Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Lennmor

Känner Sofia att svägerskan Madeleine svek henne?

Prinsessan Madeleine med dottern Adrienne omgivna av faddrarna Anouska d'Abo, Coralie Charriol Paul, Nader Panahpour, Gustav Trott, Charlotte Kreuger Cederlund och Natalie Werner.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Sofia med sonen Alexander.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

Prinsessan Adriennes dop, en av försommarens största kungliga högtider, är avklarat. Nu kan Madeleine och hennes familj pusta ut och börja förbereda sig för sommarlovet.

Men jag skulle vilja stanna kvar och borra lite i valet av faddrar till Adrienne.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det finns ingen arbetsbeskrivning för hur en fadder bör vara, det ska handla om hedervärda, rättskaffens personer som ska finnas där i prinsessans närhet som grundbultar, support och stöd genom livet. Familjemedlemmar eller nära vänner. Förr i tiden handlade det också om att faddrarna skulle borga för dopbarnets kristna fostran, men på detta kan man väl tubba lite nuförtiden?

Prinsessan Madeleine och Chris gjorde oväntade och personliga fadderval. Val som förvånade många.

Det blev inga kungligheter alls, och bara en familjemedlem. Tre faddrar från Chris sida: systerdottern Anouska d'Abo, vännen och smyckesdesignern Coralie Charriol Paul och vännen Nader Panahpour.

Prinsessan Madeleine har valt ut vännerna Gustav Thott, som i lördags gifte sig med "Lussan" Gottlieb, Charlotte Kreuger Cederlund och Natalie Werner. 

Många, bland annat jag, hade tippat att prins Daniel eller hetaste tipset, prinsessan Sofia skulle blivit en av prinsessan Adriennes faddrar.

Vad var det som hände? Varför blev det inte så?

Och huvudfrågan – hur känner Sofia inför detta, är hon besviken och förorättad? Känner hon att svägerskan Madeleine svek henne?

 

Madeleine valde ut tre nära vänner– men hon valde bort sin brors fru, prinsessan Sofia. Varför?

Lilla Adrienne ligger väldigt långt bort i tronföljden, på tionde plats. Därför är det ju inte särskilt viktigt eller nödvändigt att hon får en kunglig fadder. Och så blev det ju inte heller. 

Men en ”ingift kunglig”, då? Som Sofia. Hade det inte varit en uppskattande gest?

Jag hoppas – och tror – att svägerskorna resonerat igenom detta och rett ut det hela.

Många trodde länge att det fanns ett ”groll” mellan prinsessan Madeleine och Sofia. Carl Philips exflickvän Emma Pernald och Madeleine hade nämligen tighta band och stod varandra nära.  

Det pratades om att Madeleine och Sofia inte gick ihop och inte gillade varandra. Men allt sånt är i så fall sedan länge utrett. 

 

Jag tror prinsessan Madeleine sett och förstår vilken ”lycko-kick” Sofia är för Carl Philip, att hon gör honom lugn, säker och trygg.

Så sent som under dopet i fredags såg jag hur nära och innerligt Madeleine och Sofia viskade till varandra. 

Jag har sett dem nojsa som väldigt nära vänner på Öland, jag har sett dem utbyta ögonkast i samförstånd… Och så sent som i vintras blev Madeleine fadder till Sofias sistfödda, prins Gabriel.

Så vad fasen var det som hände?

Family First, som vi brukar säga...