Margot Wallström. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXPMargot Wallström. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Margot Wallström. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Olof Palme. Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES ROGER TILLBERGOlof Palme. Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES ROGER TILLBERG
Olof Palme. Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES ROGER TILLBERG
K-G Bergström

Wallström kan försöka fortsätta i Palmes spår

Publicerad

Margot Wallström torde vara regeringens kanske mest utskällda minister. Och den kanske mest kontroversiella utrikesminister Sverige haft på mången god dag. Inte ens Carl Bildt hade samma konfliktförmåga.

Samtidigt är hon en av regeringens populäraste statsråd. Mer uppskattad av folket än statsministern. Dock inte lika folkkär som hennes trätobroder försvarsministern.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Katalogen av Wallström-kontroverser inleddes redan när hon fick den tjusiga posten i Arvfurstens palats. I regeringsförklaringen meddelades att Sverige avsåg att erkänna staten Palestina. Det skedde utan någon förankring hos oppositionen. Det gjorde förstås också Wallström persona non grata i Israel.

Man kunde redan då ana att hennes ambition var att driva en närmast Palmesk utrikespolitik. När en kritisk bloggare i Saudiarabien dömdes till 10 års fängelse och tusen piskrapp, betecknade hon det som en medeltida straffmetod. Utomlands fick hon beröm för detta träffsäkra uttalande. Också regeringens deklaration att den tänkte driva en feministisk utrikespolitik gav eko långt utanför Sveriges gränser.

Men här hemma verkar inte Saudi-kommentaren ha varit lika uppskattad. I varje fall inte i hennes egen regering. Saudiarabien kallade nämligen hem sin ambassadör i protest. Sverige hade dessutom beslutat att inte förlänga ett militärt samarbetsavtal med landet.

 

Och regeringen försökte och lyckades blidka den saudiska kungafamiljen genom att skicka gamle talmannen Björn von Sydow med ett brev från den svenske kungen. Man kan misstänka att det handlade om en ursäkt, även om det förstås aldrig bekräftats.

Men sen Saudikrisen har Margot Wallström var betydligt mer dämpad. Möjligen därför att hon lyckades med konststycket att samtidigt med att vara hatad av Israel också blev offentligt förödmjukad och fördömd av Arabförbundets utrikesministrar – just för Saudi-uttalandet.

Men Wallström med rötter i Västerbotten lät sig inte knäckas. Det fanns ett mer lockande mål i pipelinen – att få in Sverige som medlem i FN:s säkerhetsråd. Det skulle Olof Palme ha gillat. Och det lyckades.

Men medlen var diskutabla. Samtidigt som regeringen gärna framhäver öppenhet och transparens som  svensk signatur, har det senare avslöjats att  massor med information under  den svenska kampanjen för säkerhetsrådsplatsen hölls hemlig för media och allmänhet .

Man behöver inte vara särskilt konspirativ för att misstänka att åtskilligt fjäsk för diktaturers röster var en förklaring till hemlighetsmakeriet. 

 

Och hittills har inte den utrikespolitiska OS-arenan använts för några minnesvärda svenska  markeringar mot skurkstater. USA vill gärna att säkerhetsrådet ska fördöma den iranska diktaturens brutalitet mot sina egna medborgare. Men Wallström sa i dag att det nog inte var en fråga för säkerhetsrådet.

Däremot har hon på det nya året gjort en markering fullt värdig sin uppenbara idol Olof Palme. I en SvT-intervju meddelade hon att Nato ska avstå från att säga saker som upplevs som press och hot mot Sverige.

Bakgrunden är att Wallström vill att Sverige ska skriva under ett FN-krav om globalt kärnvapenförbud. USA:s Nato-ambassadör tog avstånd. Ett svenskt undertecknande skulle orsaka problem i relationen till Nato.

Bekymrad blev uppenbart också Peter Hultqvist: Viljan att nedrusta får inte äventyra Sveriges internationella samarbete för ökad försvarsförmåga, sa han och tänkte på sitt militära avtal med USA.

Striden mellan Wallström och Hultqvist löstes tills vidare med att FN-avtalet skulle utredas. För säkerhets skull blir inte utredningen klar förrän efter valet.

Så Margot Wallström kan i varje fall till dess försöka fortsätta i Palmes fotspår.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag