Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Lennmor

Meghan har varit inne och petat i kungliga traditionerna

Meghan Markle visade sin kärlek under vigseln.Foto: AVALON/STELLA PICTURES
Karin Lennmor känner igen mycket av svenska prinsessan Sofia i hennes stil.Foto: SVEN LINDWALL

WINDSOR. Vilken lycka och vilken kärlek vi fick se på prins Harrys och Meghan Markles bröllop!

Jag blev överraskad av hur avspänt det var, men förstod att det så klart var Meghan som själv hade varit inne och petat i de kungliga traditionerna.

Det talas om henne som en ny Diana – och jag känner igen mycket av vår svenska Sofia i hennes stil.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Bröllopet överraskade en smula. Visst kändes det ganska avspänt och modernt, trots att ceremonin delvis var omgärdad av kungligt regelverk? 

Jag tror att det delvis berodde på Meghan själv. Hon har definitivt varit rak och tydlig i sina krav på det här bröllopet.

När vår svenske prins Carl Philip gifte sig med sin Sofia märktes det också tydligt att hon lagt sin hand på mycket av planeringen.

Likadant var det nu, på Windsor Castle. Meghans glada karisma svävade över St George Chapel. 

 

Hennes leende när hon såg sin blivande man Harry framme vid altaret, hennes omsorger om det busiga lilla brudnäbbet, en av dem fick till och med en kram när barnskocken skulle avvika.

Hennes makeup! Många hade trott att Meghan skulle sminka över sin fräkniga näsa och kinder... Men nej då, och det gjorde intrycket av henne bara ännu gladare!

Kyssen fick paret vänta med tills efter ceremonin – allt enligt de sedvanliga kungliga reglerna.Foto: AVALON/STELLA PICTURES
Meghan Markle tillsammans med sin prins Harry.Foto: AVALON/STELLA PICTURES

Hon hade säkert också varit delaktig i musikvalet. Kören som sjöng ”Stand by me”… Det är inte så vanligt på kungliga bröllop. Och för att inte tala om den influgne amerikanske seniorbiskopen Michael Curry! Det blev nästan lite gospel-känsla när han så hett, intensivt och läääänge pratade om kärlek.

Men kanske blev det väldigt långa anförandet lite för mycket för engelska kungafamiljen, de såg väldigt trötta och uttråkade ut, medan Meghan själv satt som ett ljus, strålade och lyssnade. Det var ju hon som hade önskat sig den här ”gästprästen”!

Den amerikanske biskopen hyllas stort i sociala medier.Foto: STELLA PICTURES B68

Den amerikanske biskopen hyllas dock stort i sociala medier, han blev definitivt en av höjdpunkterna under vigseln.

Innanför ”lyckta” dörrar, på drottningens mottagning, höll Meghan också en kärleksförklaring till sin man, samtidigt som hon tackade drottningen Elizabeth. Det känns också lite likt det som Sofia gjorde på sitt och Carl Philips bröllop.

 

Hur ska hon, den nyblivna hertiginnan av Sussex, nu att klara detta kungliga liv? 

Amerikanska, med en afroamerikansk mamma, Hollywood-skådespelerska, kvinnokämpe…

Kommer engelsmännens och mediernas smekmånad att bli kort, eller kommer Meghan verkligen att göra skillnad?

 

Som det känns just nu kommer kärleken till Meghan att bestå, trots att en hovreporter beskrev henne som ”en liten, obetydlig kugge i en institution som kommer att finnas i tusen år till”. 

Men annars har det inte skrivits ett ont ord om henne sen romansen blev offentlig i mitten av 2017. 

Istället har det skrivit mycket om det som Meghan själv kallar sin ”dysfunktionella familj”. Engelsmännen känner medlidande för henne, med tanke på alla turer och allt strul som förgått bröllopet.

Meghans mamma, Doria Ragland, och hennes nyblivna svärfar prins Charles. Nu ska Meghan lyckas balansera sina två liv.Foto: AVALON/STELLA PICTURES

Hela hemligheten, för att det ska gå bra för Meghan, är nu att hon lyckas balansera sina två liv: Det amerikanskt frispråkiga och det lite mer tillbakahållna brittiska. 

Trots att hon skrattar, ler och pussar sin man, kan man också skönja att hon förmodligen redan gått i ”prinsesskola”. Jag tänker framför allt på den proffsiga, tillbakahållna vinken från kortegevagnen. Å ena sidan kan hon ju vara kunglig, men i nästa sekund kasta sig om halsen på människor i folkmassan, som kommit för att hitta på henne.

Alla britter jag pratar med här i Windsor tycks dock redan älska henne. Vissa pratar om Meghan-effekten, att hon kommer att bli en ny prinsessan Diana, i 2018 års tappning. 

Många tycker att det stela brittiska kungahuset behöver förnyas och föryngras. 

Meghan, nybliven hertiginna av Sussex, kanske är svaret på deras böner?