Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Lennmor

Kungen borde flytta fram sin födelsedag till mitten av maj

Drottning Silvia, prins Oscar, prinsessan Estelle, kronprinsessan Victoria och prins Daniel fanns med när kungen vinkade från ett av slottsfönstren.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Byt födelsedag, kungen!

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Grattis, kungen, på 72-årsdagen. Och ”Same procedure as last year”, eller hur? Det var inte många överraskningar på årets kungliga födelsedagsuppvaktning, en ganska grå, kylslagen och stillsam historia.

Hyllningar på Yttre borggården, musikkår, salut på Skeppsholmen… och några hundratal frusna gratulanter.

De kungliga småttingarna brukar ju ”stjäla showen” som det heter, men inte ens detta hände i år. I ett av slottsfönstren stod drottning Silvia, kronprinsessparet tillsammans med barnen Estelle och Oscar, och bakom syntes prinsessan Sofia. Carl Philip spatserade nere på borggården med pappa kungen. Madeleine och hennes familj fanns överhuvudtaget inte på plats.

Både prins Oscar och prinsessan Estelle var på plats.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Småbarnen brukar ju vara födelsedagens stora glädjeämne, framför allt prinsessan Estelle, som ju varit med på morfars födelsedag sen sitt första födelseår 2012. Jag älskar att se henne spexa och charma, men i år var hon och lillebror Oscar ganska tillbakahållna och vinkade bara väluppfostrat.

Allvarligt talat – är det inte dags att förnya kungens födelsedagsfirande?

Göra den till en stor, varm och glad folkfest i likhet med kronprinsessans Victoriadag på Öland i juli?

Nu kastar jag in en brandfackla, jag vet! Men vore det inte dags att till och med byta datum på kungens födelsedag?


LÄS OCKSÅ: Karin Lennmor: Kungen fyller 72 år – därför dröjer festen 


Valborgsmässoafton är nästan alltid iskall och regnig. Folk har annat för sig, åker till landet. 

Ska det bli kunglig folkfest, då måste vädret vara lite bättre! Byt datum till typ 15 maj – Stockholm är som vackrast då, det är ofta flödande sol och allt slår ut i blom.

Man behöver ju som kunglig inte fira på sin riktiga födelsedag. Man får byta.

De kungliga småttingarna stal inte showen denna gång, enligt Karin Lennmor.
Foto: UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM / UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM STELLA PICTURES

Titta på engelska drottning Elizabeth, som också är aprilbarn och föddes den 21 april. Brrr, säger man i London – här är för kallt för att fira, vi skjuter fram all pompa och ståt till juni i stället. 

Så någon gång mellan den 11 till 17 juni firas alltid drottningens officiella födelsedag med paraden Trooping the Colour. Tiotusentals människor står på gatorna och hurrar.

Dubbla födelsedagar är faktiskt kunglig tradition i England. Den 21 april firar Elizabeth med familjen på Windsor, och i juni firar hon med folket!

Likadant var det med exdrottning Beatrix av Holland, född i smällkalla januari. 

Prinsessan Estelle skojade friskt med sin lillebror prins Oscar, som inte såg ut att vara lika road.
Foto: UTRECHT ROBIN/ACTION PRESS/REX/S / UTRECHT ROBIN/ACTION PRESS/REX/S REX FEATURES

Hon ”bytte” också födelsedag till den 30 april, som när hon var drottning kallades Koniginnedaag. Numera har nuvarande kungen, sonen Willem-Alexander valt 27 april som sin Koningsdaag. Hur som helst är det betydligt varmare och skönare i Nederländerna så här års… än mitt i vintern. Det blir en nationell festdag, med blomparad vid Soestdijks slott, utställningar, loppisar…

Fundera på detta till nästa år, kungen! 

Fira din riktiga födelsedag lugnt med familjen, ta ut båten på premiärturen och varför inte ta uppdraget att tända Valborgsmässoelden på Drottningholm? 


LÄS OCKSÅ: Karin Lennmor: Silvia är den som får kungen att orka – år efter år 


Visste ni att kungen som tioårig prins hade just detta hedersuppdrag? Han tände brasan på Haga!

Byt födelsedag till typ 15 maj, kungen. Det är varmare, soligare och med säkerhet också massor med nya glada uppvaktare! Kungadagen kan bli en riktig Victoriadag!