Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Lennmor

Därför samlade Victoria Hagasessorna på sin födelsedag

Man ska göra saker medan tid är. En dag kan det vara för sent…

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Så var det kanske också med kronprinsessan Victorias enträgna önskan inför sin 40-årsdag i slutet av förra veckan. Hon ville samla släkten, de fyra fastrarna speciellt. Kanske en sista gång?

– Det var en försiktig önskan jag hade, att samla dem alla på Solliden, sa Victoria till Expressen.

Och alla fyra fastrarna; Margaretha, 82, Birgitta, 80, Désirée, 79, och Christina, 73, hörsammade brorsdotterns vilja. De kom. Inte bara till firandet på Solliden, utan också i Slottskyrkan i Stockholm.

– Det är otroligt, de bor på olika ställen och har sina skilda liv. Att få ihop en familj på det sättet kräver en ansträngning och de var villiga att göra det för den här dagen – så det känns jättefint, sa Victoria med ett stort leende.

 

LÄS ÄVEN: Victorias speciella möte med Hagasessorna 

 

Annars är det inte ofta Hagasessorna ses numera, Birgitta bor mestadels på Mallorca och Margaretha i London.

Ibland – om några av dem skulle lyckas sammanstråla i Stockholm privat – kan man faktiskt ofta se dem luncha ihop i Östermalmshallen. Då är det ett glatt systergäng som skrattar och fnissar ihop.

Trots de geografiska avstånden är syskonskaran naturligtvis väldigt sammansvetsad, det blev automatiskt så för systrarna när deras pappa prins Gustaf Adolf så tragiskt omkom i en flygolycka i januari 1947. Vår nuvarande kung var bara 9 månader gammal… och storasystrarna tog det nog som ett kall att måna om och uppfostra sin lillebror, som en dag skulle bli Sveriges kung.

Alla systrarna är till åren komna nu, och det är klart att tiden också märkt dem.

Tre av dem är änkor numera; Margarethas man John Ambler avled redan 2008. (Han kom för övrigt aldrig riktigt in i den svenska släktgemenskapen. Och konstigt nog dröjde hovet en hel vecka med att meddela hans frånfälle!)

Prinsessan Birgittas man Hansi – som hon de senare åren levt separerad från – gick bort förra året. Och så sent som i april i år dog friherre Niclas Silfverschiöld, Désirées man.

Begravningar är ett sorgligt sätt att träffas på, men det är just på sådana sammankomster man ses numera.

 

LÄS ÄVEN: Victorias önskan från Hagasessorna 

 

Däremot har glada tillställningar, som barndop, inte alltid lyckats förena Hagasessorna de senare åren. Alla fanns förstås på plats när prinsessan Estelle döptes, men systrarna samlades inte tillsammans, varken på Oscars eller på Nicholas dop.

Kanske måste man ha respekt för detta, särskilt om det handlar om ålder och hälsoskäl. Prinsessan Christina drabbades dessvärre av bröstcancer redan 2010. På senare år har hon också fått blodcancer och så sent som i mars genomgick hon en avancerad stamcellstransplantation. Hon och familjen har varit mycket öppen med sjukdomen, kanske som stöd för andra.

Det är klart åldern tar ut sin rätt även för Hagasessorna. Prinsessan Margaretha har problem med benen och går ibland lite knackigt. Det var därför hon valde att ta en annan väg till Slottskyrkan i fredags, hon ville gå en kortare sträcka och slippa linka fram inför allmänhet och alla fotografer.

Men tillbaka till kronprinsessans val att bjuda ihop alla fastrarna på födelsedagen. Jag kan tycka det är en rörande handling, så typiskt Victoria.

Och det blev trevligt! De träffades i Slottskyrkan, de hann med en familjelunch på Stockholms slott… och de kom till Solliden. Det måste ha varit väldigt roligt för Hagasessorna att tillsammans återse sin barndoms sommarparadis. Det måste ha framkallat många minnen och skratt.

Ingen av dem fanns ute på Sollidens grusplan under lördagens gratulationer. Men jag såg dem i ett av slottets fönster, nyfiket kikande bakom gardinerna på folket och festligheterna.

Kronprinsessan fick många födelsedagspresenter. Men en gåva från en okänd person i publiken stack ut lite extra. Victoria fick ett gammalt fotoalbum med bilder från Solliden, allt ifrån slottets bygge 1906 och fram genom åren. Det märktes hur glad kronprinsessan blev över presenten.

– Åh stort tack! sa hon. Det här är ju så roligt och särskilt som mina fastrar är här. Det här albumet ska vi titta i i kväll!

 

LÄS MER: Karin Lennmor: Victoria lär ha stretat emot väldigt 

 

Det gjorde de säkert också, efter familjemiddagen.

Att hålla kvar den gamla generationen så länge som möjligt, att nästa suga ut minnen och berättelse från förr från de gamla – det är vad kronprinsessan gör just nu. Snart är det för sent…

Hagasessorna – och kungen också förstås - har ett minnesarv förmedla vidare. Sånt är viktigt i alla familjer, inte bara i kungafamiljen.

Och så kommer det nog att bli i framtiden också. En vacker dag, så där på 2050-talet kanske, kommer ju Estelle och Oscar också vilja höra inte bara sina föräldrar utan även morbror prins Carl Philip och moster Madeleine berätta om gamla tider, om hur somrarna firades på Solliden, om traditioner och minnen.

Faktiskt, så himla fint.