Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Karin Lennmor

Så lever kungafamiljen på Solliden

Välkomna till kungafamiljens privata sommarparadis, Solliden. 

I helgen samlas de här på Öland allesammans för att fira kronprinsessan.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kungaparet, barn, barnbarn och en hel del tillresta gäster.

Känner ni igen det? Man kan ju bli svettig för mindre – så mycket sommargäster. Hur ska alla få rum?

Lugn, det finns gott om plats på Solliden, det 111-åriga vita sommarslottet i italiensk stil som drottning Victoria lät bygga 1906. 

Vi ska strax gå på husesyn, men låt oss ta lite historia först:

Den sjukliga drottning Victoria ville bygga sig ett slott på Öland eftersom hon fann klimatet så hälsosamt. Hon blev inspirerad av Villa San Michele på Capri, där hennes mycket nära vän, livmedikus och älskare (!) Axel Munthe bodde.

Drottningen köpte loss 160 tunnland mark av svenska staten och lät den unge arkitekten Torben Grut rita huset. Han var god vän och tennispartner med Gustaf V, drottningens make.

Grut och Victoria tillbringade oändliga timmar med planerna för Solliden. Hon var petig och gjorde hela tiden ändringar. Men resultatet blev en magnifik villa. 

Solliden har tre våningar plus vind. En del privata besökare har antytt att huset är lite nedgånget, men små renoveringar pågår ständigt. Vår kung ärvde Solliden när han var fyra år av sin farfars far Gustav V. Gustaf VI Adolf, som senare fick ta över förvaltningen, tillbringade mesta delen av sin tid på Sofiero i Skåne och brydde sig näppeligen om underhållet av Solliden. El- och vatten var indraget, men i övrigt var det i princip samma standard som i början av 1900-talet när han gick bort 1973.

SOLLIDENS SLOTT. Kungafamiljens sommarslott sedan generationer tillbaka. Numera, när barnen är stora och har sina egna familjer, är det kung Carl Gustaf och drottning Silvia som bor här på sommarmånaderna. Men när gäster och bekanta är på besök finns här flera gästrum att bjuda in till.
Foto: SVEN LINDWALL

LÄS OCKSÅ: Karin Lennmor var chefredaktör för Svensk Damtidning i 24 år – nu är hon kunglig kommentator i Expressen 


Nu går vi in – entrévåningen på Solliden upptas av en stor, ek-boaserad hall, med en väldigt vacker trappa upp till övervåningarna. Ni vet, en sån där trappa man ofta ser i Hollywood-filmer. Fast det sägs att kungafamiljen till vardags helst använder en enklare trappa, avsedd för tjänstefolket.

Från entréplanet har man också utgång till glasverandan och till den vackra pergolan.

Det kungliga köket ligger en halvtrappa ner, det är stort och trivsamt gammaldags med kopparkastruller och gamla funkisskåp. Spisarna har inte bytts mer än tre gånger på 100 år!

Och trots att det finns två kockar i hushållet, brukar kungen själv ofta stå vid grytorna.

Översiktsbild. Från vänster: Båthuset, Sollidens slott, Villa Skönvik, Kavaljershuset och Hönsgården.
Foto: SVEN LINDWALL

Går man uppför den stora halltrappan ligger en salong och flera gästrum på andra våningen. De flesta rum har vita väggar och bröstpanel i trä.

Jag har fått höra att den privata inredningen på Solliden är klassiskt modern, typ bekväma kretongsoffor. 

Vid ett tillfälle berättade drottningen för mig att kungen är mycket förtjust i tavlor av konstnären Roland Svensson. Han målade mycket skärgårdsmotiv, och kanske hänger flera av hans tavlor inte bara på Drottningholm, utan även på Solliden.

På tredje våningen ligger familjens sovrum och arbetsrum.

Är ni på Solliden någon gång, så titta upp mot tredje våningen, rummen till vänster om ingången. Där bodde kungabarnen som små.


