Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Lennmor

Kronprinsessan Victoria är ju redan vår drottning

Kronprinsessan Victoria är redan vår drottning, skriver Expressens kungliga krönikör Karin Lennmor. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Kronprinsessan har ärvt sitt klimatintresse från pappa kungen. Här syns de tillsammans på en bild från 1993. Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES
Kronprinsessan Victoria har blommat upp den här hösten, skriver Expressens Karin Lennmor. Här syns kronprinsessan på en bild från sin 18-årsdag. Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL BILDBYRÅ

Vad fasen är det som har hänt? Och när hände det?

Kronprinsessan Victoria blommar verkligen denna höst.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag satte nästan morgonkaffet i vrångstrupen förra veckan, när jag läste Dagens Nyheter. Hela förstasidan pryds av en bild av vår kronprinsessa och följs av en 12-sidig intervju (!) med henne på temat miljö, hållbarhet och hennes eget favoritämne vatten.

Respekt!

Det har väl aldrig någonsin förekommit tidigare att en svensk kunglighet fått detta utrymme i Sveriges största morgontidning på ett så seriöst sätt. Helt plötsligt blev Victoria en viktig opinionsbildare.

Gång på gång ser vi kronprinsessan i sådana här situationer. 

Det har varit en ovanligt hektiskt höst för Victoria; resor över hela världen. Hon har varit i New York och FN, eftersom hon numera är FN-ambassadör och ingår i den viktiga grupp som jobbar för FN:s hållbarhetsmål. Hon rör sig helt ledigt och bekvämt med världens ledare och verkar nästan vara bästa kompis med generalsekreteraren António Guterres.

Victoria och prins Daniel har varit i Jordanien. Även om protokollet säger att en kronprinsessa inte kan göra statsbesök, var det precis vad det var!

 

LÄS MER: Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på besök i Jordanien 

 

Jösses, vilket ”statsmannamässighet” hon visade. Så självklart hon uppträdde, talade och mötte människor. 

Victoria besökte bland annat flyktingläger och kunde inte hålla känslorna och tårarna tillbaka när hon mötte små barn i lägret.

Det här med att våga visa känslor, det är också ett bevis på självsäkerhet och ”power”; att kunna gråta – eller för den delen kunna skoja och kunna skratta åt sig själv - det är väl ypperliga attribut hos en ledare? Victoria har det på ett självklart sätt!

Kronprinsessan Victoria som 16-åring 1993.Foto: ROGER TILLBERG / IBL BILDBYRÅ

Kronprinsessan har också hunnit med ett släktbesök på Bernadotte-jubileet nere i franska Pau. 

Så här i Allhelgonatider tänker jag också på det, hur viktiga hon tycker banden med det förflutna, med förfäderna är. Även om Victoria och barnen inte hinner besöka den kungliga begravningsplatsen ute på Haga denna helg, är de faktiskt ganska ofta där, vid gravarna.

Victoria är snygg, påläst, välklädd och hon är supersäker på sig själv!

Jag tycker hela den här förändringsexplosionen kom ungefär i samband med hennes 40-årsdag för ett och ett halvt år sedan.

Kronprinsessan var fin med rosetter i håret, här som liten med mamma Silvias hand på axeln. Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES

Victoria står mitt i livet, hon är mogen nu och har en fantastisk plattform, hon känner sig trygg, säker och lycklig med sin familj. Det märks att hon mår bra!

Att Victoria utvecklats till denna ”power-kvinna” beror säkert också till en del på det nätverk hon omger sig av. Feministiskt, skulle man kunna säga; hennes hovmarskalk Karolin A Johansson och presschefen Margareta Thorgren. Och så ska vi inte glömma den stora och viktiga kretsen av hennes egna väninnor! Victoria bollar idéer och diskuterar  med dem, hon fångar upp sådant de här kvinnorna säger och tar det ofta vidare till handling.

En som vi inte heller ska förglömma i kretsen, är hennes egen mamma Silvia. Drottningen har alltid varit en förebild för sin dotter och är också den person som Victoria ofta diskuterar med och frågar om råd.

Pappa Kungen då, finns han inte med i bilden?

Såklart han gör, kungen är ju till exempel den som väckt Victorias stora och viktiga miljöintresse. Men vad det gäller att stå i rampljuset, hålla tal, få respekt för sina handlingar, vara statsman – ja, då ligger hans dotter redan miltals före honom!

Kronprinsessan har ärvt sitt klimatintresse från pappa kungen. Här syns de tillsammans på en bild från 1993. Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES

Den här mognaden som vi märker hos kronprinsessan Victoria, har naturligtvis också lett till frågan: borde hon inte ta över som regent nu? Hon är definitivt ”färdiglärd”.

Men här får vi nog vänta… kungen har inga planer på att lämna över till sin dotter, även om man kunde unna honom lite ”pensionärsliv”, tid att mysa med Silvia, bo ute på Stenhammars slott och köra lite traktor, som han älskar.

– Bernadotter abdikerar inte, brukar kungen säga.

Själv tror jag inte att Victoria till vill bli drottning ännu, trots mognaden. En gång fick hon frågan hur hon kände inför det här med att bli Sveriges regent.

– Ledsamt, svara hon då, för det betyder ju att min pappa är död.

Även drottning Silvia har några gånger tagit upp ämnet, och menar att man måste unna Victoria de här åren med småbarn och familj.

Och egentligen – spelar det någon roll? Det gör inget om det dröjer fram till 2030- eller 2040-talen innan Victoria efterträder sin pappa. 

Hon är ju redan vår drottning.