Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Lennmor

Det är på dopen som vi lär känna småkungligheterna

"Kanske ger deras beteende då också en liten, liten aning om hur det går till hemma på Drottningholms slott på julafton till exempel?", frågar sig Karin Lennmor.
Foto: TT
Prinsessan Estelle är äldst av de kungliga småttingarna och brukar hålla ordning och reda på sin bror och sina kusiner, skriver Lennmor.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

I dag har vi chans att få en härlig – och ganska privat – inblick i hur det står till i kungafamiljen.

Det är nämligen på barndopen som vi på riktigt lär känna de kungliga småttingarna.

För ni minns väl höjdpunkterna från de fem barndop som varit?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det kommer garanterat att bli skratt, bus och stoj på prins Gabriels dop i Drottningholms slottskyrka.

Vi kommer att få se prov på kusinkärleken och de nära banden alla dessa småttingar – i nästan samma ålder – har.

Småprinsessorna och småprinsarna är alla väldigt egna och speciella personligheter.

”Storasyster” för dem alla är förstås prinsessan Estelle och det kommer vi säkert att märka på Gabriels dop också. Hon håller koll på sin lillebror Oscar och på kusinerna.

HÖJDPUNKT 1. På prinsessan Estelles dop vilade hon tryggt i Daniels famn – och blev lite trött. Varken Victoria eller Daniel kunde hålla sig för skratt när Estelle gäspade ljudligt.
Foto: SVT

När prins Oscar döptes i Slottskyrkan i maj 2016 och Expressen ställde frågan till pappa Daniel om hur det kändes efter dopet tog Estelle över:

– Allt känns jättebra!

Estelle hade fått hedersuppdraget att hjälpa överhovpredikant Johan Dalman att hälla upp dopvattnet på sin lillebrors dop. 

Och på kusin prins Nicolas dop 2015 gick Estelle in som en räddande ängel och styrde upp hela situationen. Nicolas – som varit ganska lugn under ceremonin – började storgråta när ärkebiskop Antje Jackelén skulle hälla vatten på hans huvud. 

HÖJDPUNKT 2. Leonore – detta yrväder. På Oscars dop tog hon en liten dans under trosbekännelsen.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Han blev inte ens lugn när mamma Madeleine försökte vyssja honom… inte förrän prinsessan Estelle bestämt reste sig från sin lilla guldstol i Drottningholms slottskyrka och resolut gick fram till sin lilla ledsna kusin med en napp! 

Senare under dagen fortsatte Estelles hjälpsamhet, under mottagningen som kungaparet höll inne på Drottningholms slott, gick Estelle världsvant runt som en lillvärdinna och bjöd gästerna på snacks!

HÖJDPUNKT 3. Estelle – världsvan – går runt som en minivärdinna på prins Nicolas dop och bjuder gästerna på snacks.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Prinsessan Leonore, däremot, är ju garanterat den busigaste av kungaparets barnbarn! Ingen vet vad detta härliga yrväder kan hitta på och det tycker jag är alldeles fantastiskt.

När prins Oscar döptes stötte Leonore in i dopfunten, som höll på att välta, när hon rusade fram för att hjälpa Estelle med dopvattnet. 

Lite senare under ceremonin kunde hon inte heller sitta still, utan dansade loss på kyrkgolvet när församlingen läste trosbekännelsen. 

Och till slut välte hon sin stol!

HÖJDPUNKT 4. Vad är det Leonore håller i? En kanin! Madeleine och Chris är som vilka föräldrar som helst och kommer med små "mutor" för att barnen ska hålla sig lugna...
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Vilken livlig och härlig liten unge, som Madeleine och Chris har. Och det är ju föräldrarna väl medvetna om. 

Så det gäller att vara smart – och kanske packa ner leksaker eller godis som kan distrahera. Leonores kära lilla kanin, ”The Kanin” som Chris säger, (för övrigt det första ordet på svenska hon kunde) får ofta följa med på sådana här begivenheter. Säkert är Kaninen hedersgäst på fredag också!

HÖJDPUNKT 5. Prins Nicolas fick hållas till tåls med en blinkande tandborste när kusinen Oscar döptes...
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

När prins Oscar döptes hade Madeleine varit förutseende nog att packa en  leksaksväska till Leonore och under dopakten fiskades en Elsa-docka från favoritfilmen ”Frost” upp. 

När kusinen Alexander döptes förra hösten hade Leonore laddat med en stor påse russin!

Och mutor fungerade också bra för prins Nicolas när Oscar döptes – då hade han både en tandborste som han gnagde på och en liten blinkande napp.

HÖJDPUNKT 6. Prins Alexander och prins Oscar bekantar sig med varandra på Alexanders dop förra året.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Om Leonore är en liten vilde, så är lillebror Nicolas desto lugnare. Det är en stillsam och lite tillbakadragen pojke som till utseendet liknar morfar kungen som liten.

– Han är väldigt godhjärtad och snäll, har prinsessan Madeleine själv sagt om sin son.

Vid Gabriels dop möter vi dem allihopa – igen. Kanske ger deras beteende då också en liten, liten aning om hur det går till hemma på Drottningholms slott på julafton till exempel? Vem som busar mest, vem som är snällast och vem som är hjälpredan…

Härligt ska det bli!


https://www.instagram.com/p/BcKKJpyjuxZ/?taken-by=expressenkungligt