Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Karin Lennmor

Hur mycket kan man rucka på de kungliga traditionerna?

Prinsessan Sofias val av klädsel var den största överraskningen vid prins Gabriels dop på Drottningholm.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Prins Gabriels dop är överstökat och lugnet kan åter sänka sig över gråvintriga Drottningholm.

Men vad tyckte vi egentligen om detta, till sjätte i ordningen, kungliga barndopet i modern tid?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Två saker överraskade rejält – prinsessan Sofias ovanliga klädsel och valet av musik.

Det kändes och märktes att det här var dopdetaljer utformade av Sofias vilja. Hon går sin egen väg, denna prinsessa. Till skillnad från sina två svägerskor kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine, som båda är betydligt mer traditionsbundna.

Redan när dopets huvudpersoner prins Gabriel, prinsessan Sofia och prins Carl Philip gjorde entré i Drottningholms slottskyrka, gick det ett sus genom församlingen.

Sofia bar nämligen folkdräkt – och såvitt jag vet är det första gången i historien en kunglighet bär folkdräkt på ett dop.

Det var väl inget större fel på dräkten, den var från Älvdalen och handsydd av en gammal släkting till familjen Hellqvist på 1950-talet.

Passformen var det lite si och så med. Men största frågan är dock – är det lämpligt att bryta ett protokoll genom att fullständigt ignorera klädkoden?

Hade Sofia rådgjort med någon om detta, eller hade hon bara bestämt helt själv?

Överraskning nummer två var valet av musik.

Vi vet sedan tidigare att både Carl Philip och Sofia har lite okonventionell musiksmak. 

Minns ni på deras bröllop 2015? Som vigselmusik valdes hitlåtar av popbandet Coldplay, Enya och Jay Z. Och som utgångsmarsch valdes gospellåten ”Joyful, Joyful” till vilken de nygifta skred ut medan kyrkans gäster dansande följde efter.


LÄS MER: Kusinen Estelles oro för lille Gabriel under dopet


Nu blev det ytterligare en överraskning på Gabriels dop. Älvdalssångerskan Lena Willemark sjöng två stycken; en nyskriven hyllning till Gabriel, ett så kallat stäv som framfördes på älvdalska. Och sedan en översatt sydafrikansk folkmelodi, ”Think of me”.

Jag tycker oftast det är roligt med nytänkande, men hur mycket kan man rucka på de kungliga traditionerna? Finns det protokoll ska de kanske följas? Vi pratar ju faktiskt om att här skrivs kunglig familjehistoria.

Sofia kanske borde lära lite av kronprinsessan Victoria? Hon är den som är mest traditionell i familjen – hon tittar tillbaka på historien och låter den gärna upprepas. Hon försöker också överföra dessa känslor på sina två barn Estelle och Oscar.

Kronprinsessfamiljen vid prins Oscars dop.
Foto: SVEN LINDWALL

Bara detta att kronprinsessfamiljen valde att bosätta sig på Haga slott, det är ett sätt att knyta ihop historien.

Här har ju både hennes pappa och farföräldrar bott före henne.

– Det kan kännas märkligt, men jag har aldrig haft möjligheten att träffa mina farföräldrar och att få komma till Haga ger mig en känsla av att komma dem närmare. Cirkeln är sluten, sa kronprinsessan själv inför flytten till Haga slott.

– Det känns verkligen speciellt, inget är rört och mina fastrars lekstuga är kvar. Bara en sån sak…


LÄS MER: Alexander glänste i pappas barnkläder


Låter jag gnällig när jag småklagar på Sofia? Jag gillar hennes framåtanda, att hon mjukat upp prins Carl Philip, att hon vågar satsa på viktiga frågor som dyslexi, eller varför inte hennes egen hjärtefråga Project Playground?

Men hon kanske skulle snegla en smula på hur Victoria och Madeleine hanterat det kungliga arvet och ha en smula respekt för kungliga traditioner.

Nästa vår stundar ytterligare ett barndop på Drottningholm, prinsessan Madeleines tredje barn ska döpas.

Det blir mer traditionellt, jag lovar. Både vad gäller musikval och klädsel…