för lite förnyelse och förändring! 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nu händer det – i dagarna exploderar Öland fullständigt! 

Det är dags för årets Victoriadag, evenemanget som numera anses som öns egen nationaldag. Över 40 000 bilar beräknas köra över Ölandsbron, 500 inbjudna gäster kommer, 110 journalister finns på plats och 10 svenska och utländska tv-stationer sänder.

Victoriadagen har firats i 41 år och blir bara större och större. Fram till förra året arrangerades eventet av legendaren Kai Wieståhl, som nu har lämnat över stafettpinnen till Stefan Rimér. Han är heller ingen duvunge i sammanhanget och har bland annat hållit i både Idrottsgalan och Guldbaggegalan tidigare.

Victoria-dagen har vuxit dramatiskt de senaste åren. Numera är det inte bara firande uppe på Solliden och tv-sändning från Idrottsplatsen den 14 juli. I år är det en hel Victoriavecka, med golf, tennis, Victoriastipendiaten, Victorialoppet, utställningar och evenemang. En hel festvecka då Öland och Borgholm blomstrar!

Firandet av kronprinsessan brukar starta redan kvällen innan den 14 juli då kungafamiljens unga garde alltid gå på konsert i Slottsruinen. I år är det Laleh som uppträder och jag är säker på att vi får se Victoria och Daniel på första parkett, uppe i en av ruinens stensalar, i kväll. Där brukar de alltid stå.

Kronprinsessan Victoria fyller 42 den 14 juli.Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Rimér berättar att Victoria faktiskt själv inte varit så värst aktiv i planeringen av födelsedagen. Hon har hållits informerad, men hovet brukar ta ett steg åt sidan i sådana här sammanhang. Man låter arrangörerna bestämma.

I år blir det en trevlig familjekavalkad av artister: Benjamin Ingrosso, Kaliffa, Lina Hedlund och Richard Söderberg. Yvette Hermundstad har tagit över programledarskapet för tv-sändningen efter Kalle Moreaus.

– Det kommer att bli krispiga framträdanden, säger Stefan Rimér. Men annars vi har försökt göra ganska små förändringar.

Vissa år har Victoria och Daniel trots allt haft speciella önskemål! Tomas Ledin är en av deras favoritartister och han har ju varit gäst flera gånger – på just kronprinsessans begäran. 

Nye arrangören Stefan Rimér vill göra Victoria-dagen till en trevlig familjefest.

– Det är med skräckblandad förtjusning jag tar på mig det här uppdraget, säger han.

Kronprinsessan Victoria, prins Daniel och kungaparet är alltid självskrivna gäster. Barnen är förstås också med och i år tror jag faktiskt att både Estelle och Oscar finns på plats under tv-sändningen från Idrottsplatsen. 

Syskon och många vänner brukar också ansluta för att fira Victoria. Ofta kan man se dem sitta i publiken under tv-sändningen. Festligheterna fortsätter sedan på kvällen med privat middag hemma hos Victoria och Daniel på Villa Skönvik – deras eget härliga sommarhus ett par hundra meter från Sollidens slott. 

Vissa år, när Victoria var yngre, ordnades stora maskerad-partyn på Solliden. Ett år var temat ”Tusen och en Natt”, och då fraktades till och med kameler från Ölands djurpark till slottet för att ge lite autenticitet. Men så vilt går det nog inte till nu. Både Victoria och hennes vänner är småbarnsföräldrar, så festandet blir nog lite lugnare. Och vuxnare…

Jag är själv sommarölänning och både efter Victorias 20-årsdag och när hon fyllt 30, spekulerades det i hur länge Victoria-dagen skulle fortgå.

Nu, när kronprinsessan fyller 42 år är det enkelt att sia.

– Firandet av kronprinsessans födelsedag kommer att fortsätta så länge hon lever, förutspår Stefan Rimér. 

Och jag håller med honom.

Det här med Victoriadagen och kronprinsessans födelsedag har blivit så stort och viktigt för Öland och svenska folket. 

Och för kronprinsessan själv. Hon älskar ju den här ön!

Allt om: Jobben • Vardagen • Djuren.