Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

Värmen räddar kvar Miljöpartiet – målkamera mellan blocken

”Precis som valsommaren 1988 gynnas partiets miljöengagemang av yttre faktorer. Då säldöd, nu extraordinär värme”, skriver K-G Bergström. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT NYHETSBYRÅN

Valet ser ut att avgöras på spurtrakan. Och om Demoskops siffror skulle bli valresultat krävs det närmast målkamera för att  avgöra vilket block som blir etta. 

Just nu är det praktiskt taget ingen skillnad.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den stora vinnaren av partierna är Miljöpartiet. Partiet har nu säker mark under fötterna. Partiet har efter lång tid som krisparti nu tagit sig över sex procent. Det betyder rimligen att sommarens hetta och torka räddat MP från att kastas ut ur riksdagen.

Precis som valsommaren 1988 gynnas partiets miljöengagemang av yttre faktorer. Då säldöd, nu extraordinär värme.

Men vädret kan också ha fått genomslag på den borgerliga sidan. Där är Centern klar vinnare. Men allra viktigast kanske för Alliansen är Kristdemokraternas framryckning. Partiet har nu fyraprocentsspärren inom räckhåll. Det betyder att borgerliga taktikröstare kanske vågar satsa på KD. Så länge KD låg runt tre procent och under skulle det ha varit ett stort risktagande.

 

Större delen av den här undersökningen gjordes dessutom före gårdagens partiledardebatt i Expressen TV:s och Di TV:s regi. Den blev ju en succé för Ebba Busch Thor, vilket kan påverka opinionsmätningar som görs helt och hållet efter den debatten.

För de tre största partierna är den här mätningen ingen munter läsning. Socialdemokraterna backar ungefär lika mycket som MP ökar.

Ett socialdemokratiskt valresultat under 24 procent vore förödande för den socialdemokratiska självbilden, men allt tyder nu på att årets val blir det sämsta sen allmänna rösträtten infördes. Gårdagens partiledardebatt lär inte direkt ha förbättrat chanserna till en uppryckning. Brinnande bilar är inte heller någon bra valfråga för S.

Men inte heller vårens raket – SD – har mycket att glädjas åt. Också Jimmie Åkessons parti backar. Däremot får partiet betydligt högre siffra än i Sifos senaste och 20 procent är fullt realistiskt om man utgår från Demoskop. För SD är dessutom brinnande bilar i förorter en fördel.

 

Trots att moderatledaren Ulf Kristersson i mätning efter mätning får högst förtroende av väljarna lyckas han inte lyfta partiet. Det är fortfarande åtskilliga procentenheter kvar till förra valresultatet.

Kampen om andraplatsen är inte heller avgjord. Men precis som för Jimmie Åkesson kan brinnande bilar sätta fokus på den sakfråga där Moderaterna har högt förtroende – lag och ordning. Förutsatt att bilbränderna fortsätter. Men det är ju ingen självklarhet, när polisen på kort tid har lyckats gripa flera misstänkta, vilket borde verka avskräckande.

För Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt torde den här mätningen vara en besvikelse. I Demoskops förtroendemätning kom han tvåa, före Stefan Löfven. Men här ligger V still i huvudsak. Med tanke på torkan och bränderna måste det vara en missräkning för vänsterledaren som gärna vill framställa V som ett miljöparti.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!