Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Lennmor

Därför vägrar kungen lämna över tronen till Victoria

Med ålderns rätt, vore det inte skönt för honom att tagga ner lite, gå i pension och lämna över tronen till kronprinsessan Victoria? Skriver Karin Lennmor.Foto: SVEN LINDWALL

Drömmer inte kungen om ett stilla pensionärsliv som alla andra? Hinna umgås med barnbarnen och följa deras uppväxt, mysa med Silvia på favoritstället Stenhammar. Kanske köra lite traktor, favoritsysslan framför alla andra?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

När tycker du Victoria ska ta över tronen?

Vår kung fyllde 72 år i våras och är den kung som suttit längst på tronen i hela Sveriges historia. Med ålderns rätt, vore det inte skönt för honom att tagga ner lite, gå i pension och lämna över tronen till kronprinsessan Victoria, som ju hunnit bli 41 år? Han skulle väl dessutom kunna, lite på distans, se att dottern klarar ämbetet kunna komma med stöd och goda råd?

Jag unnar vår kung pension och möjlighet att ta det lite lugnt med drottningen, som ju fyller 75 i vinter. Men i stället är höstschemat späckat med allt i från audienser, representationsmiddagar, styrelsemöten och företagsbesök. Under hösten ska kungen resa till franska Pau och fortsätta fira Bernadotternas 200-årsjubileum. Lite senare åker han till Hongkong med Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.

Nej, gå i pension, det kan vi glömma! Jag tror dessutom det finns en viktig aspekt och tanke i det här från kungens sida, en omsorg om Victoria och ett aktivt val att låta henne vara småbarnsmamma så länge som möjligt.

Själv blev han abrupt inkastad i rollen kung som 27-åring. Han vill att dottern ska ges en bättre chans att förbereda sig så klart.

När Aftonbladet förra året ställde frågan om när han tänkte abdikera svarade han:

– När jag lämnar över? Det får jag fråga Gud i så fall när jag lägger mig.

 

 

Kronprinsessan Victoria har att stå i som det räcker, tycker Expressens Karin Lennmor. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera av Europas kungahus har gjort ett generationsskifte de senaste åren. Spanske kung Juan Carlos lämnade över till sonen Felippe, i Belgien tog Philippe över efter pappa Albert och holländska drottning Beatrix tyckte det var dags att dra sig tillbaka och lät sonen Willem-Alexander ta över regentjobbet.

Men inte Sverige. Att abdikera är inte tradition här hemma, ingen Bernadotte har någonsin gjort det.

– Så länge jag känner mig i form och känner mig bra så fortsätter jag, har kungen sagt. Och jag tycker om att representera Sverige.

I en intervju i Paris Match häromåret sa han:

– Jag är stolt över mitt land. Stolt att se när våra idrottsmän vinner, att se den svenska flaggan och över att sjunga nationalsången.

Pension finns inte i kungafamiljen.

– Jag har mycket kvar att ge, säger kungen. Och jag tycker man ska hålla på så länge man har möjlighet och kraft. Sen finns det ju naturligtvis tunga jobb där kroppen blivit sliten och man måste få möjligheten att dra sig tillbaka. Min situation är ju lite annorlunda.

Jag tror också att kronprinsessan Victoria drar en lättnadens suck hemma på Haga och skänker sin pappa en tacksam tanke. Hon har själv att stå i så det räcker. 

Jag minns en gång när hon fick frågan om hur det kändes att tänka på att hon en gång i tiden skulle bli Sveriges drottning.

– Ledsamt, sorgligt, svarade Victoria. För det betyder ju att min pappa är död...

Och så blir det nog. Inte förr...