Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Lennmor

Kungen fyller 72 år – därför dröjer festen

På måndagen är det dags – då fyller kungen 72 år. Här firade han sin 70-årsdag med familjen vid sin sida.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Imorgon, valborgsmässoafton, är det dags igen. 

Kunglig födelsedag! 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I morgon är det dags. Uppvaktning på Yttre borggården på Stockholms slott, flaggviftande, salut från Skeppsholmen, tusentals besökare och en chans för oss i allmänheten att lämna över blommor, gratulera kungen och kanske lyckas ta en selfie med födelsedagsbarnet. 

Till höjdpunkterna hör förstås också att få en liten skymt av småttingarna, de är ju sju numera och förhoppningsvis finns både Estelle, Oscar, Leonore, Nicolas och Alexander på plats för att fira morfar och farfar.

Vår kung fyller 72 och gissar jag rätt blir det privata firandet i år ganska nedtonat. 

Så sent som i förra veckan, i torsdags, var det faktiskt ett större jubileum, när kung Carl Gustaf blev den regent som suttit längst på Sveriges tron, av alla 69 kungar vi någonsin haft! Men även detta firande blev enkelt – i torsdags satt kungen på ett flygplan på väg hem från Japan.

Mitt tips är att kungafamiljen sparar på festligheterna. I december fyller nämligen drottning Silvia 75 och då blir det rejält firande! Drottningens födelsedag blir årets stora bemärkelsedag, med stor middag för släkt, vänner och tillresta kungligheter. Jag har hört att festfixaren redan är utsedd och att planeringen är i full gång, trots att det är hela nio månader kvar.

Man säger ju att 70 är det nya 50, och tycker jag faktiskt att vi har en pigg och vital kung. Han joggar fortfarande lätt ifrån sina pustande adjutanter på löprundorna på Drottningholm och Solliden. 

Han gillar fortfarande att festa (vem gör inte det, men det är ju en fråga om ork). Han åker fortfarande skidor som en gud, forsar orädd nerför backarna och tänker inte ett ögonblick på att man kan stå på öronen.

Mitt tips är att drottning Silvia och kronprinsessan Victoria planerar en familjeöverraskning för valborgsmässokvällen. Kungafamiljen gillar hyss, överraskningar och ”practical jokes”… och de älskar också maskerader, men det är kanske lite väl magstarkt att ställa till en familjemaskerad på en 72-årsdag.

På presentfronten får kungen naturligtvis gåvor från svenska folket till varje födelsedag, allt ifrån hemstickade lovikkavantar till grytlappar. Allt registreras i en elegant mapp, där kungen också kan välja vad han vill plocka upp ur slottets förråd, där presenterna förvaras. 

Jag tror knappast det officiella Sverige och näringslivet ställer till nån större uppvaktning i år, när kungen inte fyller jämt. Men annars, till jämna födelsedagar, brukar kungen faktiskt önska sig pengar! 

Låter det konstigt? Nja, pengar i form av bidrag och donationer till någon av de kungliga stiftelserna, scoutrörelsen eller välgörenhetsprojekt, förstås.

Men inom familjen brukar man vara ganska återhållsam med födelsedagspresenter. Det här är ju en förmögen familj som kan köpa sig i princip vad det vill. Men i stället är det små, uttänkta, enkla och humoristiska presenter som uppskattas allra mest. Ni vet, typ Buttericks-grejor. Och från barnbarnen, förstås något egenhändigt tillverkat. Sånt smälter man ju inför…

En annan sak som är lite tradition för kungen till födelsedagen – att ta premiärtrippen med båten! Vi får hålla tummarna att vädret tillåter det i morgon.

Jag såg ett gammalt svartvitt filmklipp från 1976, när kungen firade sin 30-årsdag på Stockholms slott. Trots folkmassorna, såg det så eländigt ensamt ut, där han stod på Borggården mol allena. I ett av slottsfönstren stod fröken Silvia Sommerlath och vinkade… det var ju bara månader kvar till deras bröllop…

Men i dag – 42 år senare – kan han, och vi, glädjas åt en stor härlig kungafamilj med både barn och barnbarn.

Så grattis kungen i dag! 

Vi väntar med spänning på årets fest i december när drottningen fyller år.


LÄS MER: Silvia är den som får kungen att orka – år efter år