Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kaoset i regeringen är ett drömupplägg för SD

David Baas om SD:s budgetframgång: "En dröm för Åkesson".
SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringskaoset och den framröstade M-KD-SD-budgeten är rena drömupplägget för Sverigedemokraterna.

I helgen ska de spika hur framtida regeringsförhandlingar ska gå till.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det gick att följa Sverigedemokraternas firande under onsdagen i realtid. ”Har termen ´rödgrön röra´ någonsin stämt lika bra?”, frågade sig partiet på Twitter på förmiddagen när Miljöpartiet började antyda att de övervägde att lämna regeringen om deras budget skulle röstas ned.

När väl M-KD-SD-budgeten vann över regeringens så bröt jublet ut. Jonas Andersson, riksdagsledamoten från Linköping som är mest känd för att ha kallat asylsökande för ”parasiter” och skrivit att ”låg IQ är en förutsättning för islam”, beskrev omröstningen som ”En historisk dag”. Han fick medhåll av bland andra Björn Söder. 

I en retsam kommentar tackade partiet också C-ledaren Annie Lööf för att hon släppte fram deras budget.

Glädjen stegrades ännu mer när Miljöpartiet gjorde verklighet av den tidigare utfästelsen att lämna regeringen, vilket fick Magdalena Andersson att meddela att hon skulle begära entledigande.

Sverigedemokraterna önskade då trevlig kväll med Kool & the Gangs låt ”Celebration”.

För Sverigedemokraterna är det här ett drömupplägg. Med den framröstade budgeten bekräftades - för att inte säga cementerades - samarbetet med Moderaterna och Kristdemokraterna. Det är ett samarbete som SD pratat trånande om sedan 2015. 

M-KD-SD-sammanhållningen står också i bjärt kontrast till sönderfallet på motståndarsidan.

SD-toppen Mattias Karlsson, som inte är främmande för att ta till storvulen kampretorik, anlade ett historiskt perspektiv i ett inlägg på Facebook. Han pekade där på att för tjugo år sedan utsattes partiet för ”misshandel och mordförsök, fick våra hem vandaliserade och jagades som fredlösa” till att nu tillsammans med M och KD ha röstat igenom en gemensam budget i riksdagen. 

Per aspera ad astra. Genom svårigheterna mot stjärnorna. Och så här nära stjärnorna har Sverigedemokraterna aldrig varit. 

Men kanske viktigast av allt var att ”de sista resterna av anti-SD koalitionen rasade samman i grus och aska”, som Karlsson uttryckte det i sitt Facebookinlägg. För politiken är en kamp där motståndarnas svaghet är minst lika viktig som den egna enigheten.

I dag samlas Sverigedemokraterna för sina landsdagar i Karlstad där partiet bland annat ska fastslå vilket förhandlingsmandat som partiledningen har i en framtida regeringsbildning. 

Partiet ska nu, enligt förslaget, ta fram en speciell förhandlingsorganisation för att vara förberedda. Egna ministerposter är bara en komponent av många i kommande förhandlingar men det viktigaste beskedet är att partiet kommer att rösta nej till alla statsministerkandidater om det inte på förhand finns formella uppgörelser mellan SD och regeringsbildaren. 

M-KD-SD-budgeten visar att sådana uppgörelser är fullt möjliga.


Viktor Barth-Kron: ”Ett politiskt karaktärsmord”

Expressens politiska kommentator om talmannens hårda ord mot Miljöpartiet.