Prins Henrik är död och Karin Lennmor tror att en abdikation för drottning Margrethe kan vara nära förestående. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURESPrins Henrik är död och Karin Lennmor tror att en abdikation för drottning Margrethe kan vara nära förestående. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Prins Henrik är död och Karin Lennmor tror att en abdikation för drottning Margrethe kan vara nära förestående. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Om drottning Margrethe abdikerar blir sonen Frederik kung. Foto: SVEN LINDWALLOm drottning Margrethe abdikerar blir sonen Frederik kung. Foto: SVEN LINDWALL
Om drottning Margrethe abdikerar blir sonen Frederik kung. Foto: SVEN LINDWALL
Karin Lennmor

En abdikation är inte så värst långt borta

Publicerad

Danmark har sorg, prins Henrik har gått bort, 83 år gammal.

Det kungliga dödsfallet är förstås inte oväntat, prinsen låg först inlagd på Rikshospitalet i Köpenhamn efter en solresa till Egypten där han ådrog sig en lunginflammation.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hemtransporterad till Danmark upptäcktes även en tumör i vänster lunga. Henrik var svag och gammal och familjen var beredd. Och strax innan sin bortgång valde prinsen – eller om det var familjen – att låta honom somna in hemma på Fredensborgs slott. 

Man kan i dag fundera över om det är prins Henrik som Danmark sörjer, eller om faktiskt tankarna mer är hos drottning Margrethe och sönerna. Omsorgen om dem är förmodligen större än sorgen efter Henrik.

Hur ser de kungliga kondoleanserna ut? Svenska kungahuset har alltid haft mycket nära relationer med det danska. Inte så konstigt, släktbanden är tighta, drottning Margrethe och vår kung är kusiner. Närmare släktband finns inte med något kungahus.

Inte så att kungafamiljerna firat semestrar och högtider med varandra, men kontakten har varit tät, mestadels genom mejl och telefonsamtal. Och det har alltid varit lite extra festligt, när någon dansk kunglighet kommit hit på besök, förstås.

Kornprinsessan Victoria och Frederik är nära vänner.Foto: SVEN LINDWALL

Relationerna i den unga generationen är ännu tätare, Victoria och Daniel räknar Frederik och Mary till sina närmaste vänner. 

Hur har det svenska kungahuset stöttat danska kungafamiljen under denna svåra tid?

Jag är övertygad om att kungen och drottningen haft tät kontakt med drottning Margrethe under prins Henriks sjukdomstid. Och jag hoppas och tror att drottningen verkligen kunnat stödja Margrethe i den förtvivlan och uppgivenhet en anhörig känner när en nära anhörig drabbas av demens. Silvia om någon, vet ju hur det är.

Det var ju i september förra året som danska hovet till sist tvingades gå ut och i en kommuniké meddela att prins Henrik drabbats av demens, med tanke på de många egendomliga utspel och uttalande han gjort, allt i sjukdomens tecken.

 

Vår egen drottning har många gånger pratat om sin Alzheimersjuka mamma Alice Sommerlath. Om den förtvivlan och ledsnad hon känt över att den mamma hon en gång hade, inte fanns längre. Drottning Silvia har sedan sent 90-tal engagerat sig otroligt i både Demensförbundet, men också i hennes eget hjärtebarn, Silviahemmet som hon själv grundade 1996.

"Jag ska kika om inte Silvia ger Margrethe en extra varm kram", skriver Karin Lennmor. Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX/ TT

Men tillbaka till prins Henrik. Franskfödde Henri Montpezat blev till sist accepterad i sitt nya hemland Danmark. Men det tog många år efter bröllopet 1967, innan den unge diplomaten fick ett erkännande. Från början upplevde danskarna honom som dryg och lite fisförnäm på franskt vis.

Första klivet mot popularitet tog han när han lärde sig prata flytande danska, och det ganska snabbt. Henrik hade språköra, förutom franskan och danskan, talade han faktiskt också både kinesiska och vietnamesiska, efter sina ungdomsår i Indo-China.

Det sved nog i hjärtat på en fransman, men han antog också ganska snart rollen som patriark – enbart i hemmet. Här var det han som bestämde, medan drottning Margrethe blev matriarken för landet.

Henriks söner Frederik och Joachim har flera gånger berättat om en auktoritär och ibland alltför fysisk hårdför uppfostran. 

Men sakta men säkert tog Henrik för sig och inlemmade sig i det danska samhället; han satt i styrelsen för hundratalet institutioner, allt från Albert Schweizer-kommitéen och Dansk-Kinesiska Forumet till Fransk-Danska Handelskammaren. 

Han intresserade sig för danska trädgårdar, konst, idrott – och kultur. Visste ni att han givit ut ett antal diktsamlingar, och tillsammans med sin fru översatte han den franska författarinnan Simone de Beauvoir?

Gastronomi låg honom också varmt om hjärtat och Henrik gav faktiskt ut tre kokböcker. Den allra första ”Inte bara Gåslever” står i mitt eget kokboksbibliotek och jag lagar prinsens recept ibland. 

2014 gick prins Henrik – förvånande – om sin yngste son Joachim i popularitet i en dansk Gallup-undersökning.

 

Nu väntar statsbegravning i Danmark, och de flesta ur vår kungafamilj kommer säkert att finnas på plats. Jag ska kika om inte Silvia ger Margrethe en extra varm kram. 

Sen får vi avvakta och se vad som händer. Jag tror inte en abdikation är så värst långt borta. Det är dags för kronprins Frederik att bli kung nu.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag