Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Lennmor

Låt Estelle gå i en vanlig skola, Victoria!

Prinsessan Estelle anländer till skolan med mamma Victoria och pappa Daniel. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Nationaldagsfirande på Skansen 2018.Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Prinsessan Estelle har precis tagit steget in i skolans värld.  

Som en av 48 noll-klassare har hon börjat på Campus Manilla på Djurgården, en friskola som de senaste månaderna kantats av skandaler och konflikter.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Lilla gulliga, vetgiriga Estelle… precis som alla andra 6-åringar kände hon förstås stor spänning och förväntan inför skolstarten. Uppropet är en milstolpe. En viktig tid ligger framför henne, en tid som kommer att färga hela hennes liv.

Jag tycker att kronprinsessan Victoria och prins Daniel verkar vara vettiga, kloka och bra föräldrar. Förmodligen har de funderat och resonerat en hel del kring Estelles skolstart och framför allt om vilken skola de skulle välja. Säkerhetsaspekten har säkert varit en viktig fråga.

Men Campus Manilla. Hur tänkte ni här?

Bortsett från skandalerna kring skolan – vi återkommer till dem – känns det ganska otidsenligt att svenska kungligheter sätter sina barn i slutna elitskolor.

Det finns 10-talet kommunala grundskolor med sexårsverksamhet i Solna, hemkommun även för familjen som bor på Haga slott. Några är kanske problemskolor men jag är övertygad om att det finns bra, mångkulturella skolor med lärare som brinner för sitt jobb även i Solna?

Victoria, som är så medveten, borde inse att hon genom att placera sina barn i en kommunal grundskola hjälper till att slå ett slag för att höja skolans status. Ge en signal om att ”vi tror på den svenska kommunala skolan!”

En liten vetgirig, duktig och nyfiken tjej som Estelle – som en dag ska bli Sveriges drottning – kan det finnas bättre ”drottningskolning” för henne än att gå i kommunal skola i Solna?

LÄS MER: Fler krönikor av Karin Lennmor 

Prinsessan Estelles nya skola Campus Manilla på Djurgården i Stockholm. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Många små skolelever på Campus Manilla är redan kamrater till Estelle. Men dem kan hon ju leka med på fritiden! Det är viktigt att lära känna vanliga, svenska och utlandsfödda, elever och få dessa som kamrater också.

Campus Manilla startade 2013 som en elitskola, mestadels för förmögna stockholmare: Barn till direktörer, finansmän, adel och kungafamiljens privata vänner. Efter en konflikt mellan ledning, styrelse och inflytelserika familjer tvingades rektorn Maija Möller Grimakova sluta tidigare i år. Ny styrelseordförande är kungavännen Johan Nordenfalk.

Mycket är säkert jättebra med Campus Manilla, annars skulle inte 8 000 barn köa dit. Man har resurser att bjuda in spännande gäster, som astronauter och Nobelpristagare. Man har dans på schemat – vilket Estelle älskar. Man ligger i framkant vad gäller digitala läromedel. Men det senaste halvåret har det pratats om mobbning och elitism, rikemansbarn har fått gå före i kön, och tagit platser ur kvoten för nyanlända barn i friskolor. En känd finansfamilj fick i somras nog och tog sina barn ur skolan.

Och Expressen har tidigare berättat att Skolinspektionen fått in anmälningar som beskriver hur skolan vägrar lägga resurser på att hjälpa barn med särskilda behov, något som helt går emot de värderingar kronprinsessan Victoria står för.

En liten vetgirig, duktig och nyfiken tjej som Estelle – som en dag ska bli Sveriges drottning – kan det finnas bättre ”drottningskolning” för henne än att gå i kommunal skola i Solna?Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Och jag tänker på den långa resvägen genom hela stan som Estelle får. Campus Manilla har så klart privata skolbussar som hämtar eleverna, men Estelle får nog åka Säpo-bil till skolan.

Jag minns för 34 år sedan, när kronprinsessan Victoria själv började skolan. Kungaparet valde den lilla Smedslättskolan i Bromma. Det var en idyllisk, lugn kommunal skola, men det var inget slutet reservat för överklass och rikingar.

Jag hade själv tre barn som gick i den skolan och jag märkte en positiv fördel: en skola med kunglig status drog till sig urduktiga lärare och pedagoger, även åratal efter att kungabarnen slutat där. Det tackade vi föräldrar och våra barn så klart för.

Jag vet inte om tanken är att Estelle – och så småningom Oscar – ska gå på Campus Manilla hela sin skoltid. Än så länge pratas det bara om förskoleklassen.

Är det här helt rätt? 

Låt henne gå i en vanlig skola!

Fundera en gång till Victoria och Daniel!