Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

Ytterst besvärande för Stefan Löfven

Foto: SVT
Foto: SVT

Det var lysande tv-underhållning, men jag är inte säker på att väljarna blev så mycket klokare av den sista partiledardebatten före valet.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag tvivlar också på att den avgjorde valet. Läget inför debatten var ju att de rödgröna i de tre opinionsmätningar som presenterades på fredagen av Sifo, Novus och Demoskop ledde med 1,4 procentenheter hos två av dem och med 3,2 hos det tredje. Ett så pass litet övertag att en misslyckad debatt för Stefan Löfven mycket väl skulle ha kunnat ge alliansen segern på söndag. Men även om statsministern uppenbart inte stormtrivs i såna här meningsutbyten blev det inget magplask.

Ändå är det förstås ytterst besvärande för honom att tittarnas dom blev så pass hård. Enligt Demoskops undersökning kom han först på sjätteplats, samtidigt som huvudmotståndaren Ulf Kristersson vann. Det brukar i och för sig M-ledaren ofta göra. Men även han har ibland haft svårt att ta för sig med många meddebattörer. I dag såg vi dock en klart offensivare Kristersson än tidigare.

Men höga förtroendesiffror och favoritskap bland tv-tittarna har hittills inte gett någon egentlig utdelning i högre opinionssiffror. Moderaterna kan mycket väl bli valets störste förlorare jämfört med 2014 års val, om än i hård konkurrens med Socialdemokraterna. Båda partierna ligger 5-6 procentenheter under det förra valresultatet.

M har inte haft något budskap som stuckit ut i debatten. Ljusår från Fredrik Reinfeldts tydliga besked inför 2006 års val.

 

LÄS MER: Tittarnas dom: Ulf Kristersson vann SVT:s partiledardebatt 

 

Kristerssons hopp och möjligen chans är nu att han ändå inte kan uteslutas som statsminister. Något klarare besked i regeringsfrågan gav knappast dagens debatt. Det betyder att Stefan Löfven utesluter att sätta sig i eller hjälpa en alliansregering om de borgerliga blir mindre än de rödgröna. Däremot kan man ana av svaren att han accepterar motvilligt en sån regering om alliansen blir största block.

Ulf Kristersson upprepar att det enda som han få honom att försöka avstå från att bilda en Alliansregering är om det finns en majoritet mot en sån eller en majoritet mot en regerings budget. I klartext om SD röstar nej till en Alliansregering tillsammans med de rödgröna eller hotar att fälla budgeten, först då kastar han in handduken.

Men det blev inte heller ett dugg klarare om framför allt C vill ingå i en regering som har svagare underlag än de rödgröna.

Ofta brukar allianspartierna framstå som eniga och samspelta i partiledardebatter. Det gällde inte i kväll. Jan Björklund och Ebba Busch Thor lyckades med konststycket att bli osams om kärnkraften, trots att båda nu är varma kärnkraftanhängare, vilket gav Isabella Lövin öppet mål för beskrivningen av alliansens klimatpolitik som ” en blåbrun röra av kärnkraft och sänkta dieselskatter”.

Annars stod SD-ledaren för ett så uppseendeväckande uttalande i debatten att SVT blev tvunget att öppet ta avstånd från det. Jimmie Åkesson sa att det är svårt för personer med invandrarbakgrund att få jobb i Sverige för att de ”inte är svenskar och inte passar in i Sverige”.

 

LÄS MER: SVT tog avstånd från Jimmie Åkessons uttalande 

 

SVT ansåg att uttalandet var grovt generaliserande och SVT tar avstånd från det, sa programledaren.  

SD svarade med att på Twitter anklaga SVT för att ta ställning mot partiet vilket är ”ett agerande som saknar motstycke i modern svensk historia”.

Själv utgår jag från att det var ett sätt för SVT att undgå fällning i Granskningsnämnden för brott mot regler om värn av demokrati och skydd mot kränkande behandling.

 

SAMMANFATTNING: SVT:s partiledardebatt – ämne för ämne