LÄS OCKSÅ: Victorias önskan – samla Hagasessorna


De fick ofta hålla sig inomhus under de timmar slottet var öppet för allmänheten. Men det hände att de tre småttingarna hängde ut genom barnkammarfönstren för att vinka till besökarna! Gissa om det gjorde succé!

Sommaren 1973, för 44 år sedan, besökte Silvia Solliden för första gången – och hon blev förtjust och älskar i dag Öland lika mycket som resten av familjen. 

– Luften är så mjuk här, har hon sagt.

I takt med att Victoria, Carl Philip och Madeleine vuxit upp och fått familjer, har de förstås velat skaffa något mer eget på familjens marker. (Ja, det är faktiskt kungen som äger Solliden helt privat)

KAVALJERSHUSET. Kallas också för "Hemlighuset". Den här tre våningar höga villan ligger tre minuters promenad bort från Sollidens slott. På sommartid bor prinsessan Madeleine, Chris O'Neill, prins Carl Philip och prinsessan Sofia här med sina barn.
Foto: SVEN LINDWALL

Inte så långt från slottet ligger Kavaljershuset, eller Jägarhyddan som den också kallas. Från början byggdes huset för personal och gäster, men numera bor både prins Carl Philip och prinsessan Madeleine med familjer i huset. Det är flera hundra kvadratmeter stort, och här finns också plats för flera gästrum.

Och så har vi nybyggda Villa Skönvik, kronprinessfamiljens egen ”sommarstuga”. Huset byggdes 2013 och har formen av ett H. 

VILLA SKÖNVIK. Kronprinsessan Victorias och prins Daniels egen oas. Villan är 328 kvadratmeteter stor och byggdes så sent som 2013. Den futuristiska arkitekturen har öppnat för stora fönster och ett kraftigt ljusinsläpp – underbart på soliga sommardagar. Det ligger i ett mycket vackert grönområde, nära skog och 300 meter från Kalmarsund. Men vill man inte bada ute i naturen har familjen en pool att plaska i.
Foto: SVEN LINDWALL

Folk som varit på besök säger att huset är stort och ljust men faktiskt ganska anspråkslöst invändigt. Det är 300 kvadratmeter, byggt i ett plan och med tre eldstäder inomhus.

Det ligger lite mer avskilt, en bra bit från slottet, inbäddat i grönska och med fin utsikt över Kalmar sund. Förra året färdigställdes också poolen utanför. 

HÖNSGÅRDEN. Precis intill Kavaljershuset ligger hönsgården där barnbarnen brukar vara med mor- och farföräldrarna kungen och Silvia. "Den börjar med hönsen och går sedan över till hästen och sedan tillbaka igen. Det älskar barnen. Sedan brukar kungen lägga nät med Estelle", har Silvia berättat för Expressen.
Foto: SVEN LINDWALL

Det sista av husen som kungafamiljen använder är Båthuset nere Kalmarsund. Det är svårt att komma nära även från vattnet på grund av avspärrningar. Men på bilder har vi sett att kungafamiljen och deras vänner använder båthuset flitigt under varma sommardagar. Här tillbringar man också tiden när själva slottet och parken är full av allmänhet.

Runt båthuset finns stora solterrasser och familjens båtar ligger ankrade utanför. 

BÅTHUSET. Här samlas kungafamiljen och njuter av strandliv ihop, lapar sol och bättrar på brännan. Det är också härifrån de tar båten – och kung Carl Gustaf ses ofta ta några varv på sjön på heta sommardagar.
Foto: SVEN LINDWALL

Jag pratade med en person som varit gäst i Båthuset, och han berättade hur modernt och fräscht det är därnere. Sällskapsytorna är stora, i taket hänger en kristallkrona, det finns bastu och omklädningsrum. Bara en sak störde honom:

– Precis när man kommer in i huset ligger en stor matta på golvet, som man typ ska torka fötterna på. Men mattan har ett motiv – kungaparet. Det kändes faktiskt lite konstigt att torka fötterna på kungaparet.

0