Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Lennmor

Jag blir alltid beklämd när den kungliga ekonomin debatteras

Kungen och drottning Silvia i somras.Foto: KARL NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Helgens stora nyhet – kungen och kungafamiljen sitter på en mångmiljardförmögenhet som vi inte känner till.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Expressen berättade detta på fredagen och gjorde en ambitiös redovisning av nationalekonomen Thomas Lyreviks nya bok ”Den kungliga kleptokratin”, där författaren skickligt och djupt grävt i kungahusets affärer och tillgångar.

Spännande läsning – men vem är egentligen förvånad? För mig känns det inte speciellt konstigt att vårt svenska kungahus har pengar. Motsatsen vore värre.

Däremot kanske man kunde önska lite mer transparens från hovet. Det ska inte behöva vara ett departementsråd som gör dessa avslöjanden utan hovet själva. Självklart ska kungahuset granskas, precis som alla andra myndigheter och offentliga organ.

Vad Thomas Lyrevik framför allt tar fasta på är arven efter släkten; kungens föräldrar, Gustaf VI Adolf och prins Bertil. De dolda förmögenheterna; konstverken av Zorn, Liljefors och Carl Larsson, silvret och porslinet, de stora mängderna dyrbara antikviteter, smyckena och juvelerna. Enligt boken uppgår värdet på allt detta till flera miljarder! 

Alla kungliga prylar blir dessutom extra värdefulla eftersom de har så kallad kunglig proveniens. Skulle kungen få för sig att sälja till exempel en gammal boksamling, skulle han få extra bra betalt just därför att föremålen tillhört ett kungahus.

Men jag tycker ju inte riktigt att det här är kungafamiljens privata saker. Allt lösöre på slotten, smyckena som drottningen bär på Nobelfesten, de fina gamla boksamlingarna, tavlorna av våra nationalkonstnärer – ja, det är vårt gemensamma kulturarv, det är vi svenskar som egentligen äger detta.

Jag tror kungen själv tänker på samma sätt. Idén om att sälja något från kulturarvet känns ganska befängd.

Det går inte att komma ifrån att kungafamiljen är rik. Men de bidrar också med ansenliga summor, donationer, till olika typer av stiftelser i Sverige, pengar som går till forskning, teknik, miljö, drottning Silvias jubileumsfond, universitet, vård- och ungdomsverksamhet, för att nämna några. Ett tips till kungen om miljarderna skaver: skänk lite till, donera mera till svenskt samhällsliv.

I Norge pågår just nu samma typ av diskussion, om norska kungahusets förmögenhet och om apanagets storlek.

Apanaget, det är ”lönen” som vi svenskar betalar till kungahuset.

Nu i januari betalas årets apanage till familjen, i en klumpsumma. Förra året var apanaget till vår svenska kungafamilj runt 140 miljoner kronor. De här anslagen ökar varje år, men det har faktiskt ingenting med den växande barnbarnskaran att göra, utan mer på utökad säkerhet och bevakning.

Av de 140 miljonerna går ungefär hälften till Slottsstaten, det vill säga drift och underhåll av Sveriges slott. Det är också av den här delen av pengarna som går till skötsel, vård och renoveringar av miljard-dyrgriparna på slotten. Den andra hälften av apanaget, typ 70 miljoner, får Hovstaten, alltså kungen. Pengarna ska gå till både familjen men också personal, resor, omkostnader, representation. Kungen bestämmer själv hur slantarna ska fördelas inom familjen. Kungabarnen får en dusör, men ingen av kungens systrar.

Såklart är 140 miljoner mycket pengar – men i kungliga sammanhang är det löjligt lite. Brittiska kungahuset får över en halv miljard i anslag, följt av Nederländerna med 400 miljoner. Av de nordiska kungahusen är Norge dyrast med ett apanage närmare 300 miljoner. ”Billigaste” kungahuset är Luxemburgs som får ett anslag på runt 10 miljoner om året.

Jag blir alltid lite beklämd den kungliga ekonomin debatteras. Det känns futtigt. Den PR- och goodwill som kungahuset ger Sverige i världen skulle inte ens gå att köpa för dessa pengar. Kungahuset levererar ju!

Och alla dyrbarheterna för miljarder som kungen ärvt – ja, i min värld tillhör de vårt kulturarv!