Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Karin Lennmor

Hopplöst omodernt att vara prins eller prinsessa 2020

Karin Lennmors analys av prins Harry och Meghans beslut: ”Vad som händer i det engelska kungahuset brukar också ge genklang i resten av Europa”.
2020 är det hopplöst ute att vara prins eller prinsessa, skriver Expressens kungliga krönikör Karin Lennmor.
Foto: DPPA / DPPA/SIPA USA SIPA USA
Foto: SPLASH NEWS/ABACA / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Här har vi årets första kungliga bombnedslag! 

Och jag funderar på om det här med kungliga roller, det här med att dra sig tillbaka från plikter och representation. 

Håller det här på att bli en ny kunglig trend? 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Igår kom det oväntade och dramatiska beskedet att brittiska kungahusets älsklingar, prins Harry och Meghan, tar ett steg tillbaka. De markerar klart att de från och med nu vill tjäna sina egna pengar, leva sitt eget liv, ägna sig åt välgörenhet de själva väljer… Förmodligen kommer de också att bosätta sig i Nordamerika tillsammans med 8-månader gamla sonen Archie.

”Vi kommer att backa undan från vår nuvarande centrala position som ”seniora” medlemmar av kungafamiljen, vilket ger oss möjligheten att arbeta och bli ekonomiskt oberoende, samtidigt som vi fortsätter att stötta drottningen fullt ut”, skriver paret på Instagram.

Det är mer eller mindre inbördeskrig i England nu! Ingen kände till de här planerna, allra minst drottningen, som sägs vara både ledsen och besviken.

En vecka innan jul hade Harry och Meghan en lös diskussion med henne om planerna att stiga åt sidan och man hade beslutat att avvakta och slipa lite på strategin.

Men Harry och Meghan hade nog tänkt på det här ”avhoppet” betydligt längre. Redan i oktober förra året tog de en paus för att fundera på framtiden. Och de valde att fira julhelgerna ensamma i ett lyxhus i Kanada, i stället för med familjen hemma i England.

Harry lär också varit bekymrad över att Meghan mått dåligt och känt sig jagad av pressen. Han tänker naturligtvis på sin egen mamma prinsessan Diana och vad som hände henne. 

I det här fullständiga kaoset är det nu Meghan som utpekas som häxan då britterna tycker att hon splittrat familjen. 

Jag tänker på det som hände i vårt eget kungahus i höstas och drar vissa paralleller. Kungen gick ut och klargjorde att merparten av hans barnbarn - Carl Philips och Madeleines barn - inte längre tillhör kungahuset. 

Och vi härhemma upplever också att prinsessan Madeleine borta i USA alltmer drar sig undan de kungliga plikterna. Att det framtida ansvaret ligger på kronprinsessparet Victoria och Daniel, precis som det i England vilar på prins Williams axlar.

Men visst sköttes det här lite snyggare härhemma i Sverige? En klar och redig kommuniké, en presskonferens med riksmarskalken och sedan Carl Philips och Madeleines egna kommentarer på Instagram. PR-experterna borde ha jublat.

I England blev det kaos och tårar i stället. Harry och Meghan överraskade och överrumplade hela familjen med sitt utspel.

Vårt svenska kungahus gick igenom och diskuterade situationen och att alla tre kungabarnen Victoria, Carl Philip och Madeleine var med på nyordningarna. Man kommunicerade ut det på ett riktigt sätt.

Blir det här den nya kungliga trenden under 20-talet? Att allt fler kungligheter i periferin backar undan och väljer att i möjligaste mån bli ”vanliga människor” i stället? Typ: ”Tack, jag är gärna lite kunglig, men jag vill helst inte jobba som kunglighet”.

Eller är det en generationsfråga? Unga britter verkar hysa förståelse för Harrys och Meghans beslut, ja, rentav gratulerar dem, medan jag såg fullständigt rasande äldre engelsmän frusta ut sin ilska över ”det kungliga sveket” i BBC. 

Ja, det här att ”downsiza” som kunglighet känns lite som en ny trend.  År 2020 är det hopplöst omodernt att vara prins eller prinsessa.

Prins Harry och Meghans kritiseras efter beslutet

Prins Harry och Meghan kritiseras efter beslutet att ta ett steg bort från det brittiska kungahuset.

Prinsessan Madeleines ord om kungens beslut om barnen

I SVT:s ”Året med kungafamiljen” berättade Prinsessan Madeleine om sina känslor inför beslutet att utesluta hennes barn ur det svenska kungahuset.
Se hela intervjun med Cecili Hagen