Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Karin Lennmor

Det här är ovanligt – liknar ett panikmöte

Dagarna innan Nobel brukar vara ganska hektiska, för festens arrangörer, inresta gäster, pristagare och inte minst för kungligheterna. 

Då hände det oväntade - att kungen begärde ett möte med Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius på Slottet. 

Jag hoppas kungen gav Akademien en uppsträckning. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kungen och Sara Danius skulle diskutera den senaste tidens – minst sagt turbulenta – händelser inom den anrika Akademien.

Ovanligt? Ja faktiskt.

Kungen är ju högsta beskyddare av Svenska Akademien och ända sedan Gustaf III:s dagar har han just ständigt informerats och haft insikt i Akademiens arbete.

Även vår nuvarande kung Carl Gustaf har regelbundna – men ganska sällsynta möten – med Akademien.

Men det här…  det liknade ett panikmöte! 

Jag tror till stor del hovets presschef Margareta Thorgren föreslagit sin chef att ta detta initiativ. Thorgren är smart och framsynt och inser att frågan om vad som egentligen händer inom Svenska Akademien kommer att lyftas. Vår kung måste ha viss koll och bäst information får han väl av den ständige sekreteraren. 

Med alla skriverier och skandaler bland De Aderton, måste han ju faktiskt få lite hum om vad som egentligen sker.

För sin egen skull, men också som hedersgäst söndagens Nobelfest, där man kan tänka sig att spekulationer, skvaller och frågor kommer att surra kring vad som egentligen har hänt, sagts och agerats bland denna hemlighetsfulla kulturelit (eller kultursekt kanske man ska kalla dem) som håller till och har sina hemliga möten på Källargränd i Gamla stan i Stockholm.

Sara Danius berättade efteråt att hon informerat kungen om de senaste händelserna och att kungen ställt flera frågor – men det är sekretessbelagt. 

Jag tror att mycket också handlade om hur Akademin ska verka framöver. Som det ser ut nu, tycker jag Akademin mest liknar ett vuxendagis, med hemlisar, skvallerbytta-bing-bong-mentalitet, folk som inte kan hålla tyst...

Och det är detta samtalet borde handlat om. Akademiens egen moral och att medlemmar som inte kan hålla tyst och läcker information om Nobelpriset borde uteslutas.

#metoo-diskussionen måste kungen hålla med andra, gärna kvinnogrupper, opinionsbildare, politiker, skolan…

Jag hoppas kungen ger Akademien en uppsträckning!

 

RÄTTELSE: I en tidigare version av denna text stod det att kung Carl XVI Gustaf är värd för Nobelmiddagen. Detta stämmer inte och texten har därför redigerats.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!