Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Lennmor

Mötet med världsstjärnan fick Victoria att rodna

HELA FAMILJEN SAMLAD. Födelsedagsbarnet själv – kronprinsessan Victoria – tillsammans med maken prins Daniel och barnen Estelle och Oscar.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nästa helg är det dags igen. Kronprinsessans födelsedag, Victoriadagen, firas traditionsenligt på Solliden och i Borgholm. 

Det här är numera Ölands egen nationaldag, det är en mediegrej nästan i likhet med Almedalen, journalister från 10 länder bevakar festligheterna. Turisterna strömmar till, över 40 000 bilar kör över Ölandsbron denna dag, den 14 juli.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den lilla prinsessan Victoria visades upp för första gången på Solliden av sina stolta föräldrar 1977. Då var hon bara 18 dagar gammal. 


NYFÖDD. Kronprinsessan Victoria visas upp av sina stolta föräldrar på Solliden 1977. På bilden är lillsessan bara 18 dagar gammal.
Foto: JAN COLLSIÖÖ /SCANPIX / / SCANPIX SWEDEN

Men det var först 1979 som entreprenören Kay Wiestål instiftade Victoriadagen och utdelandet av idrottspriset Victoria-stipendiet. Själv har Kay ett förflutet som fotbollsspelare i Djurgården och som proffs i USA. I år tar han farväl, 78 år gammal, och kommer också under festligheterna att avslöja hur framtida Victoriadagar är tänkta att bli, och vem som ska hålla i trådarna. 

Men i år blir allt sig likt; traditionell uppvaktning på Solliden och på kvällen tv-sänt firande från Borgholms Idrottsplats. Årets tv-värd är Kalle Moreaus och artister som Peter Jöback, Jessica Andersson, Alexander Rybak och Mello-aktuella John Lundvik och Emmi Christensson uppträder. Och så får skidstjärnan från vinter-OS Stina Nilsson Victoria-stipendiet.


40-ÅRSDAGEN. Victoria på Öland förra året tillsammans med maken prins Daniel och dottern prinsessan Estelle.
Foto: SVEN LINDWALL

Bilderna och minnena från Victoriadagen genom åren blir nästan en exposé över kronprinsessans liv. Höjdpunkten var förstås förrförra året, på 39-årsdagen, när hon så lyckligt kunde visa upp hela sin fina familj Daniel, Estelle och Oscar.

Bara två gånger har Victoria uteblivit från sitt födelsedagsfirande på Öland. Ena gången som tonåring då hon gick på språkkurs i USA. Andra gången 2010 då hon och Daniel verkligen hade ”laga förfall”, de var på smekmånad i Söderhavet!


LÄS MER: Här blir Victoria årets ölänning 


SYSKON I RUTIGT. Kronprinsessan tillsammans med lillebror Carl Philip 1982 – båda i matchande rutigt.
Foto: JAN COLLSIÖÖ / TT / TT NYHETSBYRÅN

Att tiden går ser man inte bara på gamla fotografier på födelsedagsbarnet och kungafamiljen. Det är också roligt att minnas modet! 1982, när Victoria fyllde 5, hade både hon och lillebror Carl Philip fina, likadana rutiga byxor. Och 1989 när Victoria poserade med pappa kungen – båda i identiska blårutiga byxor!


LIKA SOM BÄR. Kungen och kronprinsessan i likadana rutiga byxor. Drottning Silvia matchar med kavaj och byxa i kornblott.
Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES

Pristagare och artister har genom åren också uppvaktat Victoria. 1987 fick hon en fin samedocka av det årets pristagare Tomas Johansson, en docka hon blev jätteglad över.


UPPVAKTAD. 1987 fick hon en fin samedocka av det årets pristagare Tomas Johansson.
Foto: ANDERS JAHRNER / IBL / IBL BILDBYRÅ [DOWNLOADED]

1985 delade hon ut Victoriapriset till Patrik Sjöberg – och såg generat överlycklig ut. För att inte tala om 2004 när hon fick en stor kram av världsstjärnan Lionel Richie, och blev så till sig att hon tog sig för pannan!


LÄS MER: Kunglig glans när Victoria firar 40 år 


GENERAD PRISUTDELARE. 1985 delade kronprinsessan ut Victoriapriset till Patrik Sjöberg och såg både generad och överlycklig ut.
Foto: JAN COLLSIÖÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN

En annan numera klassisk bild är från 22-årsdagen 1999 – då pussade Victoria en groda! Passande så klart, men det skulle dröja fram till 2009 då Daniel för första gången fanns vid hennes sida på födelsedagen.


I VÄNTAN PÅ PRINSEN. På 22-årsdagen pussade kronprinsessan en groda – men det skulle dröja till 2009 tills dess att hennes egen prins Daniel fanns vid hennes sida på födelsedagen.
Foto: RT / IBL BILDBYRÅ 514 / IBL BILDBYRÅ [DOWNLOADED]

LÄS MER: Kronprinsessan Victorias privata födelsedagsvideo med Daniel


MED BILVANDE MAKEN. Prins Daniel är med på Victoriadagen för första gången 2009 när kronprinsessan firade 32 år. Året därpå, den 19 juni, gifte sig paret.
Foto: SUVAD MRKONJIC / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN

Privat firar kronprinsessan Victoria ganska traditionellt. Ett måste är uppvaktning på sängen med tårta och sång. Så har det varit enda sen hon var liten i barnkammaren på Solliden, och så är det fortfarande, fast hemma med Daniel och barnen i Villa Skönvik nere vid Kalmarsund.


I CENTRUM. Viktoria firades på 25-årsdagen av bland andra artisterna Lotta Engberg, Carola, Joe Labero, Kikki Danielsson, Pernilla Månsson, Lotta Engberg och La Gaylia Frazier.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

På kvällen hålls födelsedagsmiddag med familjen som vanligt. Under de jämna födelsedagarna, när kronprinsessan fyllde både 25 och 30 år, var många utländska kungligheter inbjudna på balunserna. 

Ibland förekommer också lite överraskningar och hyss på dessa privata födelsedags-partajer. Ett år fraktades till exempel flera kameler från Ölands djurpark till Solliden, då man skulle ha en ”Tusen och en Natt”-fest!