Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Lennmor

Carl Philip och Sofia har inte tagit reda på könet

Häromveckan klarade höggravida prinsessan Sofia av sitt sista kungliga uppdrag innan det är dags att varva ner inför förlossningen.

Snart är det dags för nästa baby Bernadotte att se dagens ljus.

Om det blir en prins eller prinsessa? Det vet inte ens Carl Philip och Sofia.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag kan faktiskt skryta med att ha varit en av de första som såg deras förstfödde, prins Alexander, på bild. En bekant stack fram sin mobiltelefon under näsan på mig och sa: 

– Ser du vem det är?

Jag fattade ingenting och kikade på den trinde, välmående och snusande babyn i sin lilla babysäng bäddad med ljusblå lakan, i en förvånansvärt liten barnkammare.

Visst var det han, prins Alexander, och det var pappa prins Carl Philip som tagit bilden och skickat till några vänner.

Jag ville väldigt gärna ha den bilden, men det fick jag ju så klart inte. 

Någon gång i mitten av september är det dags för kungaparets sjätte barnbarn att se dagens ljus. 

Allt är förberett för födseln och hovets informationschef Margareta Thorgren har också avslöjat att det finns en sms-kedja för alla berörda: Familj, läkare och utvalda inom hovet

Jag tänker tillbaka på den där bilden, där prins Alexander låg i ljusblå lakan i sin babysäng. Och på hur duktiga kungafamiljen är att låta kläder och babyprylar gå i arv till nästa syskon.

Jag funderar på om det blir en liten prins eller prinsessa som Carl Philip och Sofia får denna gång. 

Även en liten prinsessa kan väl sova på ljusblå lakan?

Carl Philip och Sofia tillsammans med deras son Alexander.Foto: SVEN LINDWALL

När jag fick mina barn, på 80- och 90-talet, fanns det inte på kartan att ta reda på barnets kön i förväg, trots att tekniken och ultraljudet och barnmorskornas välvillighet att berätta fanns där. Man gjorde inte det. Punkt.

Men attityden har förändrats. Idag tar nästan alla blivande föräldrar reda på om de ska få en flicka eller pojke. Hur kul är det? Det måste handla om den här ”Because I can”-mentaliteten?

Jag minns när prinsessan Madeleine väntade Leonore, och inte kunde hålla sig av glädje. ”It´s a girl!!!!!!!” skrev hon jublande på en amerikansk sajt för babyshowers där väninnorna också kunde få tips om vilka små kläder och presenter den blivande mamman önskade sig till babyn.

Spelar det verkligen någon roll vilket kön babyn har? 

En liten babyflicka kan använda blå, rosa, gula eller vita kläder. En pojke också. Flicka eller pojke känns inte längre så viktigt, inte ens i kungahuset.

Därför blev jag så glad, när jag hörde att prins Carl Philip och prinsessan Sofia går mot strömmen även denna graviditet. De har inte tagit reda på könet på sin kungliga bebis.

Likadant var det med prins Alexander. Innan han föddes i april förra året fick prinsparet flera gånger frågan: Vad blir det?

– Det får bli en överraskning, sa Sofia.

– Vi ville ha det som en "big surprise”, sa Carl Philip.

Stor heder åt er, Carl Philip och Sofia. Både ni och vi får snällt vänta till mitten av september.

Eller som vi säger i min familj: Man öppnar inte julklapparna förrän på julafton.