Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Lennmor

Att bli äldre klär verkligen prinsessan Christina

Prinsessan Christina med maken Tord Magnuson anländer till Nobelfesten 2012.Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Prinsessan Christina har haft många styrelseengagemang, kulturella uppdrag och representationsuppdrag.Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Grattis prinsessan Christina, den yngsta av Hagasessorna som fyller 75 den 3 augusti!

Vissa människor åldras med behag, och att bli äldre klär verkligen prinsessan Christina, som tycks njuta av att nu bli 75.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

På något sätt tycker jag det märks att hon hittat sig själv; hon är trygg och säker och dessutom numera ganska medial. Under alla år jag arbetat med kungligheter, har jag alltid upplevt Hagasessan som sluten och svårtillgänglig.

Numera är det inte så, numera vågar hon bjuda på sig själv på ett helt annat sätt.

Jag imponeras av Christina, faktiskt är hon en av de få Bernadotterna som skaffat sig en egen yrkeskarriär, som arbetat ”på riktigt”. Hon har haft många styrelseengagemang, kulturella uppdrag och otaliga representationsuppdrag och var anställd på Röda korset mellan 1993-2002. Nu har hon meddelat att hon avsäger sig alla uppdrag för att lämna över till yngre generationer. 

Jag känner också mig rörd över hur hon hjälpt och stöttat sin bror kungen genom åren, mest av alla systrarna. Lillasystern som tog ett enormt ansvar.

Minns ni den gripande svartvita bilden från 1973, utanför Helsingborgs lasarett när gamle kungen precis gått bort?  Hur Christina, trots sin egen sorg, finns där tätt intill sin lillebror som nu stod inför att axla sitt uppdrag som ny kung.

– Vi var inte många i början av 70-talet när både min mor och min farfar gick bort, säger Christina till TT. Det var bara ett stycke bror och jag.

Carl XVI Gustaf kommer ut från den gamla kungens dödsbädd tillsammans med prinsessan Christina och drottning Ingrid.Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN

Christina har alltid funnits där för familjen. Strax efter gamle kungens död skulle vår nya kung motta folkets hyllningar på Stockholms slott, han skulle vinka till folkmassan från ett av slottsfönstren. Unge Carl Gustaf var ung och nervös och vågade inte riktigt… men Christina puttade fram honom mot fönstret så hårt att glasrutan sprack!

2016 drabbades prinsessan Christona av blodcancer, som kommit och gått. Så sent som förra året fick hon en stamcellstransplantation. Nu verkar hon lyckligtvis må riktigt bra och hon säger till TT:

– Varje dag är viktig.

Lillprins Carl Gustaf med de fyra Hagasessorna 1948. Prinsessan Christina håller honom i handen.

Sommaren har prinsessan Christina och maken Tord Magnuson mestadels tillbringat på Ingarö. Hit kommer även de tre sönerna Gustaf, Victor och Oscar och de fem barnbarnen. Och så sent som förra veckan var hon på en stor sommarfest vid Malma Kvarn.

Enligt uppgift ska prinsessan med familj fira födelsedagen på Ingarö. 

Det går inte att komma ifrån – prinsessan Christina har betytt oerhört mycket både för kungen och för kungahuset.

Jag tänker på de här små Hagasessorna som växte upp ute på slottet vid Solna på 40-talet. Nu bor en ny generation små kungliga barn på Haga.

Hoppas de kommer att stödja och stötta varandra lika mycket i framtiden!