Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Lennmor

Bilden visar: Estelle går i drottningskola

"Jag kan inte slita blicken från det officiella fotografiet från Haga slott tidigare i veckan, när hertigparet William och Kate gästade kronprinsessfamiljen på afternoon tea!", skriver Expressens Karin Lennmor.
Foto: RAPHAEL STECKSÉN/KUNGAHUSET.SE / PHOTO@ROYALCOURT.SE

Den här bilden visar ett unikt möte mellan prinsessan Estelle och prins William, blivande regentkolleger.

Bilden berättar någonting om prinsessan Estelles mycket speciella uppväxt.

Men hur i himmelens namn lyckas Victoria hålla pli på henne och lillebror Oscar?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Titta bara på den här bilden. Den är ju helt unik! Jag kan inte slita blicken från det officiella fotografiet från Haga slott tidigare i veckan, när hertigparet William och Kate gästade kronprinsessfamiljen på afternoon tea!

Jag nästan drunknar i bilden, gottar mig åt varje liten detalj; silverljusstakarna på stenbordet, soffkuddarna, fruktskålen, färgsättningen, böckerna som ligger där lite nonchalant kastade…

Men mest fastnar min blick på barnen förstås, lille prins Oscar, 1, och på Estelle, snart 6, i fin grå klänning och håret stramt flätat. Två små uppsträckta väluppfostrade barn. Vilken stolthet för föräldrarna!

Det finns nog dagar när ungarna är vildar hemma på Haga, med bråk och gråt och tjo och tjim, precis som i alla andra familjer. Men hur i himmelens namn lyckas Victoria hålla sådan pli på dem vid sådana här tillfällen?

Bilden säger oss någonting om hur prinsessan Estelles liv kommer att formas och bli.


LÄS MER: Karin Lennmor: Kronprinsessan Victoria försöker reparera relationen med William 


Hade hon fått ledigt från förskolan, eftersom det var så fina gäster hemma?

Medan lillebror Oscar ganska obekymrat mumsar på en bulle, sitter Estelle fint uppsträckt i soffan bredvid mamma Victoria, i handen håller hon ett kakfat och har just bjudit William och Kate. Estelle gillar ju att vara lillvärdinna. Hon äter en kaka, men det syns också hur intensivt hon lyssnar på de storas prat.

Det kan tyckas lite konstigt att en liten flickas framtid redan är så utstakad. Eller? 

Jag tror det här är ett väldigt medvetet drag av Victoria och Daniel. Deras dotter ska en gång i framtiden bli vår drottning. Då, när Estelle kanske är i 50-60-årsåldern, finns ingen tid för att lära. Det är nu, när hon fortfarande är liten, man sakta och försiktigt kan skola in henne i rollen som väntar.

Just att finnas med tillsammans med mamma och pappa då viktiga – ofta kungliga – gäster är på besök, det kommer att bli en del av Estelles fostran.

Prins William, kronprinsessan Victoria, prins Oscar och prinsessan Estelle på Haga.
Foto: RAPHAEL STECKSÉN/KUNGAHUSET.SE / PHOTO@ROYALCOURT.SE

En minst sagt annorlunda uppväxt, om man jämför med andra 6-åringar.

Jag tycker det är klokt av kronprinsessparet att ha med barnen när det är viktiga besök i Sverige. Jag tycker inte alls det är konstigt. Och jag tror faktiskt att Estelle själv tycker det är ganska kul. Hon är en så pigg och framåt liten tjej, och hon vill vara duktig.

Dessutom lär hon, trots sin ringa ålder, redan prata lite engelska! Hon har ju faktiskt haft två engelskspråkiga barnflickor. Den första var Katie Millington från Australien. När Katie slutade för ungefär ett år sedan anställdes Isabelle Welch, som också har engelskan som modersmål genom sin brittiska pappa.

Estelle kan konversera hyggligt redan, och detta imponerade säkert på både William och Kate.

En annan sak slår mig när jag tittar på bilden. I framtiden kommer William och Estelle säkert att bli kolleger, även om William förmodligen hinner bli kung långt, långt före att Estelle blir drottning.


LÄS MER: Karin Lennmor: Lär av storasyster Victoria, Madeleine 


Det ingår också i den kungliga framtidsfostran, att låta barnen träffa och bekanta sig med andra kungliga kolleger.

Den kungliga drottningskolan har redan börjat för Estelle.

Det finns ett talesätt som lyder ”Det ska böjas i tid, det som krokigt ska bli”. Min farmor sa det ofta, hela min uppväxt. 

Vad det betyder är ju naturligtvis att om man vill forma någonting, så måste man börja i god tid. 

Och precis så är det ju även för kronprinsessfamiljen.