Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Lennmor

Äntligen fick vi glädjebeskedet

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill.Foto: SVEN LINDWALL

Äntligen fick vi beskedet – ett glädjebesked, tycker jag! Prinsessan Madeleine och hennes man Chris O´Neill har bestämt sig för att föda sitt tredje barn i Sverige.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Häromveckan önskade jag mig det här, och trots vad hovet säger om att beslutet fattats helt nyligen, så tror jag nog att Madeleine och Chris funderat en längre tid på detta. 

När prins Nicolas föddes på Danderyds BB i juni 2015, föregicks den förlossningen av månaders planering med sjukhuset, där man finputsade både logistik och kommunikation.

Ett bra val, Madeleine! Välkommen hem!

Redan i nästa vecka flyttar familjen från lägenheten i London för att finnas hemma i Stockholm på plats i god tid. 

Madeleine, Chris och barnen bor naturligtvis i sin lägenhet på Hovstallet i Stockholm, med relativt kort köravstånd till Danderyds BB. Och prinsessan har god tid på sig att ”boa in sig”, precis som de flesta blivande mammor vill.

Att familjen anländer i nästa vecka, i mitten av februari, kan också tyda på att förlossningen är beräknad redan till början av mars.

 

Och ja, jag är helt övertygad om att den nya babyn ska födas på Danderyds BB, precis som prins Nicholas.

Madeleine och Chris kände sig mycket trygga med förlossningsläkaren Sofia Brismar och barnmorskan Anna Ståhl den gången. Personalen bjöds till och med in som hedersgäster på prins Nicholas dop som tack. Så ett bra tips – det blir det samma team nu, som får hjälpa fram den nya babyn i familjen Bernadotte.

Såklart är det skönt för Madeleine att få föda på hemmaplan, få prata svenska med personalen, ha nära hem till Leonore och Nicholas, och att kunna ha resten av familjen runtomkring sig.  

En nyhet dock i kungliga sammanhang – hovet är noga med att påpeka att Madeleine och Chris denna gång betalar kostnaderna i samband med förlossningen med privata medel.  

Madeleine är ju inte längre folkbokförd i Sverige och har alltså inte rätt till gratis förlossningsvård.

 

Jag har levt i tron att det där med privatbetalda förlossningar var svindyrt… nja, klart det kostar, men familjen har råd! En privatbetald vanlig förlossning i Sverige kostar mellan 25 000 och 30 000 kronor, lite beroende på landsting. Ett kejsarsnitt går typ på 40 000. Och sen kan det tillkomma lite småpengar för smärtlindring och dylikt. 

Bor man sedan över på BB, brukar det här kosta ungefär 100:-/dygnet för mamman och 500:/dygnet för pappan.

Såklart väljer prinsessan Madeleine Sverige! Det må vara att förlossningsvården är i kris – men enligt debattartiklar undertecknad av flera svenska överläkare – nu senast i Svenska Dagbladet - är vården i kris men resultaten är i världsklass!!! Man föder tryggast och bäst i Sverige!

Och så klart ska en ny svensk liten kunglighet födas på hemmaplan!

Välkomna hem Madeleine och Chris! Och välkommen till världen lilla kungliga nykomling!