Karin Lennmor

Glöm manus, kungen – det är då du är bäst

Se hela talet från kung Carl XVI Gustaf till nationen.
Foto: ANNA HÅLLAMS
Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP TT NYHETSBYRÅN

Landsfadern Konungen har talat till oss. I tio extrainsatta minuter i söndags-tv på bästa sändningstid. 

Det känns väl bra i corona-tider?  

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kungen – iklädd nya och väldigt klädsamma glasögon – bjöd på en förtröstansfull hälsning från Stenhammars slott i Sörmland, där han och drottningen befinner sig i karantän. Han tackade vården, han tänkte på barn som kan förlora en mor- eller farförälder, han pratade om ljuset som segrar över mörkret…

Initiativet till denna ovanliga påskhälsning kom faktiskt från kungen själv och den lades förstås snabbt in i tv-tablån.

Kungen var förmodligen inspirerad av sina kolleger i Europa; både kung Harald, drottning Margrethe och kung Felipe har hållit liknande tal till sina folk.

Vi behöver en monark i kristider.

Varje dag i veckor har vi matats med information om corona, från politiker och experter. Och kungen tillförde nu inte så mycket nytt.

Men han har varit ovanligt medial under coronakrisen, givit en stor intervju i DN. Detta söndagstal var kungens andra, det första höll han i direkt anslutning till konseljen i mitten av mars.

Hur klarade vår kung sig då?

Strax innan tv-sändningen gick en före detta hovanställd ut och slog fast att detta var kungens viktigaste tal någonsin.

Njaa… kanske var det så… men det var verkligen inte kungens bästa tal någonsin.

De flesta retoriker, som välkända Elaine Eksvärd och Göran Hägg, är i stället överens om att kungens bästa tal någonsin var det så kallade Tsunamitalet 2004.

Jag håller med! Det var helt outstanding och kungen pratade helt fritt ur hjärtat om sina känslor inför den stora katastrofen i Thailand då nära 550 svenskar omkom.

Med gråten i halsen knöt han an och sa att han också visste hur det var att som liten förlora en förälder, och berättade om pappans död i en flygkrasch.

Det är ju då kungen är som bäst, när han talar ur hjärtat och inte fumlande läser ur prasslande pappersmanuskript eller stirrar in i en prompter.

Det finns verkligt urusla exempel på kungliga tal: minns ni ”vända blad-intervjun” efter boken om kungen och kaffeflickorna? Eller jultalet 2002 när kungen svamlade om stekta sparvar. Ingen förstod ett dugg!

Elaine Eksvärd menar att kungen är som charmigast i sin tafflighet – men jag tycker vår Majestät är som bäst när han pratar ur hjärtat.

Corona-talet kommer inte att gå till historien, även om kungen levererade som han skulle och fick godkänt. En kunglig tv-hälsning som förmedlade hopp och tillförsikt.

Nej, glöm manus, kungen, då är du bäst.

Du kunde, precis som i Tsunamitalet, ha avslutat:

– Tänk om jag, som kungen i sagorna, kunde ställa allt tillrätta…