Karin Lennmor

Hemliga prinsessan Désirées miljoner

Prinsessan Margaretha, prinsessan Désirée och prinsessan Birgitta under prinsessan Estelles dop 2012.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Hon står hellre i köket och bakar än att vara prinsessa.

Men Désirée är just prinsessa – och hade stjärnstatus under sin uppväxt.

Nu har hon dragit sig tillbaka till ett mer anonymt liv. I dag fyller hon 80 år och tillbringar sin födelsedag som änka.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Förmodligen firas högtidsdagen lugnt och stillsamt med barn och barnbarn – och kanske också med alla systrarna? 

Både Birgitta, Margaretha och Christina finns i stan inför lilla prinsessan Adriennes dop i nästa vecka. Hursomhelst blir det ett privat födelsedagsfirande, upplyser hovet.

Désirée blev änka för drygt ett år sedan och får nu fira sin andra födelsedag utan maken Niclas. Paret var gift i 53 år!

Men vem är hon egentligen, denna vår anonymaste prinsessa?

När Désirée föddes 2 juni 1938 fanns redan mycket barnskratt och glädje på Haga slott. Birgitta och Margaretha tog emot sin lillasyster med öppna armar och bara några år senare utökades barnaskaran med prinsessan Christina och så småningom lillebror Carl Gustaf.

Barndomsåren var en lycklig tid och systrarna, Hagasessorna, var mycket olika. Désirée var den tystlåtna, en flicka full av drömmar och lek. Det har också deras gamla avhållna barnsköterska Nenne Björnberg berättat i sin bok ”Dagbok från Haga”.

”Désirée var som sagan själv, full av fantasier och funderingar, drömmande, humoristisk och lekfull. På något sätt tyckte man att Désirée stod med ena foten i en värld bortom den vanliga, dit ingen annan hade tillträde.”

Prinsessan Sibylla med nyfödda prins Carl Gustaf i knät tillsammans med kronprins Gustaf Adolf och prinsessorna Margaretha, Désirée, Birgitta och Christina i Haga i samband med prinsens dop.
Foto: SCANPIX HISTORICAL / SCANPIX HISTORICAL SCANPIX SWEDEN

Désirée, som kallades Hé som liten, var olik sina systrar. 

Många som träffat Désirée för första gången kan uppleva henne som kall och lite snobbig, men detta är säkert ett uttryck för att hon just är skygg och blyg.

Gemenskapen mellan systrarna är alltjämt stark. Så fort de alla befinner sig i Stockholm brukar de träffas till en glad och stojig ”systerlunch” på favoritstället i Östermalmshallen. Det brukar bli ganska uppsluppet och skrattigt…

Désirée gick i Franska skolan och läste därefter språk i Schweiz. Hon är också utbildad barnträdgårdslärarinna och har läst textilteknik på Konstfack. 


LÄS MER: Hagasessans döttrar utan miljonarvet – sonen får allt 


Utbildningarna har säkerligen kommit väl till pass i familjelivet, men något riktigt jobb har Désirée aldrig haft.

Däremot har hon varit aktiv i hembygdsorganisationer och föreningar. Och trots sin motvilja att stå i rampljuset och att representera kungligt var hon faktiskt stand-in för Silvia på Nobelfesten 1980, då drottningen var sjuk. Det var också Désirée som mötte upp och välkomnade Japans kejsarpar vid deras statsbesök i Sverige år 2000.

Man får inte glömma att Hagasessorna under 40- och 50-talen hade näst intill stjärnstatus. De var oerhört populära och omskrivna. Désirée var den svala, vackra och mest drottninglika.

Det är få som känner till, men det fanns planer på att försöka tussa ihop henne och kung Konstantin av Grekland i slutet på 50-talet, då hade hon blivit drottning…

Nu kom en viss Greger Lewenhaupt i stället emellan… Désirée hade hittat den stora kärleken i honom.

Greger gick under smeknamnet Teddy och var storebror till ”Noppe” Lewenhaupt, som så småningom också blev god vän med kungen. Pojkarna bodde på Gäddeholms gods.

Det hade kunnat bli Désirée och Greger – men 1960 omkom han i en dramatisk skidolycka, bara 22 år gammal.

Bröllopet mellan Désirée och Niclas stod den 5 juni 1964 i Storkyrkan.
Foto: OLLE SEIJBOLD / DAGENS NYHETER

Désirée var naturligtvis förkrossad. Men efter ett år mötte hon friherre Niclas Silfverschiöld. Désirée var väninna med hans syster Irma. Och inte helt obekanta festfixaren Marianne Flach, som också umgicks i kompisgänget, tussade ihop Désirée och friherren från slottet Koberg.

Bröllopet mellan Désirée och Niclas stod den 5 juni 1964 i Storkyrkan. Hon bar samma brudklänning som storasyster Birgitta gjort två år tidigare. I håret satt ett kamédiadem och i brudbuketten fanns orkidéer och liljekonvaljer.

Ganska omgående efter bröllopet ville Desiree avsäga sig sin prinsesstitel, eftersom hon gift sig med en icke-kunglig. Men hennes farfar Gustaf VI Adolf insisterade på att hon skulle behålla den.

Gamle kungen var förmodligen van vid hennes idéer, det finns en historia om när han frågade vilket slags smycke hon önskade sig i bröllopspresent.

– Jag vill inte ha något smycke, jag önskar mig en traktor, den behöver Niclas i lantbruket, svarade Désirée.

Prinsessan Désirée och Niclas Silfverschiöld på väg från bröllopet när prinsessan Madeleine gifte sig med Christopher O'Neill i Slottskyrkan 2013.
Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

Genom äktenskapet gick prinsessan ännu mer in i anonymiteten. Hon levde sitt liv med familjen på Kobergs slott och trivdes med det.

– Jag betraktar mig numera enbart som mor och maka och fäster ingen större vikt vid mitt prinsess-skap, sa hon ett par år senare. Rent principiellt tycker jag för övrigt det är fel att rida på ursprung och släktskap.

Niclas och Désirée fick tre barn: Carl, Christina och Heléne. Hon har också fått många barnbarn som står henne mycket nära.

Hon pysslade om sitt slott, höll middagar, älskade att laga rabarberpaj, brydde sig mycket om barnen. Ibland kom lillebror kungen på besök – kring Koberg, som ligger utanför Trollhättan, finns fantastiska jaktmarker.

53 år fick paret tillsammans, innan Niclas 82 år gammal-somnade in efter en lång tids sjukdom i april förra året.

Arvtagare efter Niclas var parets son, de två döttrarna får i stället ärva Désirée.

Och det går ingen nöd på henne, dagens födelsedagsbarn. Med hus på Mallorca och sammanlagda tillgångar på över 50 miljoner kronor är hon en kvinna som har det mycket gott ställt.

En kvinna som gillar att laga rabarberpaj långt mycket mer än att vara prinsessa.


LÄS MER: Hagasessan Désirées okända rikedomar