Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Karin Lennmor

Hur många prinsar och prinsessor tål Sverige?

Ännu en prinsessa är född, en "sötnos" enligt statsminister Stefan Löfven.

Men frågan ekar hos mig och hos svenska folket:

Hur många prinsar och prinsessor tål Sverige, egentligen?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Prinsessan Adrienne är det sjunde barnbarnet i kungahuset.

På knappt åtta år har den svenska kungafamiljen utökats dramatiskt, inte bara med ”de sju sötnosarna”, för att låna terminologi från statsministern, utan även med tre ingifta.

Frågar ni mig personligen så blir jag bara glad över att svenska kungahuset växer så det knakar! Det är roligt att bevaka ett kungahus i glädje, nya prinsar och prinsessor stärker vår monarki. Och alla smälter vi väl inför små bebisar? 

Men många läsare har hört av sig till mig med synpunkter efter prinsessan Madeleines senaste nedkomst, och många ställer frågan: Hur många prinsar och prinsessor tål vi i Sverige? Ska vi verkligen betala för ”hela tjocka släkten”?

Man kan ju faktiskt fundera över inflationen i prins- och prinsesstitlar… 

Alla kungens systrar, Hagasessorna, föddes till en prinsesstitel. Men deras barn i sin tur är inte prinsar och prinsessor på mödernet. Och kungens systrar och deras familjer får inte heller någon del av apanaget.

Vad gäller dagens kungahus är det till syvende och sist bara kungen som bestämmer både över pengarna och titlarna. 

Det har väl aldrig funnits så många prinsar och prinsessor – med olika tilldelade hertigdömen – som nu. 

Republikanska föreningen röt till häromdagen och kallade det för ”hittepå-titlar”. Och det är klart att det är! Det hela är bara formalia och när vi pratar om hertigdömena, betyder de ju inte ett dugg för kungahusets medlemmar. Men kanske betyder det lite extra PR och glans för landskapet ifråga, och det kan väl aldrig vara fel?

Vad händer nu med de här barnen när de växer upp, om så där 30 år? Ett är säkert – både Estelle och Oscar kommer att förväntas arbeta och representera en hel del – med tanke på att deras mamma förmodligen då är drottning. 

Men de andra fem? Privat kan deras liv bli ganska internationellt behagligt utan större krav på plikter. Europa är nedsållat med jet-set-kungligheter och på de fashionabla bad- och skidorterna kan man möta många med diffusa prins- och prinsesstitlar, där kan man verkligen prata om ”hittepå-titlar”.

Första bilden på prinsessan Madeleine och Chris O'Neills dotter Adrienne Foto: Chris O´Neill/Hovet

Men både Carl Philips och Madeleines barn har också alla chanser att använda sina kungliga titlar till något bra och vettigt. Fina titlar ger extra skjuts i både finansvärlden, i affärer och även vad gäller att arbeta ideellt. I USA är man jätteimponerad av kungligheter och en prins- eller prinsesstitel öppnar många stängda dörrar.

Och så det här med pengarna. I januari betalades årets klumpsumma, apanaget, ut. 139 miljoner kronor sattes in på det kungliga kontot, en ökning med 2 miljoner sen i fjol.

Men den här ”löneförhöjningen” handlar ju inte om att det blivit dyrare med blöjor, barnvagnar och babykläder, har hovets ekonomichef Jan Lindman tidigare påpekat.

Istället ska de extra miljoner kompensera för inflationen och lönehöjningar för hovpersonalen och dessutom en utökad säkerhet.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip under prins Gabriels dop. Även kungen på plats. Foto: / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Ungefär hälften av apanaget går till slottsstaten för skötsel och underhåll av de elva slotten. Andra halvan går till hovstaten och över de pengarna bestämmer kungen helt själv.

Man kan möjligtvis fundera på hur pengarna fördelas, men själva summan, 139 miljoner, kan jag knappast bli upprörd över. Jag måste bara dra min gamla käpphäst – att 139 miljoner kronor utslaget på oss 10 miljoner svenskar, blir futtiga 13 kronor och 90 öre per skalle – ungefär så mycket som en kanelbulle kostar! Det tycker jag vi har råd med, för att hålla oss med ett kungahus.

Ett ovanligt barnkärt sådant, dessutom. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!