Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Lennmor

Madeleines pris för livet med Chris

Prinsessan Madeleine och maken Chris O'neill är hemma i Sverige tillsammans med barnen. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Kungafamiljen var samlad för att fira drottningens 75-årsdag i veckan. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU

Den allra bästa både födelsedagspresenten och julklappen för drottning Silvia var nog att få hem yngsta dottern prinsessan Madeleine och hennes familj från Amerika.

Och minst lika glad verkar Madeleine själv.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hon berättar hur viktigt hon tycker det är att låta barnen uppleva en riktig svensk jul, allra helst med snö…

Madeleine vill att hennes tre barn måste få med sig de svenska jultraditionerna, få känna samma spänning och förväntan över jultomten, som hon själv gjorde som liten.

Då firades julen alltid hemma på Drottningholms slott, numera alternerar man och i år firas det även med hela släkten hemma hos Victoria på Haga.

Madeleine, Chris och barnen – som kom till Sverige i början av veckan - har ju ett eget hem i Stockholm, femrummaren på Hovstallet på Östermalm. Där får man anta att det också julpyntats med gran och tomtar.

Att Hovstallet är väldigt mysigt på julen kunde vi se i SVT nyligen, som sände Luciatåg därifrån, där hästarna gulligt och förvånat tittade ut ur sina spiltor när den stämningsfulla sången satte i gång.

 

Julen på Drottningholm har följt samma mönster sen kungabarnen Victoria, Carl Philip och Madeleine var små. Granen kläs av drottningen, i silver helt och hållet! Till granen tycker drottningen om att matcha med blå hyacinter. Barnfamiljernas egna granar är nog lite brokigare med hemmagjorda änglar och tomtar, sånt man gör i skolan och förskolan.

Det blir Kalle Anka och julmat, precis som i alla andra barnfamiljer. Prinsessan Madeleines favorit på julbordet sägs vara hummer. Kungen lägger in egna sillar, som lär vara väldigt goda. Drottningen bidrar med sin tyska julkaka, Weinachtsstollen. Och så läser drottningen julevangeliet.

Vi hoppas det kommer att gå bra med tomten i år, nu när så många barnbarn är förväntansfulla. Häromåret blev det nämligen katastrof, då en nitisk slottsvakt haffade tomten på väg genom slottsparken. Han hade ju inga ID-handlingar!

När kungafamiljen firar jul ihop på Drottningholm, sker det nästan alltid vid den sprakande brasan i Stensalen. Men drottningen har själv berättat att man ibland kan hålla till i källaren eller i Oscar II:s kök. Det finns ju gott om plats och 192 rum att välja på.

 

Men tillbaka till prinsessan Madeleine. Såklart blir det ibland dragkamp mellan familjerna. Häromåret uteblev Madeleine och Chris från det svenska firandet eftersom farmor Eva O'Neill så gärna ville träffa dem. Chris har ju också sina systrar i England.

I år är det svenska kungaparets tur och drottningen får riktigt rå om sina ”små popcorn”, som hon häromdagen så gulligt kallade Leonore, Nicolas och Adrienne.

Många saknar prinsessan Madeleine i Sverige, och visst har hon fått betala ett högt pris. Tre flyttar inom loppet av några år, det var bara fem månader sedan hon och Chris reste över med flyttlasset till senaste destinationen Florida.

Fick Madeleine välja själv, skulle hon med stor sannolikhet bo kvar i Sverige, men ibland måste man kompromissa. Chris sägs ha haft problem med sin affärsverksamhet i London, och hotet om Brexit har inte gjort det bättre.

Nu har familjen ett bra liv i Florida, det berättade Madeleine själv för Expressen i höstas. Man har kommit tillrätta i det nya hemmet strax utanför Miami. Barnen går i förskolor.

Sol, bad och lyxliv må ha sina fördelar, men det är ingen hemlighet att Madeleine har hemlängtan, det har hon tidigare berätta för Expressen.

Ibland blir längtan efter Sverige, vännerna, naturen och framför allt mamma väldigt stor.

 

Som tur var kom ju Silvia och hälsade på i USA för bara några veckor sedan, och eftersom barnen var lite småsjuka ryckte mormor också in med barnpassning eftersom Madeleine behövde jobba.

Drottningen har alltid varit väldigt förtjust i Chris O´Neill, men eftersom han och Madeleine inte bor i Sverige är det svårt att fördjupa relationen. I somras var ju Chris och Madeleine på Solliden i flera veckor och nu i höstas fick drottningen rå om sin svärson under Florida-trippen.

– Han är en riktig svärmorsdröm, sa hon efter Madeleines bröllop.

Vi hoppas Madeleine och hennes familj får några fina veckor i Sverige nu, att småbarnen får se snö och att tomten kommer.

Och att Leonore, Nicolas och Adrienne får mycket tid att mysa med kusinerna.

God jul!