Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Lennmor

Prinsarna Sigvard och Bertil stred för sina kvinnor

Sigvard och Marianne Bernadotte gifte sig år 1961. Marianne är Sigvards tredje hustru.Foto: BJÖRN LUNDBERG
Bertil och Lilian Bernadotte träffades i London år 1943. Efter 33 års väntan fick de antligen lov att gifta sig.

Varje familj har sitt drama och sina bråk – och i familjen Bernadotte har det handlat om kärlek.

Det här är historien om två av kungens farbröder, Sigvard och Bertil, som på olika sätt stred för sina kvinnor.

Den ena uteslöts brutalt ur kungafamiljen, medan den andra höll sin kärlek hemlig för att skydda monarkin.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det började redan 1934 när kung Gustaf VI Adolfs näst äldste son, prins Sigvard, meddelade att han skulle gifta sig med tyskan Erica Patzek som han träffat i London. Nyheten slog ner som en bomb.

När de gifte sig blev de på ett fruktansvärt sätt utstötta från svenska kungahuset. Sigvard blev fråntagen sin prinstitel, hertigtitel, miste sitt apanage, sina ordnar, hans bankkonton frystes och passet togs ifrån honom.

Livet blev så knackigt att Ericas pappa Anton var tvungen att hjälpa de nygifta ekonomiskt.  Och äktenskapet höll inte och upplöstes 1943.

Sigvards andra äktenskap med danskan Sonja Christensen Robbert inleddes samma år – och varade i 18 år.

Då hade Sigvard redan träffat sitt livs kärlek, skådespelerskan Marianne Lindberg som senare kom att få efternamnet Bernadotte när de gifte sig.

Vår nuvarande kungs relation till sin farbror Sigvard var väl relativt normalt – tills 1983 då iskyla utbröt. Då meddelade nämligen Sigvard att han tänkte återta sin prinstitel och även låta Marianne bli prinsessa.

Relationen till kung Carl Gustaf blev inte bättre av att den självutnämnde prinsen berättade att han avsåg stämma Sverige i Europadomstolen.

Men på sitt och drottningens silverbröllopsfirande 2001, grävde kungen ner stridsyxan och bjöd in Sigvard och Marianne till firandet.

Släktingarna försonades och kungen kom naturligtvis senare på Sigvards begravning 2002. Han gravsattes på den kungliga begravningsplatsen på Haga. 

Sigvard Bernadotte med första hustrun Erica Patzek.Foto: AP TT / NTB SCANPIX

Livet blev annorlunda för lillebror Bertil, prinsen som kämpade för sin kärlek, men ändå höll tillbaka för kungariket.

Bertils livs kärlek var gruvarbetardottern Lilian Craig. De möttes i London 1943, mitt under brinnande krig. Bertil arbetade som attaché på svenska ambassaden. 

En kväll i augusti befann både han och Lilian sig på en fashionabel klubb i London. Han var 31 år, hon 27 och vid tillfället gift med den skotske skådespelaren Ivan Craig.

Lilian kände sig iakttagen och frågade en vän vem det var som stirrade. När hon fick svaret ”Prins Bertil av Sverige” ska hon ha skrattat och sagt:

– I så fall är jag drottningen av Saba!

När Lilian bara några veckor senare fyllde 28 år, bjöd hon in Bertil på sin födelsedagsfest.

Sigvard med andra hustrun Sonja Bernadotte.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Det här blev snabbt något mer och allvarligare än en vanlig ”fling”. Lilian föll pladask för charmören Bertil. Och när hennes man Ivan kom hem från kriget och ville skiljas, fanns inga hinder för romansen.

Efter tre års förhållande, 1946, ville paret gifta sig.

– På inga villkors vis, löd gamle kungen, Gustav VI Adolfs, stränga dom.

Bertil ställde upp och höll sin kärlek hemlig. Hans och Lilians kärlek fick på inga villkor komma ut. Därför slöt Bertil ett avtal med pressen. Att aldrig någonsin skriva om romansen.

– Annars förstör ni våra liv, sa han.

Under många år levde Lilian i skuggan av Bertil, hon fick aldrig visa sig offentligt, aldrig gå på Nobelfesten, aldrig på ett kungligt bröllop.

– Jag blev inte bjuden på prinsessan Desirées bröllop, utan fick, som alla andra, se det på TV, berättade Lilian en gång. Då var jag ledsen och ensam.

Och så – helt oväntat efter kungaparets bröllop 1976 – kom beskedet. Vår unge kung hade helt omvärderat de stela och gammeldags kungliga konventionerna. Han tillät plötsligt prins Bertil och Lilian att förlova och gifta sig. 7 december 1976 stod bröllopet i Drottningholms slottskapell. 33 års väntan var slut.

– Jag var lycklig. Very. Det enda vi ångrar är att vi inte kunde gifta oss tidigare och skaffa barn, sa prinsessan Lilian vid ett tillfälle.

 

LÄS MER av Karin Lennmor: ”Kungen borde flytta fram sin födelsedag till mitten av maj” 

 

Nu kom bilderna som aldrig tidigare kunnat tas: Lilian och Bertil i sportbilen, Lilian på tennisläktaren, Lilian med Bruce Springsteen, Lilian med Roger Moore, Lilian med Boris Jeltsin, Lilian på Nobelfesterna. Lilian tillsammans med kungabarnen, som hon blivit en extrafarmor för.

Kungen gav Bertil och Lilian möjlighet till kärlek – och se hur han gjorde samma sak med sina egna barn.

Det hedrar honom.