Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Karin Lennmor

Kungafamiljen är inte ointelligent – tvärtom

Kronprinsessan Victoria är den blivande regent i Europa som har bredast utbildning, skriver Karin Lennmor. Foto: (c) Pelle T Nilsson/Stella Pictu / Stella Pictur
Lena Nyman, Hasse Alfredson och Tage Danielsson i en sjukhussketch under revyn "Svea Hund" på Göta Lejon. Foto: FOLKE HELLBERG / TT / / DN TT NYHETSBYRÅN

Jag får ofta frågor som antyder att kungafamiljen skulle vara lite grunda, nästintill ointelligenta.

Ingenting kunde vara mer fel.

Kronprinsessan Victoria är den blivande regent i Europa som har bredast utbildning.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Minns ni "Hasse och Tage"-sketchen från 1976 på Svea Hund, där det drevs med kungafamiljens intelligens? 

”På tronen måste sitta en äkta Bernadotte, som genom sekler denna speciella hjärna fått”.

Jag får ibland frågor och funderingar som handlar om just det här. Är inte medlemmarna i kungahuset lite… grunda?

Nja, den enda gången jag har reagerat var faktiskt 2011 när Tomas Tranströmer fick Nobelpriset i litteratur… och jag vid ett pressmöte insåg att kungen inte hade en aning om vem denne litteräre gigant var.

Men i övrigt. Tänk på vår kronprinsessa! Jag kan utan tvekan säga att hon är den blivande regent i Europa som har bredast utbildning! 

Jösses, vilket cv! 

Tveksamt om det finns någon svensk kunglighet ens i historien som har den kompetensen.

 

LÄS MER: Karin Lennmor: Hur många prinsar och prinsessor tål Sverige? 

 

Jag började borra lite i hennes utbildning och blev rätt imponerad. Efter att Victoria tagit studenten 1996 ville hon träna språk. Först blev det franska i Angers. Och därefter reste hon till USA och gick på Yale University och pluggade statskunskap och historia. Under åren i USA hann hon också ”prya” på FN och på svenska ambassaden i Washington.

Victoria har läst konfliktlösning och fredsfrämjande verksamhet vid Uppsala universitet. 2009 tog hon en fil kand. Enda som saknas i kronprinsessans examen är den så kallade C-uppsatsen. Sådana akademiska arbeten är i normala fall offentliga i Sverige. Men Victoria skrev aldrig sin C-uppsats just på grund av detta – hennes bedömningar som kronprinsessa av fredsbevarande operationer ansågs för känsliga. I stället hade hon en muntlig diskussion med sin lärare. Intressant…

Hon har pryat hos svenska regeringen, riksdagen, på Sida, hon fanns på plats när Sverige var ordförande i EU. Hon praktiserade på svenska ambassaden i Kina en månad 2005, och gjorde också längre studiebesök på Exportrådet i Paris och Berlin.

Victoria har grundläggande soldatutbildning och har kompletterat med kurser på Försvarshögskolan. Och 2006 genomgick hon utrikesdepartementet  diplomatprogram. 

Jag har säkert missat något, till exempel alla resor hon har gjort utomlands. 

Det är sådant här som kallas Drottningskolan.

Men förutom den här minst sagt digra utbildningen, har vår kronprinsessa också antagit en annan roll numera. Hon har blivit en ”influencer” av rang!

Ni vet, modeordet influencer, påverkare, som egentligen betyder att unga, välkända bloggare får oförskämt bra betalt för att smyga in så mycket reklam som möjligt i sina texter. Det är nog det trendigaste jobbet man kan ha i Sverige 2018…

Victoria varken bloggar eller smyger in reklam i några texter. Men bara vad hon har för åtaganden, bär för kläder, kör för bil… Det påverkar oss. 

Hon engagerar sig bland annat i miljöfrågor – och det är ju helt politiskt korrekt eftersom vi alla kan hålla med om att sådana frågor är jätteviktiga. Likadant är det med rent vatten. Eller friskvård.

Vad Victoria bär för design på sina klänningar tycker många är intressant, Ofta blir det H&M eller kända svenska designers som Camilla Thulin eller Ida Sjöstedt. Påverkan, såklart, men också jättebra reklam för vår svenska modeindustri, särskilt vid utlandsbesök.

Och det är väl ingen slump att Victoria åker Volvo, både privat och officiellt? 

Intelligens och utbildning förstås nummer Ett. Men det är ju knappast helt fel att Victoria dessutom lyckas kombinera sin smarthet med att göra finfin reklam för Sverige, ha självinsikt och vara socialt superkompetent. 

Jag är rätt glad att vi har en sådan blivande regent.

 

LÄS MER: Karin Lennmor: Vilken kalldusch för Victoria – att inte bli bjuden är sårande