Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Lennmor

Det är Victorias paradis – men när hon lämnar är hon ledsen

Borde vår kungafamilj inte vara med och slå ännu fler slag för Öland som turistmagnet?, skriver Expressens Karin Lennmor.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Victoriadagen, ett av Ölands största och mest publikdragande evenemang, är avklarad för detta år. 

Vi håller tummarna för en fortsättning även 2019!

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Under kronprinsessans 41 år har den kungliga födelsedagen vuxit enormt, från ett hundratal besökare och uppvaktare de första åren till nu – tusentals besökare, 40 000 bilar över Ölandsbron på bara en dag, en stor mediebevakning och naturligtvis, ordentligt kassaklirr för turistnäringen.

Kungafamiljen drar onekligen turister, och det behöver denna lilla fantastiska ö i allra högsta grad! Men inte bara för en enstaka dag…

Jag, som sommar-ölänning sen 70-talet, rös när kronprinsessan häromveckan sa hur TOKFÖRÄLSKAD hon är i denna ö, vilken ”yippie-känsla” hon fick att åka över Ölands-bron, hur ledsen hon var när hon körde tillbaka. Precis så känner jag också.

Öland betyder oerhört mycket för Victoria, skriver Karin Lennmor.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Öland betyder oerhört mycket för Victoria, det är här hon får koppla av och framför allt hinna umgås med familjen.

Men borde vår kungafamilj inte vara med och slå ännu fler slag för Öland som turistmagnet?

Grannön Gotland har ju allt ifrån statusfyllda Almedalen till Medeltidsveckan. Stockholm och Göteborg har skärgårdarna, Skåne har närheten till kontinenten, stränderna och underbara Österlen.

Man skulle – med kungafamiljens hjälp – kunna marknadsföra Öland som Royal Öland! Smaka på det ordet! Massor av svenska och utländska turister skulle älska det!

Kungafamiljens hjärtan finns ju här, Victoria älskar sitt Solliden och vill ge sina barn samma underbara somrar som hon själv fått, drottning Silvia prisar den ”mjuka luften” och naturen, vår miljömedvetne kung gör viktiga insatser – så sent som förra året invigde han avsaltningsanläggningen i Sandvik, något som engagerat honom mycket.

 

LÄS MER: Victorias lättnad på födelsedagen 

LÄS MER: Kommer Victoriadagen skrotas efter alla dessa år?

 

Royal Öland, tycker ni det låter konstigt? Engelska kungahuset, med drottning Elizabeth i spetsen, är oerhört engagerade i sociala, turistdragande evenemang på de platser deras älsklingsslott ligger, jag tänker på Windsor, Balmoral och Sandringham. 

Alla dessa tre slott använder den kungliga familjen som rejäla dragplåster. Det anordnas kungliga parader, teckningsskolor, familjedagar, blomster- och hundshower, turistsafaris, golftävlingar, specialpromenader för dementa, säckpipe-undervisning…

Kom igen, vår svenska kungafamilj! Vi ser ju hur populär Victoria-dagen är. Med Royal Öland kan turistsäsongen förlängas ordentligt!