Karin Lennmor

Det här är ovanligt – liknar ett panikmöte

Publicerad

Dagarna innan Nobel brukar vara ganska hektiska, för festens arrangörer, inresta gäster, pristagare och inte minst för kungligheterna. 

Då hände det oväntade - att kungen begärde ett möte med Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius på Slottet. 

Jag hoppas kungen gav Akademien en uppsträckning. 

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kungen och Sara Danius skulle diskutera den senaste tidens – minst sagt turbulenta – händelser inom den anrika Akademien.

Ovanligt? Ja faktiskt.

Kungen är ju högsta beskyddare av Svenska Akademien och ända sedan Gustaf III:s dagar har han just ständigt informerats och haft insikt i Akademiens arbete.

Även vår nuvarande kung Carl Gustaf har regelbundna – men ganska sällsynta möten – med Akademien.

Men det här…  det liknade ett panikmöte! 

Jag tror till stor del hovets presschef Margareta Thorgren föreslagit sin chef att ta detta initiativ. Thorgren är smart och framsynt och inser att frågan om vad som egentligen händer inom Svenska Akademien kommer att lyftas. Vår kung måste ha viss koll och bäst information får han väl av den ständige sekreteraren. 

Med alla skriverier och skandaler bland De Aderton, måste han ju faktiskt få lite hum om vad som egentligen sker.

För sin egen skull, men också som hedersgäst söndagens Nobelfest, där man kan tänka sig att spekulationer, skvaller och frågor kommer att surra kring vad som egentligen har hänt, sagts och agerats bland denna hemlighetsfulla kulturelit (eller kultursekt kanske man ska kalla dem) som håller till och har sina hemliga möten på Källargränd i Gamla stan i Stockholm.

Sara Danius berättade efteråt att hon informerat kungen om de senaste händelserna och att kungen ställt flera frågor – men det är sekretessbelagt. 

Jag tror att mycket också handlade om hur Akademin ska verka framöver. Som det ser ut nu, tycker jag Akademin mest liknar ett vuxendagis, med hemlisar, skvallerbytta-bing-bong-mentalitet, folk som inte kan hålla tyst...

Och det är detta samtalet borde handlat om. Akademiens egen moral och att medlemmar som inte kan hålla tyst och läcker information om Nobelpriset borde uteslutas.

#metoo-diskussionen måste kungen hålla med andra, gärna kvinnogrupper, opinionsbildare, politiker, skolan…

Jag hoppas kungen ger Akademien en uppsträckning!

 

RÄTTELSE: I en tidigare version av denna text stod det att kung Carl XVI Gustaf är värd för Nobelmiddagen. Detta stämmer inte och texten har därför redigerats.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag