Karin Lennmor

Anledningen till kungens nya stil

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Grattis kungen, 73 år!

Vår monark sken som en sol under födelsedagsfirandet på Yttre Borggården, och gladdes naturligtvis åt folkets uppvaktning.

Men det var nog inte bara mässingsorkestrar, hurrarop, salut och små barn som ville lämna blommor och ta selfies, som gjorde kungen på gott humör… 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nej, det var de egna barnbarnen! Estelle och Oscar fanns på plats för att gratta morfar. Kronprinsessparet, drottningen och prinsessan Sofia stod också på Ordensrummets balkong, men vi saknade småprinsarna Alexander och Gabriel. Och prinsessan Madeleine med familj, som ju var kvar i Florida. Av egen vilja och inte på grund av SAS-strejken…

Det syntes hur glad och stolt vår kung var denna dag. Anledningen till hans avspända stil är faktiskt familjen!

Victoria, Estelle, Silvia, Sofia, Oscar och Daniel på balkongen.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Carl Gustaf började den här traditionen med födelsedagsuppvaktning på Stockholms slott redan som 23-åring. Men då var han en osäker och ganska yvig ung man.

Det klär honom att ha blivit äldre

Åren har gått, och i dag vid 73 års ålder, törs jag säga att kungen mognat och blommat ut som vår regent. Det klär honom att ha blivit äldre. Han är tryggare, vågar bjuda på sig själv, är mer avspänd… Han tillåter sig till och med att plocka fram sitt trumfkort i möten med andra människor – humorn.

Även om sympatierna för monarkin sjunker så sakteliga, tycker jag folks attityd mot kungen ändrats. Han känns mer älskad och respekterad 2019.

Vi har en pigg och vital kung. Det brukar ju heta att 70 är det nya 50. Kungen joggar fortfarande lätt ifrån sina pustande adjutanter på löprundorna på Drottningholm och Solliden. Och han åker fortfarande skidor som en gud.

Att han – äntligen – känner sig bekväm i sin roll har förstås med åren att göra. Det har med att han har Silvia vid sin sida, hon stöttar och uppmuntrar honom fortfarande. Det känns som om de hittat harmoni i sitt ”pensionärsliv”.

Men framför allt har kungens avspända stil med barn och barnbarn att göra! De sju barnbarnen har fått kungen att leva upp!

Prins Oscar under firandet.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under firandet på Yttre borggården noterade jag att födelsedagsbarnet ideligen tittade upp mot balkongen där familjen stod. När Estelle busade och spexade drog det i kungens mungipor. 

Han, som tidigare kunde vara lite sturig och tvär, blir glad och lycklig av sin familj.

Förr, när kungen var liten och bodde på Haga slott, brukade det vara han som fick äran att tända slottsparkens Majbrasa. Numera är firandet lite nedtonat, middag på Drottningholm, uppvaktning av barn och barnbarn, enklare födelsedagspresenter där hemgjorda barngrejor och teckningar alltid är populärast!

Trots folkmassorna, såg det så eländigt ensamt ut, där han stod på Borggården mol allena.

Jag såg ett gammalt svartvitt filmklipp från 1976, när kungen firade sin 30-årsdag på Stockholms slott. Trots folkmassorna, såg det så eländigt ensamt ut, där han stod på Borggården mol allena. I ett av slottsfönstren stod fröken Silvia Sommerlath och vinkade, det var ju bara månader kvar till deras bröllop… Men i dag – 43 år senare – kan han, och vi, glädjas åt en stor härlig kungafamilj med både barn och barnbarn. Barnbarnen har blivit det viktigaste i livet för kungen. För dem är han ju inte alls kung – utan morfar och farfar. Precis så som det ska vara!