Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Karin Lennmor

Lillsessan behöver bara vinka när kungen fyller år

Foto: THOMAS ENGSTRÖM / THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES PELLE T NILSSON

Grattis prinsessan Madeleine och Chris O'Neill till den lilla nya prinsessan!

Framför denna nya Bernadotte ligger ett avslappnat kungligt liv. 

På sin höjd behöver hon kanske stå på Slottsbalkongen när morfar kungen fyller år – men annars blir det inte så mycket väsen av henne.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Prinsessan är efterlängtad, både av mamma och pappa men också av storasyskonen Leonore och Nicolas och säkerligen har de också hunnit träffa och mysa med sitt lilla syskon redan.

Vår nya Bernadotte är nummer tio i tronföljden, både Madeleine och barnen har ju fått ta ett steg tillbaka i successionsordningen till förmån för prins Carl Philip och hans två söner.

Det betyder också att Madeleines nyfödda nog kan känna sig rätt säker – det kommer inte att ställas några höga kungliga krav på henne. Kanske förväntas det, på sin höjd, att lillprinsessan står på Slottets balkong på valborgsmässoafton när morfar kungen fyller år. Men annars...? 

En rätt normal uppväxt, med förskola i antingen Stockholm eller London. Basen för Madeleines familj är fortfarande London där familjen bor i en nästan 300 kvadratmeter stor, insynsskyddad etagelägenhet i stadsdelen Knightsbridge. Gott om rum för lek och stoj och nära till utelek i Hyde Park. 

LÄS MER: Prinsessan Madeleine och Chris har fått en dotter  

Och när familjen är hemma i Stockholm finns ju femrummaren på Hovstallet. Men som trebarnsfamilj kan man ju undra nu – är det dags att byta till större härhemma, kanske? Till hushållet hör ju också en barnflicka.

Pappa Chris O’Neill pratade i en intervju i tidningen King härförleden om sina tankar kring barnens uppväxt och skolgång. Tankarna på att förbereda barnen till ett normalt liv har gjort att man redan ställt dem i kö till skolor i London. Hur det blir med det återstår väl att se, det är många år kvar…

– Vi tar ett år i taget, sa Chris i King.

Chris O'Neill.
Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Prinsessan Madeleine är också den första av kungaparets barn att själv skaffa tre barn! Redan nu har jag sett sociala medier fyllda med just synpunkter kring detta – att tre är det nya två! 

LÄS MER: Kungen och Silvia avbryter semestern  

Ett fenomen som blivit riktigt trendigt nu, särskilt bland storstadspar med god inkomst, där är tre barn ett tecken på framgång. Kungaparet skaffade ju också tre barn och i England väntar Kate och William sitt tredje…

Däremot tror inte pappa Chris att det blir dubbelt, eller tredubbelt, så jobbigt med tre barn. Madeleine och Chris har vanan inne, redan två livliga barn ganska nära i ålder.

– Frukosten brukar flyga överallt, har Madeleine berättat.

Och Chris talade i magasinet King om hur energiska hans barn är, och att det inte blivit så mycket sömn de senaste tre åren, barnen kommer in i sängkammaren redan vid tretiden på morgonen. 

Och om gruppkramarna som uppstår säger Chris:

– Den närheten är ett av livets glädjeämnen!

Du lilla nyföding, var lycklig att du fötts in en familj, vars kungliga status, ekonomi och klass gör att världen ligger öppen för dig. Välkommen!