Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Lennmor

Prinsparets stora lycka: Privatlivet i drömvillan

När Carl Philip deltog i Porsche Carrera Cup Scandinavia i Karlskoga nyligen var hela familjen med och hejade på. Foto: TOMMY PEDERSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lillprinsen Alexander. Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip var självklara gäster på kronprinsessan Victorias 42-årsfirande. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Hela familjen. Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Carl Philip och Sofia på Polarpriset i våras. Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Villa Solbacken. Foto: SVEN LINDWALL
Carl Philip och Sofia i Båstad förra sommaren. Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES
HELA FAMILJEN. Prins Carl Philip med prins Garbriel och prinsessan Sofia med prins Alexander.Foto: ANNA-LENA AHLSTRÖM / KUNGAHUSET
1 / 8

Nyligen fyllda 40 år. 

Prins Carl Philip, en trygg och lycklig familjefar med både villa och vovve. 

Däremot ingen Volvo: Sofia kör miljövänlig elbil, en Volkswagen Up och Carl Philip håller fast vid sin gamla Porsche …

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hur lever då den lilla familjen i Villa Solbacken på Djurgården? Prins Bertil och prinsessan Lilian ler nog i sin himmel över att deras vackra 30-talsvilla nu äntligen fylls med glada barnskratt.

Carl Philip ärvde huset efter prins Bertil 1997 och prinsparet flyttade in 2017. Då hade huset renoverats i två år och prinsparet var själva väldigt delaktiga i processen. Många väggar slogs bort, nedervåningen fick en ljus och öppen planlösning och det byggdes flera balkonger. 

Nedervåningen är mer för representation med matsal och sällskapsrum, övervåningen är den privata delen med 4 sovrum. Sofia har låtit inreda ett eget yoga-rum och det finns mycket plats för lek för småkillarna. En rolig detalj är att ett av badrummen är inrett speciellt för pojkarna som ett barnbadrum, med små låga toaletter och barnhandfat.

Precis som hemma hos Victoria på Haga, har lillasyster prinsessan Madeleine varit delaktig i inredningen tillsammans med väninnan Louise ”Lussan” Gottlieb. Lussan har ju en inredningsfirma. Det är möblerat med en hel del IKEA-möbler.

Carl Philip, Sofia och småprinsarna stortrivs.

– Vi bor precis bredvid kanalen och det är väldigt mysigt, berättade Carl Philip för en grupp utländska journalister förra året. 

Familjen tillbringar mycket tid i det öppna luftiga köket.

– Jag har väl smittats av pappa, för jag tycker det är väldigt roligt med matlagning, har Carl Philip berättat. 

– Ja, jag är kungen i köket!

Äter mycket vegetariskt 

Han tycker också om att laga mat tillsammans med sina söner Alexander och Gabriel.

Av folk som varit på besök har jag fått berättat att köket, husets hjärta, är väldigt ordinärt. På kylskåpsdörren hänger barnteckningar och inköpslistor.

Carl Philip och Sofia är miljötänkande människor. Jag har själv sett Carl Philip på återvinningscentralen på Djurgården, sorterande plast, glas och papper.

Matmässigt blir det ibland lite krockar mellan Carl Philips och Sofias viljor. Hon är ju hängiven vegetarian medan Carl Philip fortfarande gillar en köttbit ibland.

– Jag kallar mig för flexitarian, har han sagt. Men jag försöker bättra mig och lär mig laga mat av det som skogen och naturen bjuder.

Själv har jag blivit bjuden på lunch av prinsparet, då serverades det tofupuffar. Och Sofia har även påverkat sina svärföräldrar, kungaparet, till att äta mer vegetariskt. En dag i veckan sägs det att även kungen och drottningen har fisk- och köttfri mat på middagsbordet.

Trots att Carl Philip och Sofia är så öppna människor som bjuder mycket på sig själva, är det relativt tyst om vad de gör på sin ledighet. Barnen tar upp mycket tid förstås, precis som den lilla busiga, rymningsbenägna hunden Siri. Ibland ser man prinsparet på promenad med sin lilla vovve runt Djurgården. Idrott och hälsa spelar en stor roll, men ibland unnar de sig ett restaurangbesök eller att gå på bio. Restaurangen Miss Voon på Sturegatan i Stockholm är ett av prinsparets favoritställen.

”Världens lyckligaste man”

Carl Philip har dessutom två fritidshus, en Värmlandsstuga i Sunne, landskapet där han själv är hertig. Och så sommarhuset Ökenäs i Trosa skärgård. På somrarna blir det också Solliden förstås. Numera bor familjen lite avsides från det vita slottet, i Kavaljersflygeln som nyligen renoverats så både Carl Philip och prinsessan Madeleine får plats där med sina familjer.

I den mån det blir tv-tittande för Carl Philip, brukar det handla om actionfilmer!

Filmsajten ”Moviezine” berättade häromåret att prinsen helst ser ”The Fast and Furious”-filmerna. Förstås – racingintresserad som han är! 

Under många år valde Carl Philip och Sofia att inte ha barnflicka eller förskola, men numera går Alexander och Gabriel på en privat förskola på Östermalm, belägen i en pampig gammal patriciervilla. Det är klart viktigt att prinsarna har möjlighet att träffa nya kompisar.

Paret har också en barnflicka numera, fast bara på deltid. Hon heter Aicha Gaye och är gammal yoga-kompis med Sofia. Första gången vi såg henne var på Solliden förra sommaren. 

Carl Philip har blivit 40, han och Sofia har varit gifta i 4 år och familjen har ett harmoniskt liv i Villa Solbacken.

Som Carl Philip säger:

– Sofia och familjen gör mig till världens lyckligaste man.

Här är svenska kungahusets familjeträd.