Karin Lennmor

Archie lär inte hamna i världens rampljus under barndomsåren

Meghan, Archie och prins Harry.
Foto: DOMINIC LIPINSKI / AP TT NYHETSBYRÅN

Baby-yra i England... det är väl det minsta man kan säga! 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sedan i måndags har landet varit fullständigt besatt av prins Harrys och Meghans nyfödde babyson Archie Harrison Mountbatten-Windsor. 

Det mest spännande med nyfödingen Archie är att vi nu får stifta bekantskap med en helt ny generation kungligheter på deras nya villkor och genom helt nya kanaler. De flesta europeiska kungahus har under de senaste åren bytt strategi vad gäller kommunikation och relation med medierna och allmänheten. På ett betydligt snabbare och modernare sätt får vi kungliga nyheter genom sociala medier, Facebook och framför allt Instagram. Nyheten om Baby Sussex ankomst i måndags berättades allra först på Harrys och Meghans nystartade Instagram-konto. 

Även namnet presenterades för allmänheten på Instagram-kontot. Lille kunglige Archie blir en Insta-Baby! 

Vårt svenska kungahus började redan för ett par år sedan visa både privata och officiella bilder på Instagram. Prinsessan Madeleine (som för övrigt var snabb att gratulera de nyblivna föräldrarna på Instagram) har tagit ett steg längre, kanske har hon inspirerat Harry och Meghan? 

Madeleine berättar också sina familjenyheter på Instagram och skämmer ibland bort oss med söta bilder på Leonore, Nicolas och Adrienne. Det nya är att kungligheterna numera själva bestämmer vilken typ av nyheter och bilder som ska kommuniceras ut. De förfogar över det bästa materialet, de har makt själva över vad allmänheten får se. Och vi slickar ju glatt i oss... 

Vad är det nu för liv som väntar den nyfödde brittiska Baby Sussex? Förhoppningsvis ett ganska angenämt liv. Som endast den sjunde i brittiska tronföljden lär det inte vara han som hamnar i världens rampljus under barndomsåren. Då är det mer fokus på prins Williams barn... Lillgreven av Dumbarton får säkert en lycklig barndom på Frogmore Cottage i Windsor dit hans föräldrar prins Harry och Meghan flyttade så sent som i april. Jag har själv varit utanför Frogmore Cottage, och det är verkligen en idyll... inte alls så stelt och dystert slottsaktigt, utan mer som ett sagohus. Harry och Meghan har också antytt att de framöver kan tänka sig att bo halvårsvis i Afrika. Paret har varit i Afrika flera gånger på semester och Harry har arbetat med hjälpverksamhet i Botswana. Det är just den forna kolonin Botswana men också Sydafrika som nämns i flyttplanerna, båda länderna tillhör brittiska samväldet, och har viktiga hjälpverksamheter där Harry och Meghan vill dra ett strå till stacken.

Lille Archie, du förväntas så klart också skaffa dig en fin och formell utbildning, där även någon typ av militär karriär ingår. Påpassad och intressant kommer Archie alltid att vara som prins Harrys son och glöm inte, som avlidna ikonen prinsessan Dianas barnbarn! Men det vimlar faktiskt av avlägsna släktingar i brittiska kungahuset, de flesta av dem hör vi aldrig talas om, de bara finns där som en del av den engelska aristokratin. En sak har du redan lyckats jättebra med, lille Archie! Baby-hypen som du skapade gjorde engelsmännen gott. De behövde ett andrum i allt tjafs om brexit. I stället blev det storslam för BabyExit!